TECHAGRO (7.–11. 4. 2024). Mezinárodní veletrh zemědělské techniky
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

Československý kombajn ŽM-330 v některých směrech předběhl dobu. I tak doplatil na svoji zastaralost

Zveřejněno: 24. 5. 2021

Prototyp sklízecí mlátičky tuzemské koncepce byl oficiálně testován v roce 1955 a předán do výroby jako ŽM-330. Při mezinárodních srovnávacích zkouškách RVHP v roce 1960 se zjistilo, že model ŽM-330 v některých směrech zastaral, proto byla českou stranou požadována jeho modernizace. Vznikl tak model ŽMV-330, který ale nesplnil požadavky, a tak byl dovoz tohoto modelu k nám v roce 1962 definitivně zastaven.

Žací mlátička ŽM-330 s plevníkem. Zdroj foto - V. Forchtsama

Žací samochodná mlátička ŽM-330 má pracovní záběr žací lišty 3300 mm a byla určena zejména pro sklizeň vysoce výnosných i dlouhostébelnatých a polehlých obilnin. Vymlácené zrno je dostatečně vyčištěno a dopravováno do zásobníku s nuceným vyprazdňováním. Nucené vyprazdňování může být prováděno během jízdy kombajnu do vedle jedoucího vozu. Odpad je vytříděn a pytlován. Plevy a úhrabky jsou odsávány a ukládány do neseného zásobníku nebo dopravovány do zavěšeného dvoukolového plevníku nebo mohou být pouštěny se slámou na strniště.

Sláma je ukládána na strniště, odkud může být po proschnutí sesbírána sběracím vázacím lisem a přímo dopravena na závěsný valník nebo může být sklizena sběrací řezačkou do speciálního vozu.

Žací mlátička ŽM-330 je samochodná. Má motor typu TATRA T-924, naftový, vzduchem chlazený, čtyřdobý, čtyřválec s přímým vstřikem nafty a regulátorem otáček. Naftový motor má 2 vývody: jeden je určen k pohonu kosy a mlátičky, druhý k pohonu pojezdové části. Šikmý plovoucí dopravník má na třech řetězech střídavě upevněny unášecí příčky, kterými dopravuje obilí do mláticího ústrojí.

Žací stůl je odlehčen pneumaticko-hydraulickým pérem. Zvedání a spouštění žacího stolu je ovládáno hydraulicky páčkou přes rozvaděč.

Vkládací i odmítací buben je čtyřlopatkový, mlatkový mláticí buben je poháněn přes reduktor klínovými řemeny s řemenicemi, kterými je možno měnit rozsah otáček mláticího bubnu.

Mláticí koš je dvoudílný, stavitelný jednou pákou.

Klávesová čtyřdílná vytřasadla jsou uložena na dvou klikách.

První čtyřdílná vytřasadla jsou uložena na dvou klikách.

První čistidlo je opatřeno jedním žaluziovým zaháčkovaným sítem a dvěma výměnnými síty.

Příčná doprava zrní a stonků se děje šneky, výšková doprava zrní do dočišťovacího zařízení se děje výtahem s pryžovými hřeby. Dočišťovací zařízení umístěné nad zásobníkem zrní má dvě výměnná třídicí síta.

Převodovka má čtyři převodové stupně vpřed a jeden vzad. První stupeň je opatřen bezstupňovým převodem. Řazení všech převodů i variátoru se děje jednou řídicí pákou. Variátor se ovládá hydraulickým zařízením. ŽM-330 má diferenciál, hnací nápravu s uzávěrkou, ovládanou páčkou z plošiny kombajnéra.

Řízení má globoidní šnekové soukolí. Náprava s řídicími koly je výkyvná.

Nesený plevník je možno vyprazdňovat i za jízdy hydraulickým zařízením, ovládaným páčkou z plošiny kombajnéra.

Otáčky mláticího bubnu jsou měnitelné v rozsahu 800-1300 ot/min, vypočtená průchodnost 2,5 kg/s, průměrný výkon podle druhu a stavu obilí 0,4 až 1,5 ha/hod.

Hydraulika na ŽM-330. Zdroj foto - V. Forchtsama
Hydraulika na ŽM-330. Zdroj foto - V. Forchtsama

„Původní konstrukce samojízdné sklízecí mlátičky ŽM-330 předstihla svou dobu neobvykle rozsáhlým uplatněním hydraulických ovládacích prvků za účelem zkvalitnění funkce celého stroje a snížení prostojů i pracovního zatížení obsluhy. Jak se však ukázalo, ani výrobní, ani uživatelská sféra nebyly tehdy na takové technické a zkušenostní úrovni, aby byly schopny tyto technické vymoženosti s náležitým ekonomickým efektem využít,“ uvádí Ing. František Novotný, CSc. z VÚZT Praha Ruzyně.

Autor: V. Forchtsama
Foto: V. Forchtsama

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.