Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 24.4. – svátek slaví Jiří

Kombinovaný lis Kuhn VBP 3100 pro optimální tvorbu a ovíjení balíku používá osvědčené i nové konstrukční prvky

Zveřejněno: 12. 8. 2021

V rámci svého výrobního programu společnost Kuhn produkuje širokou škálu techniky pro sklizeň pícnin a slámy. Na českém trhu si pro svou univerzálnost a jednoduchost získaly oblibu její lisy na válcové balíky řady VB 3100. A právě z této řady vycházel výrobce při vývoji kombinovaných lisů VBP 3100 s variabilní lisovací komorou, které v sobě spojují technologii lisování a balení.

Zatímco model VBP 3165 tvoří balíky o velikosti od 80 do 160 cm, v případě druhého modelu VBP 3195 jde o hodnoty od 80 do 185 cm. Zdroj foto - tisková zpráva Kuhn

Řada VBP 3100 zahrnuje dva modely lisů, které se liší velikostí variabilní lisovací komory. Zatímco model VBP 3165 tvoří balíky o velikosti od 80 do 160 cm, v případě druhého modelu VBP 3195 jde o hodnoty od 80 do 185 cm. Všechny stroje jsou ve standardu vybaveny automatickým systémem mazání řetězů Beka Max, sadou pro nastavení měkkého jádra a pro balení suchých materiálů.

Osvědčená konstrukce vkládacího rotoru

Lisy řady VBP 3100 jsou osazeny sběracím ústrojím vybaveným širokým sběračem (šířky 2300 mm) s pěti řadami prstů s řízeným pohybem. Nad sběračem je uložen velký integrovaný podávací válec o průměru 217 mm. Lisy jsou vybaveny patentovaným integrálním vkládacím rotorem Opticut, který je k dostání ve dvou provedeních – s 14 nebo 23 noži. Nože jsou jednotlivě jištěny pomocí pružin a lze je selektivně přepínat po skupinách. Osvědčené konstrukční provedení zajišťuje, aby byla mezi prsty sběrače a vkládacím rotorem vždy zachována minimální vzdálenost. To přináší plynulý tok materiálu, schopnost stroje efektivně sbírat a slisovat i velmi krátký materiál (nedochází k jeho hromadění před rotorem) a vyšší pracovní rychlost (zvýšení produktivity práce a snížení poškození sklízeného materiálu).

Kdyby přeci jen došlo k zablokování rotoru větším množstvím sklízené hmoty, je k dispozici automatický systém odblokování Deblock. Ten sleduje přetížení lisu a v případě zablokování odpojí pohon rotoru, automaticky otevře sklopné dno Dropfloor a zatáhne nože. K zahájení lisování je nutné vypnout a zapnout vývodovou hřídel. Aby nedocházelo k zablokování štěrbin nožů, používá společnost KUHN automatický systém čištění nožů. K čistění dochází automaticky po nastaveném intervalu počtu ovinutých balíků.

Měkké jádro a tvrdý povrch

Sklízený materiál putuje do variabilní lisovací komory s pěti nekonečnými pásy a třemi válci. Toto provedení komory vždy formuje materiál do optimálního tvaru. O správné tvarování balíku a jeho hustotu se stará také systém Progressive Density, který zvyšuje tlak na balík postupně s tím, jak se zvětšuje jeho průměr. Tímto způsobem lze dosáhnout balíku s optimálně měkkým jádrem a tvrdým povrchem. Samozřejmostí je u variabilní komory i lisování tvrdého jádra.

Lisy řady VBP 3100 jsou osazeny sběracím ústrojím vybaveným širokým sběračem (šířky 2300 mm) s pěti řadami prstů s řízeným pohybem. Zdroj foto - tisková zpráva Kuhn
Lisy řady VBP 3100 jsou osazeny sběracím ústrojím vybaveným širokým sběračem (šířky 2300 mm) s pěti řadami prstů s řízeným pohybem. Zdroj foto - tisková zpráva Kuhn

Balík je možné vázat nejen do sítě, ale i do fólie. Výhody technologie vázání do fólie se projeví především u lisování senážních balíků, díky čemuž tak používáme pouze jeden ovíjecí materiál. Vázání do fólie je prováděno s velkou péčí, aby nedošlo k poškození fólie. Při lisování balíků je v současnosti spíše, než tradiční vázání do sítí upřednostňováno balení do fólie. Výsledkem jsou totiž těsnější a kompaktnější balíky s lepší ochranou po obvodu balíku. Přídavná kyslíková bariéra zajišťuje lepší kvalitu balíku a lepší tvar balíku umožňuje efektivnější skladování. Také zemědělci mohou těžit z četných praktických výhod. Balík svázaný fólií umožňuje snadné vybalení i v mrazu. Ve fólii navíc nezůstává žádné krmivo, a nevzniká tak žádná ztráta. Proces balení do fólie také zefektivňuje nakládání s odpady – všechny lze recyklovat. Jedinečností systému vázání do fólie společnosti KUHN je používání standardní fólie o šířce 750 mm. Používání těchto standardních fólií sebou nese řadu výhod jako je snížení nákladů na fólii, delší interval výměny fólií a také snazší manipulaci.

Lisovací komora. Zdroj foto - tisková zpráva Kuhn
Lisovací komora. Zdroj foto - tisková zpráva Kuhn

Rychlý přesun balíku na balicí stůl

Lisy řady VBP 3100 využívají prodloužený podvozek s tandemovými nápravami a s flotačními pneumatikami pro minimalizaci utužení půdy. Po dokončení lisování dvojice podávacích ramen uchopí balík a umístí jej na balicí stůl. Pro zkrácení doby přesunu balíku (zrychlení postupu až o 30 %) je možné zavřít zadní čelo ještě během doby, kdy je druhé podávací rameno ve zvednuté poloze. Balicí stůl obsahuje dva balicí satelity, které dosahují rychlosti ovíjení 35 ot/min. Systém balení do fólie používá standardní fólii o šířce 750 mm (volitelně 500 mm) s předpětím fólie 70 % (volitelně 60 %).

Systém balení INTELLIWRAP. Zdroj foto - tisková zpráva Kuhn
Systém balení INTELLIWRAP. Zdroj foto - tisková zpráva Kuhn

Pro zvýšení kvality výsledného krmiva a snížení nákladů na balení firma Kuhn vyvíjí nové technologie a systémy balení dále neustále vylepšuje. Jednou z inovativních technologií je systém 3D balení s technologií Intelliwrap pro snížení nákladů na obalový materiál, přizpůsobení se podmínkám sklizně a vlastnostem sklízeného materiálu. Nejprve se balík zabalí ve směru jeho lisování, aby došlo k jeho lepšímu utužení a vytlačení vzduchu, a až pak je balík klasicky ovíjen. Tento systém je doplněn technologií Intelliwrap, která spojuje sofistikovanou elektroniku s hydraulickým systémem pro řízení procesu balení. Díky tomu je možné nanášet na balík lichý počet vrstev fólie a nastavovat si požadované překrytí.

Senzory vlhkosti v lisovací komoře. Zdroj foto - tisková zpráva Kuhn
Senzory vlhkosti v lisovací komoře. Zdroj foto - tisková zpráva Kuhn

Od letošního roku je možné lisy vybavit senzorem vlhkosti a sadou pro vážení balíku na balicím stole. Všechny naměřené hodnoty a celý proces lisování a balení je přehledně zobrazen a ovládán pomocí ISOBUS terminálu.

Umístění role sítě do vázacího systému. Zdroj foto - tisková zpráva Kuhn
Umístění role sítě do vázacího systému. Zdroj foto - tisková zpráva Kuhn

Kombinované lisy řady VBP 3100 jsou mezi zemědělci stále oblíbenější a v letošním roce přibyly k prodaným strojům dva nové kombinované lisy. Jeden model našel svého majitele na Českokrumlovsku a druhý na Bruntálsku.

Autor: Milan Jedlička1) , Ing. Jan Augustin
Foto: Kuhn

1) z podkladů Kuhn

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.