Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 30.4. – svátek slaví Blahoslav

Novinky v manipulační technice Combilift

Zveřejněno: 19. 1. 2024

V rámci Tiskových dní firmy Combilift v Irsku byly novinářům prakticky prezentovány novinky v oblasti manipulační techniky. Společnost oznámila vstup do odvětví manipulace s komponenty větrných elektráren. Představila také první autonomní zakladač s možností ručního ovládání, elektrickou řadu vysokozdvižných vozíků a telematický software Combi Connect.

Hlavní jednotka Combilift Combi-LC. Všechny dvoumontáže kol jsou řízené.

Výrobce manipulační techniky Combilift během oslav 25. výročí od založení oficiálně oznámil vstup do odvětví manipulace s komponenty větrných elektráren. Combilift ve spolupráci s největším výrobcem mořských větrných elektráren Siemens Gamesa vyvinul bezpečné řešení pro manipulaci s díly větrných elektráren. Obě společnosti tak reagují na stále zvětšující se turbíny, věže a lopatky elektráren. S jejich manipulací má pomoci nosič Combilift Combi-LC, uveze náklad o délce až 115 metrů a hmotnosti kolem 70 tun. Je určen pro přepravu dílů do vzdálenosti až 5 km. Nosič se skládá ze dvou plně přizpůsobitelných dálkově ovládaných jednotek s nízko uloženým podvozkem. Rozměry a konfigurace kol lze přizpůsobit podle typu a hmotnosti přepravovaného nákladu.

Nosná jednotka Combilift Combi-LC se může pochlubit originálním upevněním navrženém tak, aby bezpečně uchopilo válcový konec lopatky. Tento robustní stroj, poháněný dieselovým motorem a vybavený dvanácti koly, nabízí vysokou manévrovatelnost. O tom jsme se mohli přesvědčit během předvádění stroje přímo ve výrobní hale Combiliftu. Druhá jednotka podebírá a manévruje s koncem lopatky (špičatá část). Lopatku podebírá prostřednictvím hydraulického sklápěcího mechanismu. Nosná jednotka je na přání zákazníka vybavena kabinou, která přijde vhod při delších přesunech a během nepříznivých povětrnostních podmínkách, protože se počítá s provozem v náročném prostředí s ne zcela ideálními terénními podmínkami. Pokud zrovna jednotka nic nepřeváží, může se pohybovat rychlostí až 10 km/h.

Společnost Siemens Gamesa se díky podpisu objednávky v hodnotě několika milionů dolarů stane prvním uživatelem těchto nosičů. Combilift však zaznamenává zájem také od jiných výrobců větrných elektráren. Combilift očekává, že do roku 2026 dosáhne v tomto segmentu trhu tržeb přesahujících 50 milionů eur ročně. „Jsme nadšeni, že jsme uvedli na trh tento nový produkt a doufáme, že nám pomůže v našem prosazení se v odvětví větrné energie. Rozsah projektů větrných elektráren na moři po celém světě vytváří řadu jedinečných výzev. Jednou z nich je schopnost přepravovat velmi velké komponenty, ze kterých se skládá větrná turbína. Uvědomili jsme si to a využili jsme naše odborné znalosti v oblasti manipulace s nákladem k vývoji řešení podporující společnosti v tomto odvětví. Produkt je vyráběn na zakázku, a proto jej lze jedinečným způsobem přizpůsobit konkrétním aplikacím,“ uvedl Josh Moffett, manažer pro těžkou techniku ve společnosti Combilift.

Jednotky Combilift Combi-LC pro přepravu dílů větrných elektráren.
Jednotky Combilift Combi-LC pro přepravu dílů větrných elektráren.

Autonomní zakladač s možností ručního ovládání

Prakticky se nám také představil první autonomní zakladač s možností ručního ovládání na světě. Model Combilift Combi-AGT, který konstrukčně vychází z elektrického ručně ovládaného modelu Combilift Combi-GTE, je určen pro manipulaci s dlouhými břemeny ve skladech s regály. Díky autonomnímu režimu se zakladač pohybuje ve skladu, aniž by k tomu byla potřeba pohybující se obsluha v uličkách mezi regály. K dispozici je však i záložní manuální režim pro případ výpadku proudu nebo přerušení internetového připojení. Vývoj a především hledání vhodného materiálu k výrobě tohoto zakladače trvalo tři roky. S nosností pět tun a s různou výškou zdvihu se stroj uplatní především v kovoprůmyslu, kde se obvykle manipuluje s dlouhými břemeny. Combilift při vývoji spolupracoval s firmou IMR (Irish Manufacturing Research), aby umožnil bezproblémovou integraci stroje s mnoha systémy řízení skladů.

Čtyřkolový elektrický zakladač Combilift Combi-AGT má na různých místech podvozku umístěné laserové senzory, jež představují antikolizní bezpečnostní systém. Pokud stroj zaznamená překážku nebo chodce, který vstoupil do jeho dráhy, automaticky zpomalí a v případě potřeby nouzově zastaví. V jízdě pak automaticky pokračuje, jakmile překážka opustí oblast bezpečnostních senzorů. Vylepšený adaptivní bezpečnostní systém umožňuje zvětšovat nebo zmenšovat velikost polí pro detekci překážek podle úhlu natočení volantu a rychlosti stroje.

Autonomní Combilift Combi-AGT se ve skladu orientuje podle přirozeně se vyskytující prvků - například stěny, regálu a sloupu, takže není nutné doplňovat nebo měnit infrastrukturu skladu.
Autonomní Combilift Combi-AGT se ve skladu orientuje podle přirozeně se vyskytující prvků - například stěny, regálu a sloupu, takže není nutné doplňovat nebo měnit infrastrukturu skladu.

Stroj Combilift Combi-AGT se ve skladu orientuje podle přirozeně se vyskytujících prvků – například stěny, regály a sloupy, takže není nutné doplňovat nebo měnit infrastrukturu skladu. Nově vyvinutý systém detekce rozměrů nákladu funguje tak, že provádí laserové skenování nákladu, aby zkontroloval, zda jeho délka odpovídá zadání odeslanému do stroje. Podobně při vykládce kontroluje, zda je před regálem dostatečný volný prostor pro vykládku nákladu.

Elektrické vysokozdvižné vozíky Combilift

Zástupci firmy Combilift nám prakticky předvedli řadu elektrických vysokozdvižných vozíků. Nejnovějším přírůstkem je model Combilift Combi-CB70E s nosností 7 tun. Pochlubit se může nejkratším protizávažím. I tento model se může pohybovat různými směry a bez problémů tak manipulovat s dlouhými i objemnými břemeny ve stísněném prostoru. Konstrukční prvky zabudované do stroje, jako jsou velké pružné pneumatiky, 360° řízení kol, kompaktní rozvor, jej činí ideálně vhodným pro provozní požadavky například dřevařského průmyslu. Kabina disponuje velkou prosklenou plochou pro nerušený výhled do všech stran. Pohodlí zvyšuje sklopný sloupek řízení, hydraulické řízení a sedadlo Combilift Grammer MSG65. Na sedadle je namontována nastavitelná loketní opěrka obsahující multifunkční joystick a barevný dotykový LCD displej. Od ostatních vysokozdvižných vozíků se Combi-CB70E liší především odpruženou kabinou. Stroj může být navíc vybaven funkcí Auto Swivel Seat, která automaticky zapne a otočí sedadlo a loketní opěrku o 15° doprava nebo doleva podle směru jízdy zvoleného obsluhou. Za zmínku také stojí elektrická trakční kontrola předních a zadních kol. Díky tomu není potřeba na kluzkém povrchu používat uzávěrku diferenciálu. Výrazně se tak zvyšuje bezpečnost během přepravy břemene.

Řadu elektrických vysokozdvižných vozíků Combilift jasně poznáte podle světle zelené barvy.
Řadu elektrických vysokozdvižných vozíků Combilift jasně poznáte podle světle zelené barvy.

Telematický software Combilift Combi Connect

Čtvrtou představenou novinkou je telematický software Combilift Combi Connect poskytující uživatelům komplexní přehled o řízení a využití vozového parku. Combilift Combi Connect nabízí údaje o výkonnosti vozového parku v reálném čase, včetně sledování polohy, analýzy využití a upozornění na údržbu, což podnikům umožňuje efektivně optimalizovat jejich provoz.

Uživatel může mimo jiné plánovat trasy s nejúspornější spotřebou paliva. To znamená nejen podstatné úspory nákladů, ale také snížení ekologické stopy díky nižším emisím. U elektrických strojů Combilift lze navíc sledovat využití baterie.

Combilift Combi Connect funguje na modelu předplatného a poskytuje transparentní analýzu dat, která umožňuje prodejcům i uživatelům strojů přijímat informovaná rozhodnutí a efektivně řídit strojový park. Platforma nabízí řadu funkcí pro zlepšení správy strojového parku, včetně možností preventivní údržby a inteligentní analytiky pro reporty. Zlepšuje také bezpečnost a umožňuje kontrolu odpovědnosti za škody pomocí záznamů o rychlosti, režimu jízdy, přítomnosti obsluhy, času a polohy. Combilift Combi Connect dále umožňuje sledovat historii polohy strojů, mapování strojového parku na více místech, stav spotřeby energie/paliva, informace o počítadle motohodin, plánování servisu na základě využití stroje, přehled o stroji a zobrazení aktuálních závad. Software je kompatibilní se všemi stroji Combilift (včetně elektrických, LPG a dieselových strojů).