Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 29.4. – svátek slaví Robert

McHale Fusion Vario s variabilní lisovací komorou a ovíječkou využívá technologii vázání balíků do fólie

Zveřejněno: 3. 11. 2023

Lis McHale Fusion Vario s variabilní lisovací komorou a integrovaným ovíjecím mechanismem je nyní dostupný také s technologií vázání balíků do fólie. Tato technologie byla od roku 2013 dostupná pouze pro lisy s pevnou komorou. Novinku výrobce prezentoval na francouzské výstavě Innov-Agri.

Obal lze, na rozdíl od sítě, natáhnout pod větším tlakem při balení balíku v lisovací komoře, díky čemuž nedochází k zpětnému nasátí vzduchu.

Technologie vázání balíků do fólie přináší řadu výhod. V první řadě lze obal, na rozdíl od sítě, natáhnout pod větším tlakem při balení balíku v lisovací komoře, díky čemuž nedochází k zpětnému nasátí vzduchu. Tím je zajištěna větší vzduchotěsnost, a tudíž fermentace v balíku. Senzory lisu automaticky přizpůsobují napnutí folie aktuálním podmínkám. Povrch balíku je už v lisovací komoře téměř celý obalen do fólie. Ta navíc v zimním období, na rozdíl od sítě, nepřimrzne k materiálu, a tak při jejím strhávání nedochází k velkým ztrátám cenného krmiva. V neposlední řadě je díky využití jediného typu obalového materiálu snazší i třídění a recyklace obalů.

McHale Fusion Vario s variabilní lisovací komorou a integrovaným ovíjecím mechanismem dokáže lisovat balíky sena a slámy od 0,6 do 1,68 metru, ale v případě senáže nebo siláže balíky od 1 do 1,45 metru, aby bylo možné je zabalit. Balicí komora je tvořena nekonečnými pásy pro vysokou zátěž. Pásy jsou extrémně odolné a jsou vyztužené syntetickým materiálem, který zajišťuje, že pásy dokážou absorbovat a vyvíjet vysoký tlak na materiál v komoře na balíky.

V praxi patří McHale Fusion Vario k lisům maximálně se hodícím pro práci na strmých pozemcích. Právě v těchto podmínkách se nejvíce projeví hlavní přednost stroje – jeho koncepce. K výhodám tohoto stroje je navíc možné přičíst i fakt, že do fólie zabalený balík se nemusí ihned vyklápět, ale lze ho ponechat na stole a vyklopit až společně s druhým balíkem na rovnou plochu.

Při přesunu balíku z lisovací komory na stůl baličky McHale nemusí obsluha provádět žádné úkony navíc. Přesun je prováděn během otevírání a zavírání lisovací komory a ani při tomto procesu není snížen výkon stroje. Balík je po celou dobu přemisťování stabilizován bočnicemi komory a přesouván přes nápravu lisu, čímž jsou redukovány rázy přenášené na lis a traktor. Tuto technologii přesunu, díky níž je lis konstrukčně jednoduchý a jen s minimem pohyblivých částí a elektronických systémů, má výrobce patentovánu. O ovíjení fólií se stará vertikální balicí mezikruží vybavené dvěma napínači, které během přibližně 20 sekund aplikují 4 vrstvy fólie a za přibližně 30 sekund 6 vrstev fólie.

Jedna náprava lisu McHale Fusion Vario, na rozdíl od dvou, nepoškozuje travní drn při otáčení, a je proto šetrná k povrchu půdy. Přispívají k tomu i kola s nízkotlakými pneumatikami.

Lis McHale Fusion Vario s variabilní lisovací komorou a integrovaným ovíjecím mechanismem je nyní dostupný také s technologií vázání balíků do fólie.
Lis McHale Fusion Vario s variabilní lisovací komorou a integrovaným ovíjecím mechanismem je nyní dostupný také s technologií vázání balíků do fólie.

Sběr materiálu z řádku obstarává sběrací ústrojí s pozinkovaným povrchem vybavené bočním šnekovým mechanismem zajišťujícím plynulý přívod materiálu do řezacího zařízení. Sběrač má šířku 2,1 metrů, a tak zvládne sbírat i hmotu z nejširších řádků. Lis je možné doplnit řezacím ústrojím s různým počtem nožů. Lisování neprobíhá vždy v ideálních podmínkách, sběr není pokaždé realizován v rovnoměrných řádcích; aby bylo proto zamezeno ucpání lisu, je lis McHale Fusion Vario vybaven sklápěcí podlahou, která umožňuje v případě potřeby lis urychleně znovu zprovoznit.