TECHAGRO (7.–11. 4. 2024). Mezinárodní veletrh zemědělské techniky
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

Fendt testuje traktory s vodíkovým pohonem

Zveřejněno: 26. 5. 2022

Fendt již mnoho let investuje do výzkumu alternativních technologií pohonu. Fendt již vyvinul elektrický traktor Fendt e100 Vario. Společnost Agco/Fendt nyní zkoumá potenciál traktorů s vodíkovým pohonem v rámci pilotního projektu H2Agrar.

Tým zabývající se vývojem traktoru Fendt na vodík.

V rámci zemědělského pilotního projektu H2Agrar se na farmách poprvé používá několik prototypů traktorů na vodíkový pohon. Cílem projektu je výzkum a vývoj vodíkové infrastruktury pro zemědělství.

Cílem výzkumného projektu je také prozkoumat použitelnost a výkonnostní potenciál vodíku pro zemědělské stroje. Fendt proto vyvinul prototyp traktoru na vodík, který je vybaven palivovým článkem.

Ty budou po dobu trvání projektu používány v reálných podmínkách na dvou testovacích farmách v regionu Haren. V rámci projektu bude také stanovena spotřeba vodíku u traktorů. Současně probíhá výzkum technických požadavků na vodíkovou infrastrukturu vhodnou pro zemědělství. Tyto poznatky tvoří základ pro další výzkum v oblasti snižování emisí CO2 ze zemědělských strojů.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Fendt

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.