Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 28.4. – svátek slaví Vlastislav

Každý nově vyrobený stroj Horsch dostane své digitální dvojče

Zveřejněno: 8. 1. 2024

Horsch začal plně investovat do vývoje různých digitálních řešení, která jsou k dispozici jako webová a mobilní aplikace. Poskytnou uživateli maximální podporu před použitím stroje, během něj i po něm. Přinášíme přehled toho, co je v digitálních řešeních tohoto výrobce nového.

Horsch začal intenzivně investovat do vývoje různých digitálních řešení, která jsou k dispozici jako webová aplikace a mobilní aplikace.

Od října roku 2023 je každý nově vyrobený stroj značky Horsch opatřen štítkem s laserem vypáleným QR kódem. Štítek je podobný výrobnímu štítku, je tedy vyroben z kvalitního materiálu a umístěn na rámu stroje. Ke štítku stačí přijít s mobilem nebo tabletem a přes fotoaparát naskenovat QR kód, který uživatele přesměruje na portál firmy Horsch. Každý QR kód je jedinečný a přísluší pouze danému stroji, na němž je umístěn. Na webové stránce se v digitální podobě zobrazí přesná konfigurace daného stroje.

Uživatel, obchodník nebo servisní technik tak má přístup k přesné výbavě daného stroje Horsch. Uživatel je schopen na stránce zobrazit i návod k obsluze, přejít na telemetrický portál či aplikaci na čtení chybových kódů. Portál také poradí například s výběrem správného výsevního válečku nebo s kolejovými řádky. Zadáním příslušných údajů umožňuje aplikace optimálně přizpůsobit rozchod a šířku pneumatik již při setí. Díky tomu nedochází k poškození rostlin jízdou přes ně a nevznikají žádné únikové náklady. Je zajištěn optimální vývoj jednotlivých rostlin. Nástroj pomáhá najít vhodný rytmus – pro secí stroje, přesné secí stroje nebo secí stroje s rozdělovací věží RowControl.

Pro případ výskytu problémů při práci jsou zemědělci vybaveni funkcí Error Code Lookup. Nástroj poskytuje online analýzu chyb stroje Horsch a zároveň doporučuje, co je třeba udělat. Řešení se již osvědčilo, bylo kompletně přepracováno, optimalizováno a opatřeno novým vzhledem.

Na fotografii můžeme vidět digitální dvojče radličkového kypřiče Horsch.
Na fotografii můžeme vidět digitální dvojče radličkového kypřiče Horsch.

Novinkou v portálu Horsch je PartFinder, tedy vyhledávač náhradních dílů, který jde ruku v ruce se zmíněnou digitální podobnou vyrobeného stroje. Uživatel přesně v digitální podobě vidí, jakou má výbavu jeho stroj. Zobrazí se mu 3D podoba stroje, s nímž může libovolně otáčet. Jednotlivé díly na stroji lze označit a přesunout do nákupního košíku a rovnou objednat. Cílem firmy Horsch je redukovat chybové objednávky dílů a zjednodušit celý proces objednávky. Dokonce je možné díly filtrovat – třeba na stroji jen zobrazit hydraulické části. Přístup k vyhledávači dílů prostřednictvím portálu Horsch nebo QR kódu je prozatím vyhrazen obchodním partnerům výrobce.

Jak už bylo zmíněno, přes portál se dá dostat i k telemetrii. Horsch totiž chce být transparentní, poskytnout zákazníkovi finální data o práci stroje. Na Tiskových dnech byla prezentována telemetrie postřikovače Horsch Leeb, který jezdí na farmě v Kněžmostu. Byla zde možnost zobrazit si různé hodnoty daného pozemku a provozní údaje stroje, např. rychlost v jednotlivých úsecích pole nebo zda v dané lokalitě pracovaly všechny trysky či nikoliv. Samozřejmostí je vyobrazení celkové ošetřené plochy, pracovních hodin a to, jestli fungovaly potřebné čisticí procesy postřikovače. Nově lze také importovat hranice pole. MobileControl navíc dokáže intuitivně a rychle ovládat funkce postřikovače prostřednictvím chytrého telefonu.