Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 20.4. – svátek slaví Marcela

JCB uvádí nové nejvýkonnější teleskopické kloubové nakladače na trhu

Zveřejněno: 9. 2. 2021

JCB uvádí na trh novou řadu teleskopických kolových nakladačů, která má stanovit nové výkonové standardy v oboru. Jako první svého druhu nabízí pojezdovou rychlost až 50 km/h, osmistupňovou převodovku řazenou pod zatížením a nejvýkonnější motor.

Teleskopický nakladač JCB TM420S o výkonu 173 koní patří mezi nejvýkonnější na trhu, zdroj foto JCB, tisková zpráva

Vlastnostmi zmíněnými v úvodu tohoto článku disponuje vlaková loď – teleskopický nakladač JCB TM420S o výkonu 173 koní. Nakladač také obsluze nabídne novou kabinu.

Motor JCB DieselMax plnící emisní normu Stage V (díky pokročilému řešení DPF/SCR) disponuje funkcemi pro úsporu paliva. TM420S s výkonem 173 koní a 690 Nm je prvním strojem JCB, který používá nový výkonný motor JCB DieselMAX. Je tak nejvýkonnějším teleskopickým nakladačem na trhu.

Modelová řada teleskopických nakladačů JCB zahrnuje čtyři modely: TM320 a TM320S má nosnost 3,2 t a výšku zdvihu 5,2 m a TM420 a TM420S má nosnost 4,1 t a výšku zdvihu 5,45 m.

Osmistupňová převodovka JCB Powershift i s automatickým režimem řazení

Nová osmistupňová převodovka JCB Powershift instalovaná ve všech teleskopických kolových nakladačích TM je založena na osvědčených součástech současné šestistupňové převodovky. Disponuje však dvěma rychlostními stupni vpřed navíc. Převodové stupně navíc zajišťují plynulejší řazení a poskytují více síly při manipulaci s břemeny. Díky této převodovce se bude nakladač schopen rychle pohybovat mezi střediskem a polem. Převodovka také nabídne ekonomickou jízdu při 40 km/h a snížených otáčkách. Převodovka nabízející rychlost 40 km/h je standardem u modelů TM320 a TM420, které jsou navrženy pro méně náročné manipulační práce. Modely, které mají v označení písmeno S, disponují převodovkou nabízející rychlost 50 km/h.

Převodovku vyvíjí a vyrábí JCB. Převodové stupně lze ovládat pomocí tlačítek na joysticku. Volbu převodových stupňů lze přepnout i do automatického režimu. V automatickém režimu převodovka reaguje na lehké použití plynového pedálu řazením stupňů nahoru a dolů při relativně stálých otáčkách motoru (pro optimální spotřebu paliva). Při agresivnějším použití pedálu dojde ke zpožděnému řazení stupňů nahoru (aby se využil plný výkon a točivý moment).

JCB Command Plus: Velká prosklená plocha

Všechny čtyři teleskopické nakladače JCB jsou vybaveny novou kabinou Command Plus, která je vybavena jednodílným čelním sklem, které se táhne nahoru a přes hlavu obsluhy. Prosklená plocha nad hlavou obsluhy je o 52 % větší než dříve. Kabina disponuje optimalizovanou ochranou ROPS/FOPS tak, aby se zlepšila viditelnost směrem nahoru. Nový design také umožňuje použít střešní stěrač. Větší jsou i zadní okna, k dispozici je i zadní kamera. Schody kabiny jsou osvětlené a po zaparkování stroje ve tmě může programovatelné 360stupňové osvětlení zůstat zapnuté chvíli před automatickým vypnutím.

Oba modely lze dodat s balíčkem Pro Edition, které zahrnuje komfortní výbavu – odpružení výložníku, ochrana převodovky, chromovaný výfuk, 360stupňové LED osvětlení apod.

Autor: Milan Jedlička1)
Foto: JCB, tisková zpráva

1) z podkladů JCB

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.