Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 30.4. – svátek slaví Blahoslav

Jak se vyrábí manipulační technika Combilift?

Zveřejněno: 22. 1. 2024

Během oslav 25. výročí od založení firmy Combilift se členové redakce Agroportal24h.cz seznámili s výrobou manipulační techniky v irském Monaghanu.

Testování stability stroje Combilift.

V roce 2018 Combilift otevřel nový výrobní závod a současně své hlavní globální ústředí nedaleko městečka Monaghan, 130 km severozápadně od Dublinu. Je to jen deset minut od hranic se Severním Irskem a pár kilometrů od původního areálu společnosti. Továrna o rozloze 46 500 m² je umístěna na pozemku umožňující budoucí další expanzi podniku. Zajímavostí je, že jde o největší zastřešený výrobní závod v Irsku. Investice do nového sídla si vyžádala 50 milionů EUR a umožnila společnosti zdvojnásobit výrobu během jediné směny na všech výrobních linkách.

Čtyři 90 metrové montážní linky vyrobí každých 20 minut jeden manipulační stroj. K dispozici je 60 svařovacích stanovišť, 2 plazmové řezací stroje, 3 lakovací linky, které používají udržitelné vodou ředitelné barvy, a 3 automatické stroje pro opracování povrchu materiálů. Kromě toho se v areálu nachází školicí místnost s padesáti místy, 5 000 m² kancelářských prostor a vývojové a testovací centrum. Každý týden je expedováno více než padesát kamionů, stroje míří do 85 zemí. Náhradní díly jsou také zasílány do celého světa z Monaghanu do sítě obchodních zástupců (v České republice výrobce zastupuje firma Mátl & Bula, spol. s r.o.).

Combilift klade velký důraz na ekologii. Přes třicet procent střechy výrobního závodu je pokryto střešními okny, takže pracovníci pracují v přirozeném denním světle. Využíváno je také LED osvětlení s PIR senzorovými světly umožňujícími automatické ztlumení světla a automatické vypnutí osvětlení nevyužívaných prostor továrny. V provozu je i výkonný kotel na biomasu. Solární panely poskytující 185 kW energie generují 10 % denní spotřeby elektřiny. Dešťová voda se používá při tryskovém mytí a na toaletách. Více než devadesát procent komponentů použitých při výrobě stroje je recyklovatelných a více než šedesát procent vyrobených vysokozdvižných vozíků má již elektrický pohon. Baterie jsou recyklovatelné.

Část produktového portfolia firmy Combilift.
Část produktového portfolia firmy Combilift.

V závodě pracuje 800 lidí z řad montážních pracovníků, kvalifikovaných techniků, konstruktérů, specialistů na logistiku a odborníků na mechanickou a elektrickou mechatroniku. Combilift nabízí učňovské programy a stáže, které studentům umožňují studovat inženýrství v praktickém prostředí a získat kvalifikaci, zatímco vydělávají mzdu.

Naše první kroky během prohlídky závodu mířily do administrativních prostor, v nichž pracovníci navrhují na míru zákazníkovi podobu jeho skladu tak, aby se v něm technika Combilift pohybovala co nejbezpečněji, nejefektivněji a zároveň aby prostory poskytly co nejvíce skladovacího místa. Přes rameno jsme nahlédli také konstruktérům zodpovědných za vývoj nových produktů a dílů. Dozvěděli jsme se, že je aktuálně ve vývoji nový propracovaný katalog náhradních dílů. O tom, že jsou zdejší konstruktéři šikovní, svědčí velké množství patentů vystavených na stěně v kanceláři.

Testování oleje v hydraulice stroje Combilift.
Testování oleje v hydraulice stroje Combilift.

Následně jsme zamířili přímo do centra výroby. Jako první jsme viděli sklad dílů určených pro výrobu strojů. S nimi manipulovaly jak jinak než vysokozdvižné vozíky Combilift. Další sklad dílů měl dvanáct metrů vysoké regály s kapacitou 7 500 palet. Hned v blízkosti skladu se nacházela stanoviště s robotickým a ručním svařováním dílů. Jak jsme se sami mohli přesvědčit pohledem na tloušťku materiálu, šasi strojů je opravdu robustní. Viděli jsme i proces svařování rámu pro obří kontejnerový manipulátor. Naše další kroky mířily do venkovních prostor, kde se nacházel sklad materiálu. Ocel potřebná pro výrobu pochází z Irska, Německa a Velké Británie. Týdně se zde spotřebují stovky tun oceli. Vrátili jsme se zpět do haly, tentokrát do prostoru určeného pro svařování prototypů strojů. Viděli jsme také stroje určené pro hrubé opracování materiálu, který je následně nalakován. Barvu stroje si může každý zákazník zvolit vlastní. V jedné z části hal se nachází lávka, z níž je krásný výhled na montážní linky. Každý vyrobený stroj disponuje vlastním listem s přesnou specifikací výbavy. Jeden manipulační stroj trvá vyrobit dvacet minut. Se stroji na montážní lince pohybují speciální vozíky.

Nedílnou součástí je také finální testování strojů. Test stroje probíhá po dobu dvou hodin venku a další testy pak uvnitř haly. U strojů Combilift je testován také olej v hydraulice.