Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 19.4. – svátek slaví Rostislav

INTERNORM a RICON, dva významní dodavatelé GRIMME Gruppe dále rostou

Zveřejněno: 15. 8. 2022

Franz Grimme založil roku 1987 společnost INTERNORM Kunststofftechnik a roku 1995 výrobce sítové a dopravníkové techniky společnost RICON. Tyto dvě firmy byly založeny jako dodavatelé a dnes působí nejen jako výrobní společnosti pro GRIMME Gruppe, ale vyvinuly se ve významné dodavatelské společnosti pro agrární průmysl ale i jiná další odvětví.

Prostor závodu INTERNORM v obci Damme.

V polovině 80. let minulého století objevil Franz Grimme možnosti, jak používat produkty z velmi elastické umělé hmoty polyuretan, která je odolná proti opotřebení, v odvětví zemědělské techniky. Z prvních experimentů ve staré kovárně vznikla roku 1987 firma INTERNORM, která dnes čítá na 270 zaměstnanců včetně 20 učňů. Tato sesterská společnost, která patří ke GRIMME Gruppe, vyvíjí a vyrábí od svého založení vysoce kvalitní produkty z velmi odolného plastu, v prvé řadě pak povrchy válečků a válců z polyuretanu, formy a výrobky metodou vstřikolisu. INTERNORM dodává výrobky zákazníkům na celém světě. Obrat v rámci spolupráce s GRIMME Gruppe činí již pouze cca 30 % celkového obratu.

Během obchodního roku 2021 se podařilo obrat zvýšit o 23,5 % na 47 mil. eur. Výhledy jsou i přes globální velké výzvy i pro tento obchodní rok nadále pozitivní. Firma pokračuje v růstu a výrobní kapacity se díky výstavby haly o rozloze 2 800 m2 dále rozšířily.

Míra odborných pracovníků v INTERNORM činí 100 % a disponuje obzvlášť specializovanými pracovními místy, která vyžadují vysoce kvalifikované zaměstnance. Již v roce 2019 si společnost vybudovala vlastní učňovskou dílnu, aby dokázala čelit rostoucím požadavkům.

RICON, sítová a dopravníková technika

Grimme Landmaschinenfabrik vyvíjí a vyrábí již více než 60 let sítovou a dopravníkovou techniku. Z důvodu velkého zájmu o tyto speciální výrobky ze zahraničí založil Franz Grimme roku 1995 firmu RICON. Firma dnes sídlí ve velmi moderní budově o rozloze 18 000 m2 v areálu Niedersachsenpark v obci Rieste (vzdálené cca 15 km od Damme).

Více než 150 zaměstnanců vyvíjí a vyrábí průměrně přes 27 000 pásů ročně. Portfolio firmy zahrnuje více než 8 000 různých variant pro GRIMME, SPUDNIK a ASA-LIFT ale i pro další známé společnosti, kromě jiného také z potravinářského průmyslu. Ve velkém logistickém centru je trvale uskladněno více než 5 000 pasů, které zákazníkům zaručují vysokou dostupnost právě v dobách, kdy jsou jinak dodávky nejisté.

Firma RICON v areálu Niedersachsenpark přímo u dálnice A1 v obci Rieste.
Firma RICON v areálu Niedersachsenpark přímo u dálnice A1 v obci Rieste.

Převzetím bývalého dodavatele Kunow z obce Altena (blízko města Lüdenscheid v oblasti Sauerland), se značně zvýšil i rozsah výroby při zpracování pružinové oceli. Během období velké vody v roce 2021 došlo k poškození některých výrobních zařízení u obce Kunow. Díky vysokému nasazení zaměstnanců se však podařilo velmi brzy zařízení znovu uvést do provozu.

Obrat společnosti RICON se podařilo během obchodního roku 2021 zvýšit na 30,3 mil. eur z loňských 27,9 mil. eur. Pro obchodní rok 2022 předpokládají jednatelé Philipp Grimme a Felix Lingens další růst a stabilní výnosy.