Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 20.4. – svátek slaví Marcela

Litevci vyvinuli unikátní hybridní traktor, řeší hlavní problém těch dnešních. Využívá biometan a elektřinu

Zveřejněno: 4. 10. 2021

Skupina AUGA, největší výrobce biopotravin v Evropě, vyvinul a uvedl na trh první hybridní traktor, který kombinuje elektropohon s pohonem na biometan. Traktor nese označení AUGA M1. Jde o první krok skupiny k nabízení technologických řešení, která eliminují znečištění klimatu v celém potravinovém řetězci.

Podle vědců je zemědělství zodpovědné za téměř čtvrtinu celosvětových emisí CO2, které způsobují skleníkový efekt. Většina z toho je způsobena používáním fosilních paliv v zemědělských strojích.

„Jsme připraveni umožnit spotřebitelům na celém světě přístup k potravinám, aniž by to bylo na úkor přírody. Konzumací takto vyprodukovaných potravin lidé sami každý den pozitivně ovlivňují změnu klimatu. A jsme přesvědčeni, že takto chce žít stále více lidí," cituje tisková zpráva Kęstutise Juščiuse, generálního ředitele skupiny AUGA, která je odhodlána stát se světovým lídrem v oblasti udržitelných a ekologických potravinářských technologií.

Podle vědců je zemědělství zodpovědné za téměř čtvrtinu celosvětových emisí CO2, které způsobují skleníkový efekt. Většina z toho je způsobena používáním fosilních paliv v zemědělských strojích. Podle generálního ředitele skupiny AUGA pomůže technologie vyvinutá v Litvě vyvinout celosvětový model výroby potravin, který sníží škody na životním prostředí.

Traktor AUGA M1 využívá hybridní biometan-elektrický systém.
Traktor AUGA M1 využívá hybridní biometan-elektrický systém.

„Když jsme před třemi lety poprvé počítali naše emise, zjistili jsme, že až 30 % našich emisí pochází z používání fosilních paliv v zemědělských podnicích. Proto jsme se ujali vedení vývoje technologie, která povede k novému standardu udržitelného zemědělství a výrazně sníží emise v celém potravinovém řetězci. Toto je první výsledek této práce - traktor poháněný biometanem a elektřinou,“ uvedl Juščiuse. Skupina chce traktor a další vyvíjené technologie zpřístupnit zemědělcům na celém světě, pomoci vyřešit globální problém znečištění v zemědělství a poskytnout spotřebitelům to, co potřebují - potraviny, které jsou vyráběny bez poškozování životního prostředí.

Skupina chce traktor a další vyvíjené technologie zpřístupnit zemědělcům na celém světě, pomoci vyřešit globální problém znečištění v zemědělství a poskytnout spotřebitelům to, co potřebují - potraviny, které jsou vyráběny bez poškozování životního prostředí.
Skupina chce traktor a další vyvíjené technologie zpřístupnit zemědělcům na celém světě, pomoci vyřešit globální problém znečištění v zemědělství a poskytnout spotřebitelům to, co potřebují - potraviny, které jsou vyráběny bez poškozování životního prostředí.

Řešením má být hybridní traktor AUGA M1, který zkonstruovali litevští inženýři. Je jedinečný tím, že řeší hlavní problémy, které brání komercializaci. Konstruktéři prý našli řešení problému s doplňováním paliva a udržováním traktoru v nepřetržitém provozu po celý pracovní den. Patentovaná konstrukce traktoru umožňuje, aby se do něj vešly větší lahve na biometan.

Traktor AUGA M1 využívá hybridní biometan-elektrický systém. Když je traktor v provozu, spalovací motor poháněný biometanem vyrábí energii a přenáší ji přímo do elektromotorů, které otáčejí koly. Při běžném provozu, který nevyžaduje mnoho energie, ukládá traktor vyrobenou energii do baterií. Tento systém neplýtvá energií při nízkém zatížení, využívá relativně malý, ale účinný motor a je schopen vyrábět obrovské množství energie, když je to potřeba. Tato řešení umožňují provoz traktoru až 12 hodin.

Druhou vyřešenou překážkou je chybějící rozvinutá infrastruktura čerpacích stanic na biometan. Skupina AUGA tento problém vyřešila tím, že nabízí rychlou a pohodlnou výměnu plynové kartuše.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Auga

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.