Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 19.4. – svátek slaví Rostislav

Kamerový systém se speciálním osvětlením rozpozná plevel. Bodová aplikace sníží použití herbicidů o desítky procent

Zveřejněno: 13. 5. 2021

Amazone pro jarní sezónu 2021 uvádí tažený postřikovač UX 5201 SmartSprayer s pracovním záběrem 36 metrů. Postřikovač je osazen kamerovým systémem firmy Bosch a aplikací xarvio Agronomic Decision-making Engine (ADE) společnosti BASF Digital Farming Solutions.

Technologie Amazone SmartSprayer slibuje vysoké úspory. Zdroj foto - tisková zpráva Amazone

Firma Amazone vyvinula nové high-tech postřikovací rameno s integrovaným kamerovým systémem a světelnými moduly. Rameno prostřednictvím individuálně spínaných trysek zajišťuje přesnou aplikaci postřiku na konkrétní místo (bod), a to i při pojezdové rychlosti 12 km/h. Využívá aktivní vedení ramen ContourControl a aktivní tlumení vibrací SwingStop – tyto systémy jsou již k dostání u sériových modelů postřikovačů.

Kamerový systém Bosch v milisekundě rozpozná plevel na poli, a to i ve velmi rané fázi růstu. Díky tomu je postřik aplikován s vysokou přesností a účinností na cílovou oblast. Aby kamerový systém spolehlivě fungoval ve stínech nebo v noci, rameno obsahuje speciálně vyvinutou technologii LED osvětlení.

Kamerový a světelný systém je optimálně integrován do ramene.  Zdroj foto - tisková zpráva Amazone
Kamerový a světelný systém je optimálně integrován do ramene. Zdroj foto - tisková zpráva Amazone

Xarvio Agronomic Decision-making Engine a jeho xarvio FIELD MANAGER od společnosti BASF Digital Farming zase zajistí, aby byla aplikace herbicidu provedena na správném místě, ve správný čas a ve správné intenzitě. Mimo jiné pomáhá se specifickým polním nastavením a doporučí typ herbicidní směsi.

Díky osvětlení může kamerový systém pracovat i ve tmě.  Zdroj foto - tisková zpráva Amazone
Díky osvětlení může kamerový systém pracovat i ve tmě. Zdroj foto - tisková zpráva Amazone

Společnosti Bosch a BASF Digital Farming provádí celou řadu výzkumných aktivit. V následujících letech bude tato technologie použitelná v systému SmartSprayer a postupně uvedena na trh, přičemž její technické možnosti a systémový přístup budou celosvětově jedinečné.

Jak systém funguje?

Fungování systému v praxi.

Autor: Milan Jedlička1)
Foto: Amazone

1) z podkladů Amazone


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.