Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 19.4. – svátek slaví Rostislav

John Deere je v souladu s platnou legislativou EU na digitalizaci zemědělství připraven

Zveřejněno: 23. 11. 2018

V dnešní době jsou údaje mimořádně důležitou součástí celkového řešení precizního zemědělství, proto musela společnost John Deere věnovat velkou pozornost novým pravidlům ochrany fyzických osob v souvislosti se zpracováním jejich osobních údajů. Dále John Deere umožnil připojení ke svému stěžejnímu prostředí pro správu dat ostatním softwarovým vývojářům.

John Deere byl vždy průkopníkem zemědělských precizních systémů a vypadá to, že v budoucnu to nebude jinak.

Velkým milníkem v zemědělství byl příchod mechanizace a následný vynález motoru, který rapidně ulehčil práci na poli. Od té doby došlo ke zpřesňování pracovních činností, vylepšování strojů, a tudíž nástupu precizních systémů. Současné zemědělství prochází digitální transformací ke konektivitě tzv. Zemědělství 4.0, kde jsou stroje, výrobky, poskytovatelé služeb, ale i dodavatelé a zákazníci schopni společně komunikovat v průběhu celého výrobního procesu. Jenže velké množství dat a jejich ukládání, přenos a zpracování vyvolává otázky týkající se vlastnictví dat a práv na užívání.

Bezpečné zacházení s daty zákazníků

S příchodem nových pravidel týkajících se ochrany osobních údajů, známých pod zkratkou GDPR, musela úplně každá společnost přehodnotit práci s osobními daty. Jelikož společnost John Deere patří mezi průkopníky digitálního zemědělství, musela Obecnému nařízení o ochraně osobních údajů věnovat maximální pozornost. Nyní John Deere prohlašuje, že zemědělci a dodavatelé mají plnou kontrolu nad používáním svých údajů v prostředí MyJohnDeere.com, která uživateli nabízí analytické přehledy, jako jsou aplikační či výnosové mapy a mnoho dalšího.

Udělování přístupových práv. Data jsou tak vždy chráněna.
Udělování přístupových práv. Data jsou tak vždy chráněna.

Ještě před získáním informací a shromážděním dat bude zákazník podrobně seznámen o využití dat u svého prodejce John Deere. Poté, co zákazník poskytne písemný souhlas, budou data odesílána prostřednictvím telematického modulu JDLink™, který je integrován na strojích John Deere od řady 6R, odesílá data do prostředí MyJohnDeere.com, a umožňuje mít přehled o všech provozních datech. Uživatelé prostředí si musí založit vlastní účet, aby byla zajištěna bezpečná výměna dat, a také mohou bezplatně stahovat své vlastní informace. Pro některé smluvní služby společnosti John Deere zákazníci obdrží formulář výslovného souhlasu, který může být kdykoli zrušen podle uvážení zákazníka. To stejné platí i v případě, když bude chtít John Deere využít osobní údaje pro další vývoj a vylepšení produktů a služeb.

Otevřený digitální ekosystém

Jelikož jsou zemědělské stroje a nejrůznější senzory či pohony nejbohatším zdrojem dat v zemědělském světě, stejně jako sběr dat během polních operací (setí, hnojení, chemická ochrana, sklizeň), je důležité nabídnout způsob, jak integrovat stroje a informace o terénu do datové infrastruktury. Proto pro strukturovaný přístup v oblasti správy dat společnost John Deere poskytuje různé nástroje, které už dávno nezobrazují jen pouhou polohu stroje na satelitní mapě. V současnosti je v rámci prostředí MyJohnDeere.com k dispozici až 18 nástrojů včetně mobilní aplikace MyOperations. Uživatel díky nim může řídit flotilu strojů, provádět agronomickou analýzu či reporty. Jelikož je téměř nemožné nabízet vše, John Deere umožnil ostatním softwarovým společnostem se připojit k této infrastruktuře.

Všimněte si, že aplikace podporuje i zobrazení strojů od jiných výrobců.
Všimněte si, že aplikace podporuje i zobrazení strojů od jiných výrobců.

Všechny stroje John Deere mohou být vybaveny modulem MTG (Modular Telematics Gateway), který přenáší informace. Funguje jako SIM karta v mobilu, vysílání dat se provádí přes mobilní síť, a tím jsou informace dostupné prostřednictvím různých aplikací v cloudu. Všechna data procházejí prostředím MyJohnDeere.com, díky čemuž může zákazník spravovat mnoho aspektů své každodenní činnosti po celou vegetační dobu.

V mobilní aplikaci lze mimo jiné kontrolovat veškerá data o stroji. Samozřejmostí je zobrazení jeho polohy na mapě.
V mobilní aplikaci lze mimo jiné kontrolovat veškerá data o stroji. Samozřejmostí je zobrazení jeho polohy na mapě.

Již v minulosti John Deere přijal standard ISOBUS, který používají i jiní výrobci zemědělské techniky. Díky tomu například traktor může být velmi jednoduše spojen se závěsnou technikou od jiného výrobce, přičemž se využívá stejné ovládací rozhraní. John Deere stále usiluje o standardizaci v komunikačních a telemetrických produktech založených na cloudových technologiích. Jak už bylo zmíněno, v prostředí MyJohnDeere.com lze pozorovat i stroje od jiných výrobců. V této oblasti ale nejsou dosud plně k dispozici standardizovaná rozhraní, a tak John Deere používá to nejběžnější – ADAPT. Toto rozhraní umožňuje snadnou vzájemnou komunikaci mezi různými softwarovými a hardwarovými zemědělskými aplikacemi.

Autor: Milan Jedlička
Foto: John Deere

Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.