Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 19.4. – svátek slaví Rostislav

Krone rozšiřuje modelovou řadu obracečů píce. S prsty OptiTurn a ještě větším komfortem

Zveřejněno: 9. 12. 2022

Čtyřmi novými taženými obraceči píce rozšiřuje Krone svůj program Vendro v oblasti pracovního záběru 9 až 11,2 metru. Pod názvem Krone Vendro T 900, Vendro T 1020 a Krone Vendro T 1120 (všechny s dvoubodovým připojením) a také Krone Vendro C 1120 (s ojí nebo tříbodovým zavěšením) budou k dostání v nadcházející sezóně.

Čtyřmi novými taženými obraceči píce Krone Vendro rozšiřuje v oblasti pracovního záběru 9 až 11,2 metru. Budou k dostání v nadcházející sezóně.

Díky dvoubodovému zavěšení (popř. tříbodovému u Krone Vendro C 1120) jsou nové typy vhodné i do agregace s traktory o výkonu od 50 koní. Dalším plusovým bodem je, že všechny modely Krone Vendro jsou sériově vybaveny koncepcí rotorů Krone OptiTurn. Díky prstům, které se pohybují velmi blízko u kopírovacích kol v kombinaci s patentovanými prsty Krone OptiTurn kopírují obraceče příkladně jakoukoli nerovnost. Třírozměrné zakřivení prstů Krone OptiTurn se stará o bleskově rychlé nabírání píce a maximální přesnost rozprostření píce v prostoru za obracečem.

Dalším plusovým bodem koncepce Krone OptiTurn je, že tyto modely je možné použít jak pro obracení píce, tak pro narušení píce za účelem rychlého zavadání. Podle požadovaného účelu použití je možné změnit pracovní úhel stroje ve čtyřech stupních. Strmý úhel je vhodný pro intenzivní zpracování píce. Plochý úhel pro obracení, včetně sušení píce.

Nové modely Krone Vendro jsou zajímavé i v ohledech rychlosti ovládání a uživatelského komfortu. Díky dvojčinnému sklápění probíhá skládání ramen a podvozku z transportní do pracovní polohy rychlostí blesku a také plně automaticky díky sekčnímu skládání. Tím je vyloučena možná chyba v postupu při skládání a odpadá odjišťování ramen pomocí lanka.

Přepracován je i podvozek, který v transportní poloze nabízí větší světlou výšku a přesvědčí i kratšími časy pro sklápění. Praktické je, že osvětlení je při práci ve zvednuté poloze a díky tomu zůstane čisté pro následný pohyb po pozemní komunikaci.

Sériově jsou všechny nové modely Krone Vendro vybaveny hydraulicky přestavitelným systémem pro obracení na souvrati. Ovládání probíhá pohodlně z místa řidiče. Centrálním hydraulickým válcem se natočí ovládací páky jednotlivých kopírovacích kol. Pohodlné a plynulé přestavení úhlu kol zleva doprava umožňuje při práci na svahu flexibilně reagovat a při jízdě po vrstevnici pomocí tohoto systému působit proti gravitaci a udržovat stroj v přímé jízdě. Díky tomu bude i na strmých svazích precizně obrácena píce a rozprostřena po celém pracovním záběru.

Jako u všech obracečů Krone i u nového modelu Krone Vendro řeší Krone pohon kompletně mechanickým způsobem. Jeho součástí jsou hlavní převodovka s volnoběžkou, hnací hřídele, bezúdržbové prstové spojky Octo-Link a hermeticky uzavřené převodovky rotorů, které zaručují minimální údržbu Hmotnostně optimalizované komponenty neredukují pouze celkovou hmotnost stroje, ale současně zajišťují i mimořádně malý odpor v tahu bez toho, aby ubraly na stabilitě a funkčnosti celého obraceče.

Krone Vendro C 1120 a Krone Vendro C 1120 Plus

Nový model Krone Vendro C 1120 nabízí různé možnosti připojení. Sériově je vybaven ojí s tažným okem (40 mm) pro horní nebo spodní připojení. Na přání s kulovým závěsem 80 mm nebo se zavěšením do tažné lišty. Ve variantě Vendro C 1120 Plus je stroj vybaven tříbodovým závěsem.

Skládání a rozkládání ramen je i u Krone Vendro C 1120 řešeno sekčním řízením, takže i na svahu garantuje maximální stabilitu. V základní výbavě je Vendro C 1120 obuto pneumatikami o rozměru 10.0/75-15.3, na přání je k dispozici i širší varianta (15.0/55-17).

Požadovanou pracovní výšku je možné nastavit klikou. Na přání je k dispozici centrální hydraulické přestavení ovládané přímo z kabiny řidiče. Zvláštností Krone Vendro C 1120 je, že díky systému šasi jsou přepravní kola při práci využívána jako přední kopírovací kola. Jelikož jsou v této pozici přepravní kola velmi blízko pracovnímu poloměru prstů, jsou prsty Krone OptiTurn přesně vedeny po konturách pozemku. To vede k příkladné kvalitě práce a čistotě píce.

Dalším komfortním prvkem Krone Vendro C 1120 je hydraulické odlehčení přepravní nápravy, která je u Krone Vendro C 1120 Plus použita sériově. Inteligentní rozdělení hmotnosti zajišťuje čisté a stabilní chování na souvrati a zabraňuje rozkývání stroje při otáčení. Ke zvýšení komfortu obsluhy přispívá u Krone Vendro C 1120 i hydraulicky sklopná plachta pro hraniční obracení, která je volitelnou výbavou. Umístěna je na pravé straně ve směru jízdy.