Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 24.4. – svátek slaví Jiří

Krmný vůz z Izraele prokázal neuvěřitelnou odolnost. Jen těžko uhodnete počet motohodin

Zveřejněno: 14. 11. 2018

Technika používaná v živočišné výrobě se prakticky nezastaví. Péče o hospodářská zvířata vyžaduje každodenní nasazení techniky, což je znát na její životnosti. Některé kusy techniky se po pár letech automaticky vyměňují za nové. Jsou ale provozy, kde roky například využívají pouze jeden a ten samý krmný vůz. Podle toho pak vypadá jeho stav a číslo na počítadle motohodin.

Samojízdný krmný vůz RMH VS18 z roku 2004.

Aktuálně se koná v německém Hannoveru veletrh EuroTier, který je zaměřený mimo jiné na techniku do živočišné výroby. Mezi nablýskanými stroji nejnovější produkce se ale najde i jeden, který byl vyroben už v roce 2004. Jedná se o samojízdný krmný vůz, který majitel až dodnes aktivně používal!

Na veletrhu jej vystavila holandská společnost Stoevelaar Machinery a německý prodejce zemědělských strojů. Samojízdný krmný vůz od izraelského výrobce RMH, konkrétně model VS18 s jedním šnekem a objemu 18 m³, německý chovatel používal 6 až 7 hodin denně na krmení 1 200 kusů zvířat po dobu téměř 15 let.

Majitel mléčné farmy uvedl, že motor Deutz prošel generální opravou a dvě čerpadla byla též vyměněna za nová. Vertikální míchací šnek byl vyměněn 4x. Kromě obvyklého opotřebení neměl stroj během své služby žádnou vážnější poruchu. Krmný vůz je stále v původním stavu a plně funkční. Počítadlo motohodin ukazuje hodnotu 33 675! Když se podíváme na inzeráty podobných strojů ze stejného roku výroby, počet motohodin je často poloviční.

Holandská společnost se domnívá, že „nesmrtelnost“ stroje je způsobena robustní konstrukcí, pravidelnou údržbou a péčí.

Nedávno se konkurenční výrobce Trioliet pochlubil zákazníkem, který 10 let používal krmný vůz Triotrac. Počítadlo motohodin se zastavilo na hodnotě 20 797. Už ale není v provozu a vystřídal ho novější model téže značky.

Izraelská společnost RMH vyrábí samojízdné krmné vozy od roku 1981 a k dostání jsou i na českém trhu.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Archiv

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.