Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 28.4. – svátek slaví Vlastislav

Kompaktní traktory Kubota dostanou satelitní navigaci Topcon

Zveřejněno: 13. 9. 2023

Kubota nabízí nejmodernější komponenty pro přesné zemědělství pro kompaktní traktory. Díky satelitní navigaci lokalizované na centimetr přesně lze stroje řídit automaticky pomocí elektronického posilovače řízení a udržovat je v určeném jízdním pruhu.

Kompaktní traktory Kubota dostanou satelitní navigaci Topcon.

To řidičům uleví a umožní jim lépe se soustředit na nářadí při sečení, sběru listí nebo zpracování půdy. Tím se také zamezí překrývání jízdních pruhů a zvýší se plošný výkon. Všechny kompaktní traktory Kubota mohou být vybaveny a dovybaveny přijímacími jednotkami, ovládacími konzolami a volanty Topcon. Využívají signály ze satelitních navigačních systémů (GNSS) k určení polohy a automatickému vedení vozidla po dráze s přesností 20 – 30 cm vedle jiné dráhy. K dispozici je i RTK přesnost na pár centimetrů.

Moderní traktory Kubota již nejsou po poli řízeny lidskou rukou s větší či menší přesností, ale využívají satelitem podporované systémy pro přesnou jízdu. Tím se předchází neproduktivnímu překrývání jízdních pruhů nebo vynechávání. Kubota nyní přenáší tento systém z oblasti přesného zemědělství na své kompaktní traktory Groundcare. Konkrétně jím mohou být vybaveny a dovybaveny všechny nové i stávající kompaktní traktory Kubota pro údržbu zeleně a správu komunálních ploch.

Společnost Kubota nyní přenáší elektronický systém řízení od předního zemědělského dodavatele Topcon do své široké řady traktorů Groundcare. Klíčovou součást systému tvoří kombinovaný přijímač a řídicí počítač AGS-2, který přijímá signály ze všech celosvětově dostupných systémů GNSS, jako jsou GPS, GLONASS, Galileo a Beidou/Compass, a využívá je k výpočtu aktuální polohy vozidla. Pro korekci satelitních dat lze použít buď trvale instalovanou referenční stanici, nebo webovou službu RTK poskytovatele geo-konzept. Integrovanou řídicí jednotku AGS-2 programuje řidič prostřednictvím dotykové konzoly XD (7") – ta vypočítává směr jízdy a předává řídicí signály do volantu AES-35.

Na fotografii můžeme vidět poháněný volant a terminál Topcon v kompaktním traktoru Kubota.
Na fotografii můžeme vidět poháněný volant a terminál Topcon v kompaktním traktoru Kubota.

Tyto technologie lze v podstatě namontovat na všechny stroje, které mají systém řízení. Kubota jej nabízí nejen pro zcela nové traktory ze své kompaktní řady, ale i pro stávající vozidla. Mechanismus řízení se skládá buď z elektrického motoru volantu, nebo ze speciálního hydraulického ventilu v hydraulice řízení.