Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 25.4. – svátek slaví Marek

Faleš všude, kam se podíváte. Čínský veletrh ukázal nové kopie traktorů a nakladačů od světových výrobců

Zveřejněno: 27. 11. 2018

Po roce se opět konal největší asijský veletrh CIAME a s ním opět přichází také kontroverzní asijské výrobky, které nezakrývají podobnost s výrobky od západních výrobců se zvučným jménem. U mnohých produktů museli Číňané projevit neuvěřitelnou kreativitu.

Podobnost s traktorem John Deere je značná.

CIAME je jedním z největších zemědělských veletrhů v Asii. Mezinárodní výstava zemědělských strojů (CIAME 2018) se konala od 26. do 28. října v čínské čtvrti Wuhan. Podle organizátorů navštívilo veletrh 1900 výrobců a 130 000 návštěvníků z 60 zemí. Kromě originálních asijských produktů se vystavují i stroje, které nezakrývají podobnost s již vyráběnými stroji od známých západních výrobcům. To dokazují fotografie, nad kterými se baví sociální sítě.

Na kopírování jsme si už tak trochu zvykli v automobilovém světě, jenže v Asii se kopírují i zemědělské a stavební stroje. Z minulého ročníku veletrhu CIAME byly k vidění fotografie, kde jsou okopírované i svinovací lisy Claas, postřikovače Amazone, traktory Fendt, Kubota, Goldoni či John Deere atd. Často výrobci volí i totožné zbarvení a jen pozmění název. Jak je z nových fotografií z veletrhu CIAME patrné, kopíruje se dál a ochrana duševního vlastnictví je v Číně dál prázdným pojmem.

Na fotografiích můžeme vidět traktor, který je značně podobný traktorům John Deere. Vystavený model má ale název Jotodeer JT2104 a upravené logo působí až vtipně. Podobné zbarvení, jako používá americký gigant John Deere, je samozřejmostí. Traktor nevypadá vůbec špatně, výrobce nabízí čtyři provedení kabiny a LED osvětlení. Model je nabízen s výkonem od 150 koní. Ve výbavě je také PTO a závěs o zvedací kapacitě 3,7 tun. Jak je z přiložených fotografií jasné, stroje John Deere kopíruje hned několik asijských výrobců.

Na další fotografii je kolový nakladač Catedeal. Zkomolený název a použité barvy odkazují na výrobce Caterpillar. Fotografie loga Doocun na oranžovém stroji zase nezakrývá podobnost s výrobcem stavební techniky Doosan.

Ve fotogalerii níže se můžete podívat na další okopírované stroje z minulého ročníku.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Archiv

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.