Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 27.4. – svátek slaví Jaroslav

Kompletní seznam: kdo získal ocenění Zlatý klas 2021?

Zveřejněno: 2. 9. 2021

V roce 2021 bylo přihlášeno 40 exponátů: Nejpočetněji byla zastoupena kategorie živočišné výroby: 14 exponátů, kategorie rostlinná výroba: 6 exponátů, kategorie mechanizace: 8 exponátů, kategorie potravinářská výroba: 12 exponátů. Celkem bylo uděleno 20 ocenění, 2x ocenění ZLATÝ KLAS S KYTIČKOU – o něj soutěží nejlepší vybrané exponáty, splňující navíc i náročná ekologická kritéria.

Kompletní seznam: kdo získal ocenění Zlatý klas 2021?

Rostlinná výroba

Přihlašovatel: Ing. Jiří Hermuth - Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i.

Exponát: Jarní pšenice RUFIA s barevným (purpurovým) zrnem

Zdůvodnění: RUFIA je pekařská polopozdní až pozdní odrůda pšenice, purpurové zbarvení zrna je způsobeno přírodními antokyany, které mají preventivní účinky proti civilizačním chorobám (např. kardiovaskulární onemocnění, hyperglykémie, oxidační poškození jater, výskyt mozkových a cévních příhod apod.) Má vysoký obsah nutričních látek. Odrůda vhodná pro pěstování v ekologickém zemědělství tzv. červená pšenice.

Přihlašovatel: Zemědělský výzkum, spol. s r.o.

Exponát: Světlice barvířská, cv. ARA

Zdůvodnění: Odrůda světlice je jednoletou pícninou, olejninou a nektarodárnou rostlinou. Při sklizni na semeno je vhodná do teplejších a sušších oblastí. Má mnohoúčelové využití – její současné hlavní využití je jako meziplodina vhodná do řepkových i obilních sledů a rovněž ke krmivářským účelům. Mezi výhody lze zařadit i nízkou cenu osiva.

Přihlašovatel: AGRITEC, výzkum, šlechtění a služby, s.r.o.

Exponát: ASTELLA

Zdůvodnění: ASTELLA je středně raná odrůda olejného lnu s atypickým bílým květem hvězdicovitého tvaru a hnědým semenem. Odrůda má vysoký obsah omega kyselin. Mezi hlavní přednosti odrůdy patří i výborný zdravotní stav, a vysoký výnos semen. Semena jsou vhodná na výrobu stolního oleje a pro využití v racionální výživě.

Živočišná výroba

Přihlašovatel: VNT electronics s.r.o.

Exponát: FENCE WiFi GATEWAY GW100

Zdůvodnění: Umožňuje vzdálenou centrální kontrolu a ovládání generátorů fencee power. Pomocí této gateway je možné monitorovat napětí ohrady neustále v průběhu celého dne.

Přihlašovatel: Štěpán JAVORČÁK, Roantes s.r.o.

Exponát: KOKOBOX, modulární kurník

Zdůvodnění: Zavedení a rozšíření udržitelného chovu nosnic mezi drobnými chovateli – do stávající zástavby, ale i do nově vznikajících. Minimální časová náročnost a šetrný k životnímu prostředí.

Přihlašovatel: Výzkumný ústav živočišné výroby, v.v.i.

Exponát: Mobilní shromažďovací, třídící, vážící a fixační zařízení

Zdůvodnění: Jedná se o mobilní shromažďovací, třídící, vážící a fixační zařízení pro hospodářská zvířata. – přesun v podniku, ale i na pastu. Zooveterinární úkony - identifikace zvířat, veterinární úkony, odběr ejakulátu, inseminace.

Přihlašovatel: Národní hřebčín Kladruby nad Labem

Exponát: Starokladrubský plemenný hřebec Generalissimus Rarita II

Zdůvodnění: Hřebec je rychle vybělující bělouš středního rámce s velmi dobrým charakterem. Mezi jeho přednosti patří výborné chody, dobrá jezditelnost. Výkonnostní zkoušky absolvoval hřebec v roce 2013.

Přihlašovatel: Agrozet České Budějovice a.s.

Exponát: Pöttinger Sensosfe, Sensosafe 300, Sensosafe 1000

Zdůvodnění: Unikátní technologie se zásadně liší od mnoha metod používaných k ochraně kolouchu a jiných divokých zvířat při sklizni zejména první seče. Během sečení je skenována plocha, která je sklízena. Senzory z senzorové lišty vysílají signál do řídící jednotky traktoru.

Mechanizace

Přihlašovatel: ZETOR TRACTORS a.s.

Exponát: Zetor PROXIMA HS 120

Zdůvodnění: Traktor Proxima HS 120 je inovovaná verze oblíbených traktorů Zetor unifikované řady 1, který vyniká jednoduchostí konstrukce, pokročilým designem a standardními provozními vlastnostmi. Traktor je vybaven systémem Hitch Tronic, který umožňuje automatickou volbu regulace tříbodového závěsu traktoru. Na základě dobrých zkušeností uživatelů je traktor v dané výkonové kategorii nejprodávanějším traktorem v České republice.

Přihlašovatel P&L, spol. s r. o.

Exponát: Terrier

Zdůvodnění: Stroj Terrier je určen pro aplikaci rodenticidů k hubení hraboše polního s minimálním ohrožením necílových živočichů. Aplikátor byl vyvinut ve spolupráci s Výzkumným ústavem rostlinné výroby, v. v. i. a je chráněn patentem. Vyznačuje se variabilními možnostmi použití pracovních nástrojů pro různé druhy půd. Značnou výhodou je snadné a rychlé použití v ohniscích výskytu hraboše polního při minimálním poškození porostu.

Přihlašovatel GARNEA a.s.

Exponát: Deutz-Fahr 5115 DF TTV ActiveSteer

Zdůvodnění: Deutz-Fahr 5115 DF TTV ActiveSteer je úzkorozchodný traktor určený pro práci ve vinicích a sadech, který je vybaven unikátním systémem řízení zadních kol. Uvedené technické řešení zlepšuje významně manévrovatelnost, otáčení na souvrati a přejezdy mezi řádky, čímž se zlepšuje efektivita práce traktoru. Natočení zadních kol umožňuje vytvořit čtyři stopy a tím dochází také ke zmenšení nežádoucího zhutnění půdy.

Přihlašovatel AGROMEX s.r.o.

Exponát: Fendt 211 Vario G3

Zdůvodnění: Přihlášený model Fendt 211 Vario G3 v provedení Profi+ Settings 2 disponuje unikátním systémem navyšování výkonu motoru Dynamic Power. Speciální senzory snímají odběr energie z jednotlivých funkčních uzlů traktoru, které software traktoru vyhodnocuje a řídí potřebné navýšení výkonu. Dynamic Power tak zlepšuje efektivitu práce traktoru a vede k úsporám energie.

Přihlašovatel MANATECH CZ s.r.o.

Exponát: QCS - Quicke Control System s ovládáním QE – Command

Zdůvodnění: Quicke Control Systém zlepšuje efektivitu práce čelního nakladače traktoru. Je vybaven softwarem, který umožňuje automatizaci jednotlivých funkčních úkonů nakladače na základě vyhodnocení údajů z polohových a tlakových snímačů. Ovládání celého systému je umožněno unikátním joystickem, který výrazně zjednodušuje ovládání a zlepšuje bezpečnost práce nakladače.

Potravinářská výroba

Přihlašovatel: Black Garlic Czech, s.r.o.

Exponát: Český černý česnek, neloupané stroužky 60g

Zdůvodnění: Jedná se o produkt, který je fermentován a tím získává vyšší přidanou hodnotu v podobě lehké stravitelnosti. Technologické zpracování se skládá pouze z fermentace a do česneku nejsou přidávány žádné další látky. Fermentací česnek získává typickou sladko-kořeněnou vůni a chuť a navíc řadu dalších nutričně významných látek. Pro fermentaci je používán výhradně v Česku vypěstovaný česnek. Černý česnek má široké využití v kuchyni, a to do salátů, polévek, pomazánek nebo jako příloha k masu.

Přihlašovatel: Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i.

xponát: Erebos - adaptogenní energetický drink

Zdůvodnění: Výrobek je energetickým nápojem, který je netradičně balen do skleněných lahví. Ve své kategorii energetických nápojů je naprosto unikátní svým přírodním složením, opírajícím se pouze o funkčnost bylinných látek, která zajišťuje pomalé uvolňování kofeinu s cílem prodloužení povzbudivého účinku. Specifická kombinace bylin použitých pro tento výrobek je výsledkem vědeckého výzkumu ústavu rostlinné výroby.

Přihlašovatel: MASO UZENINY PÍSEK, a.s.

Exponát: Telecí párky

Zdůvodnění: Párky obsahují vysoký podíl telecího a vepřového masa. Díky vysokému obsahu kvalitního telecího masa mají nízké procento tuku a lahodnou jemnou chuť. Jsou ve skopovém střívku a vyznačují se také nízkým obsahem soli oproti ostatním výrobkům v dané kategorii. Výsledkem spojení kvalitních surovin jsou výtečné senzorické vlastnosti.

Přihlašovatel: PENAM, a.s.

Exponát: Ranní chlebík s vitamínem D

Zdůvodnění: Jedná se o pekařský výrobek z kategorie speciálních chlebů, který je obohacen o vitamín D. Ranní chlebík dále obsahuje chia semínka, červenou quinou, semínka dýně a sezamu a má vysoký obsah vlákniny. Výrobek si díky technologii výroby zachovává výborné senzorické vlastnosti až po dobu 10 dní. V dané kategorii jde o nadstandardní produkt s výbornými chuťovými a výživovými vlastnosti.

Přihlašovatel: ANNOVINO VINAŘSTVÍ LEDNICE s.r.o.

Exponát: Lednické cuvée bílé

Zdůvodnění: Lednické cuveé je vyrobeno z pečlivě vybraných moravských vín s jedinečným buketem. Víno je šťavnatě ovocité s plnou dochutí a minerálními podtóny. Jiskrné víno s nádherně zlatavou barvou, které vzniklo kupáží odrůd Veltlínské zelené, Chardonnay a Hibernal. Perfektní harmonie mezi zbytkovým cukrem a kyselinou skvěle podtrhuje celkový dojem z vína.

ZLATÝ KLAS S KYTIČKOU: Přihlašovatel: Kitl s.r.o.

Exponát: Kitl Syrob Růžový květ 5

Zdůvodnění: Kitl Syrob Růžový květ je vyroben z extraktu růže stolisté. Produkt je výsledkem zcela unikátního vědeckého projektu. Jedná se o první sirup, kde byly použity rostlinné silice s významným technologickým přínosem. Tato technologie byla vyvinuta ve spolupráci s Výzkumným ústavem rostlinné výroby a Výzkumným ústavem potravinářským Praha. Vysokou přidanou hodnotou rostlinných silic jsou jejich přirozené vlastnosti, které brání rozvoji škodlivých kontaminantů, jako jsou povrchové plísně a znehodnocující bakterie. Z tohoto důvodu udělujeme Syrobu z růžových květů Zlatý klas s kytičkou.

Přihlašovatel: Zámecký lihovar s.r.o.

Exponát: Slivovice českobudějovická

Zdůvodnění: Tato slivovice je ovocný destilát, bez přísad, vyrobený ze švestek odrůdy Top Taste z jihočeských sadů. Příprava ovoce, jeho zpracování a zejména příprava kvasu je ruční prací s důrazem na kvalitu. Kvašení probíhá v malých sudech o objemu 200 l, což umožňuje optimální prokvašení a stálou kontrolu. Pálení probíhá klasickým dvoukotlovým systémem s možností regulace doby a teploty pálení. Výsledný produkt má jemnou švestkovou vůni a příjemnou nasládlou chuť bez rušivých elementů.

Cílem soutěže ZLATÝ KLAS je vybrat, a především vyzdvihnout a ocenit špičkové výrobky a novinky z oblasti techniky a mechanizace v zemědělství, dále také z potravinářství, lesního a vodního hospodářství včetně opravárenství. Soutěž vyhlašuje Ministerstvo zemědělství České republiky a koná se pod záštitou ministra zemědělství v rámci Mezinárodního agrosalonu Země živitelka. Soutěží se podle vydaného Soutěžního řádu ve 4 kategoriích: rostlinná výroba, živočišná výroba, mechanizace, potravinářství a zpracovatelský průmysl. Přihlášené exponáty posuzuje soutěžní porota sestavená z odborníků (zástupci MZe, odborného školství, výzkumných ústavů, kontrolních institucí zemědělsko-potravinářského komplexu).

Autor: redakce Agroportal24h.cz
Foto: Výstaviště České Budějovice a.s.

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.