Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 25.4. – svátek slaví Marek

Který Zetor je nejlepší? Díky dlouholetým zkušenostem s traktory v tom mají u Mitrengů jasno

Zveřejněno: 16. 1. 2021

Zetor je již dlouhodobě „ve vedení“ pomyslné traktorové ligy. Stále je oblíbený mezi českými a slovenskými farmáři. Ve společnosti Mitrenga a. s. máme se Zetory přes dvacet let zkušeností. Na několika následujících řádcích poradíme, jaký model Zetoru je pro vaše potřeby nejvhodnější.

Zetor Proxima GP 110

„Zetor – tradice od roku 1946“, čteme v prospektech výrobního podniku. Je to pravda, za ta dlouhá léta vyjelo z brněnského podniku více než 1,2 milionu kusů traktorů, což je na relativně malou moravskou továrnu obdivuhodný výkon. Zlatá éra, během níž byl název Zetor v mnoha zemích synonymem pro traktor, již bohužel pominula, trendy v globalizovaném byznysu nyní určují gigantické nadnárodní korporace, které chrlí na trh násobně více kusů strojů než tuzemský Zetor. Ale národní identita funguje – stejně jako ve Francii lidé kupují hlavně Renaulty, tak i v Česku a na Slovensku zákazníci preferují národní produkt. Zetor se proto pořád pohybuje na vrcholu „traktorové ligy“.

Více než 700 kusů prodaných nových traktorů Zetor

Vedení Zetoru před lety rozhodlo o rozšiřování výkonového rozpětí, nic proti tomu, takto to dělají všichni světoví výrobci traktorů. My jako dealeři Zetoru tak máme v portfoliu traktory o výkonu od 30 do 170 koní: některé se vyrábí v Brně, jiné v zahraničí, produktová nabídka je široká.

Máme se Zetory přes dvacet let zkušeností, prožili jsme s nimi léta bohatýrská i létá hubenější. Během našeho působení na trhu s traktory jsme prodali na 700 kusů nových strojů. Troufáme si tvrdit, že jsme odborníky v dané oblasti.

Zetor je přes všechny „turbulence na trzích“ u nás fenoménem - pořád mu věří mnoho zákazníků. A že je v „traktorové lize“ v ČR jen druhý po celosvětovém lídru, který vyrábí až 40x více – to je přece skvělý výsledek!

Který model je momentálně nejžádanější?

V kategorií nižší střední třídy nám Zetor nabízí modelovou řadu Proxima, jež prošla modernizací vč. nového designu Pininfarina, který zahrnuje i přepracovanou kabinu. Jako jeden z mála traktorů v dané výkonnostní třídě se Proxima obejde bez močoviny (AdBlue). Tento model je velmi oblíbený u menších a středních zemědělců, v jejichž případě splňuje výkonnostní požadavky provozovatelů a náklady na provoz přitom nejsou tak vysoké, jako jsme zvyklí u zahraničních traktorů.

Pohled na ovládání traktoru Zetor Proxima
Pohled na ovládání traktoru Zetor Proxima

Nejvybavenějším a nejžádanějším modelem je Zetor Proxima HS 120. Jde o jednoduchý a výkonný traktor s perfektní výbavou a nízkými provozními náklady. Tyto vlastnosti přijdou vhod, když nastane čas větších oprav. Majitel nebude muset investovat značné finanční prostředky do oprav a náhradních dílů, spíše naopak. Pořád platí, že české kolečko do převodovky stojí maximálně polovinu ceny cizího kolečka… A u tohoto traktoru jsou skoro všechna „kolečka“ vyráběna v Brně – motor, převodovka, rozvodovka – veškerá mechanika je tuzemská.

Zetor Proxima HS 120
Zetor Proxima HS 120

Zetor Proxima HS 120 nabízí jednoduchý motor s výkonem až 120 koní, ale i jednoduchou převodovku nabízející 4 stupně x 3stupňový násobič volitelný tlačítkem na řadicí páce, to znamená 4 x 3 = 12 přímo řazených rychlostí. Nahlédneme-li do nabídky konkurence, nenajdeme mnoho značek, jež v této kategorii strojů nabízí 3stupňový násobič a ovládání spojky pohodlně přes tlačítko na řadicí páce. Miniaturní páčka reverzace pro změnu směru jízdy se nachází po levé ruce jako u nejmodernějších traktorů. Funguje dobře, protože software je „vychytaný“. Ve srovnání s prvními modely „Power“ jde o perfektní zpracování.

Pojezdová spojka má mokré vícelamelové provedení, spojka vývodového hřídele je pro maximální využití výkonu (např. krmného vozu apod.) řešena jako mokrá vícelamelová.

Hydraulika traktoru je napájena klasickým zubovým čerpadlem (vzor jednoduchosti), k dispozici jsou 4 nezávislé okruhy. Moderní regulační hydraulika Bosch umožňuje jemné ovládání vývodového hřídele i zadních ramen tlačítky na zadních blatnících, což je velkou výhodou v praxi. Umožňuje také velmi citlivě regulovat hydrauliku například při orbě.

Přes všechny inovace v posledních letech zůstává na traktoru to hlavní: robustní tělo s jednoduchou údržbou, nízkými provozními a servisními náklady. Přijďte se svézt, Proxima se vám bude líbit.

Střední výbavou disponuje Zetor Proxima GP, který nabízí čtyřkvaltovou převodovku s 2stupňovým násobičem, ale již s mechanickým reverzem.

Zetor Proxima GP
Zetor Proxima GP

Pokud zákazník preferuje co nejjednodušší traktor, nabízí se Zetor Proxima CL, který disponuje šestikvaltovou převodovkou bez násobičů a s mechanickým reverzem. Je to opravdový „dříč“, který se obejde bez spousty elektroniky.

Zetor Proxima CL
Zetor Proxima CL

Motor Zetor je unikátní

Zetor (zatím) nepropadl módnímu (a vynucovanému) trendu snižování objemů u motorů, díky čemuž doposud nabízíme klasický 4,2l OHV motor Zetor s mechanickou regulací. Vzhledem k tlaku, k němuž dochází v posledních letech ze strany ekologických organizací, bude však zřejmě časem nahrazen nějakým „euro motorem“.

Stojíme si za tím, že motor Zetor je unikátní! Jako jediný splňuje nejnáročnější emisní limity diktované zaslepenými teoretiky v EU, a to mechanickým systémem bez přímého vstřikování paliva (Common rail). Že to není výhoda? Nenechte se mýlit: vstřikovací tryska mechanického systému v motoru Zetor stojí 1000 Kč, zatímco u systému Common rail je tato částka v eurech! Mechanický systém, na rozdíl od systému Common rail vyžadující co nejkvalitnější naftu, zvládne provoz na tzv. „zemědělskou“ naftu.

Pomůžeme i s financováním

Při financování strojů značky Zetor je dlouhodobým partnerem zemědělců společnost ČSOB Leasing. Během více jak desetileté spolupráce byly z jejích zdrojů financovány stovky traktorů z brněnské továrny.

Úzká spolupráce mezi ČSOB Leasing a dealery značky Zetor přináší zemědělcům nemalé výhody. Pro nákup traktorů Zetor koncovými uživateli má ČSOB Leasing připraveny finančně zvýhodněné produkty podporované přímo výrobcem. Nabízeny jsou také standardní i nadstandardní produkty pojištění. Naši zákazníci také oceňují rychlost při schvalování žádostí a mnohé další benefity ČSOB Leasing.

Zemědělci se díky dlouholeté spolupráci na ČSOB Leasing mnohdy obrací sami, a to nejen s požadavky na financování traktorů Zetor, ale i další zemědělské techniky.

ČSOB Leasing patří dlouhodobě mezi leadery v oblasti financování zemědělské techniky.

Autor: Alois Mitrenga, Lukáš Halata
Foto: Mitrenga a. s.

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.