Dnes je 1.5.

Každý nově vyrobený traktor Valtra má v nádrži obnovitelnou naftu Neste MY Renewable Diesel

Zveřejněno: 17. 1. 2024

Valtra spolupracuje se společnostmi Neste a AGCO Finance, aby pomohla zemědělcům snížit jejich uhlíkovou stopu zvýšením povědomí o obnovitelné motorové naftě Neste MY a její dostupnosti pro zemědělce. Valtra je prvním výrobcem traktorů na světě, který plní své nové traktory obnovitelnou naftou Neste MY Renewable Diesel.

Každý nově vyrobený traktor Valtra má v nádrži obnovitelnou naftu Neste MY Renewable Diesel.

Provoz traktoru Valtra na obnovitelnou naftu Neste MY může snížit emise skleníkových plynů (GHG) zemědělského stroje až o 75 – 95 % během životního cyklu paliva ve srovnání s fosilní naftou.

„Je pravděpodobné, že zemědělci budou mít v budoucnu k dispozici celou řadu zdrojů energie,“ řekl Mikko Lehikoinen, viceprezident pro marketing společnosti Valtra EME. „Pro stroje s nižším a středním výkonem může být vhodná elektrifikace a možnosti vodíkového paliva. Pro traktory s vyšším výkonem však pravděpodobně zůstane nejvhodnější spalovací motor, a to vzhledem k výkonovým nárokům stroje. Ty by mohly být poháněny fosilní nebo obnovitelnou naftou, například obnovitelnou naftou Neste MY.“

Společnosti Neste a AGCO spolupracují na zlepšení přístupu k obnovitelnému palivu prostřednictvím distribučních partnerů. Zemědělci navíc získají přístup k financování, které sníží investiční náklady na nákup nafty Neste MY Renewable Diesel ve srovnání s používáním fosilního paliva, čímž se výrazně zvýší přístup zemědělců k tomuto udržitelnějšímu palivu.

Obnovitelná motorová nafta Neste MY pro zemědělce

Nafta Neste MY Renewable Diesel se vyrábí ze 100 % obnovitelných surovin, jako je použitý kuchyňský olej nebo živočišný tuk z odpadu potravinářského průmyslu. Neste MY Renewable Diesel překonává fosilní paliva při extrémně nízkých teplotách a hoří čistěji než konvenční bionafta, což může z dlouhodobého hlediska pomoci snížit náklady na údržbu. Společnost Neste odhaduje, že celosvětová poptávka po obnovitelné motorové naftě by mohla do roku 2030 přesáhnout 30 milionů tun a jen v Evropě 12 – 17 milionů tun.

Aby společnost Neste uspokojila zvýšenou poptávku po obnovitelné motorové naftě a podpořila další snižování emisí skleníkových plynů, více než zdvojnásobuje výrobní kapacitu svých obnovitelných produktů na 6,8 milionu tun v roce 2026. Díky svým obnovitelným a oběhovým řešením se společnost Neste zavázala pomoci zákazníkům snížit do roku 2030 emise skleníkových plynů nejméně o 20 milionů tun ročně.

Valtra je první továrnou na výrobu traktorů na světě, která plní své nové traktory obnovitelnou naftou Neste MY. Od roku 2017 dodala Valtra více než 45 000 traktorů do více než 30 zemí s první náplní Neste MY Renewable Diesel, přičemž jako tovární palivo bylo použito 4,5 milionu litrů.

Společnosti Valtra a Neste také spolupracují na tom, aby finským zemědělcům umožnily snadnější přístup k obnovitelné naftě. Společnost AGCO Suomi, distributor společnosti Valtra ve Finsku, dodává obnovitelnou naftu Neste MY přímo zemědělcům prostřednictvím cisteren. Program probíhá od roku 2020. V současné době je nafta Neste MY Renewable Diesel široce dostupná ve Švédsku, Dánsku, Finsku, pobaltských zemích, Belgii, Nizozemsku a Spojených státech amerických.