Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 27.4. – svátek slaví Jaroslav

Nová řada lisů na kulaté balíky s integrovanou baličkou McHale Fusion 4

Zveřejněno: 3. 11. 2022

Lis na kulaté balíky s integrovanou baličkou s ovíjecím mechanismem McHale Fusion nachází oblibu mezi zemědělci a poskytovateli služeb po celém světě. Na letošním irském Národním mistrovství v orbě společnost McHale představila novou řadu lisů McHale Fusion 4, která se skládá z modelů McHale Fusion 4, 4 Pro a 4 Plus s technologií vázání do fólie.

Při přesunu balíku z lisovací komory na stůl baličky nemusí obsluha lisu McHale Fusion 4 provádět žádné úkony navíc.

Při vývoji nových lisů McHale Fusion byla zvláštní pozornost věnována zvýšení komfortu obsluhy a zjednodušení údržby lisu. Všechny stroje řady Fusion 4 přinášejí několik nových funkcí, přičemž stroje vyšší třídy Fusion 4 Pro a Fusion 4 Plus jsou kompatibilní s ISOBUS technologií, což obsluze usnadňuje ovládání a nastavení lisu. Nové lisy se vyznačují zvýšeným výkonem, tvorbou hustých balíků a vyšší rychlostí ovíjení balíků.

Lisy McHale Fusion 4 disponují nejvýkonnějším sběracím ústrojím, jaké kdy McHale vyrobil. Nový sběrač Profi-Flo byl navržen tak, aby zvýšil rychlost toku materiálu lisem (za různých pracovních podmínek). Nový zúžený vstupní kanál podporuje tok materiálu od sběrače směrem k rotoru až do lisovací komory. Na výběr je mezi dvěma provedeními sběrače – s 5 nebo 6 řadami sběracích prstů. Sběrač s pozinkovaným povrchem je také vybaven bočním šnekovým mechanismem, který zajišťuje plynulý přívod materiálu do řezacího zařízení. McHale také představil adaptivní sběrač, který byl speciálně navržen tak, aby se oblast vkládání automaticky přizpůsobovala změnám toku materiálu. V neposlední řadě sběrač disponuje robustními pohony.

Lisy McHale Fusion 4 disponují nejvýkonnějším sběracím ústrojím, jaké kdy McHale vyrobil.
Lisy McHale Fusion 4 disponují nejvýkonnějším sběracím ústrojím, jaké kdy McHale vyrobil.

Všechny lisy McHale Fusion 4 jsou standardně vybaveny převodovkou o 540 ot/min. Pro optimalizaci výkonu stroje je jako volitelné příslušenství k dispozici převodovka s 1 000 ot/min, která přináší zvýšení otáček vývodového hřídele při podstatně nižším točivém momentu. Výhodou je nižší riziko ucpání lisu a zvýšení průchodnosti materiálu lisem. Lisování neprobíhá vždy v ideálních podmínkách, sběr není pokaždé realizován v rovnoměrných řádcích; aby bylo proto zamezeno ucpání, jsou lisy vybaveny sklápěcí podlahou, která v případě potřeby umožňuje lis urychleně znovu zprovoznit. Všechny nové lisy jsou opatřeny dvojitým mazacím a olejovým čerpadlem. Ve výbavě mají také větší síťovou/fóliovou brzdu.

Na zadní straně lisu McHale Fusion 4 Pro a McHale Fusion 4 Plus jsou umístěna tlačítka, s jejichž pomocí obsluha ovládá ovíječku a pracovní osvětlení. Tyto lisy disponují osvětleným prostorem pro výměnu rolí s fólií. Světla jsou úhledně umístěna pod bočními kryty lisu a zapnout/vypnout je lze jak prostřednictvím ovládacího terminálu umístěného uvnitř kabiny traktoru, tak tlačítky na zadní straně lisu. K dispozici jsou i systémy, které monitorují a zaznamenávají hmotnost balíků, informace, zda je balík zabalen či nikoli, jestli byla použita síť nebo fólie, zda byl materiál řezán a jakou má hmotnost a vlhkost.

O ovíjení fólií se stará vertikální balicí mezikruží vybavené dvěma napínači, které během přibližně 20 sekund aplikují 4 vrstvy fólie a za přibližně 30 sekund 6 vrstev fólie.
O ovíjení fólií se stará vertikální balicí mezikruží vybavené dvěma napínači, které během přibližně 20 sekund aplikují 4 vrstvy fólie a za přibližně 30 sekund 6 vrstev fólie.

Modely McHale Fusion 4 Pro a Fusion 4 Plus jsou standardně kompatibilní se systémem ISOBUS. Pokud je i traktor ISOBUS kompatibilní, lze k ovládání lisu použít terminál traktoru. Pro nekompatibilní traktory firma McHale nabízí terminály McHale ISO-PLAY 7 nebo McHale ISO-PLAY 12 s odpovídající kabeláží.

V praxi patří McHale Fusion 4 k lisům, které se maximálně hodí pro práci na strmých pozemcích. Právě v těchto podmínkách se nejvíce projeví hlavní přednost stroje – jeho koncepce. K výhodám tohoto stroje je navíc možné přičíst i fakt, že do fólie zabalený balík se nemusí ihned vyklápět, ale lze ho ponechat na stole a vyklopit až společně s druhým balíkem na rovnou plochu.

Modely McHale Fusion 4 Pro a Fusion 4 Plus jsou standardně kompatibilní se systémem ISOBUS.
Modely McHale Fusion 4 Pro a Fusion 4 Plus jsou standardně kompatibilní se systémem ISOBUS.

Při přesunu balíku z lisovací komory na stůl baličky nemusí obsluha provádět žádné úkony navíc. Přesun je prováděn během otevírání a zavírání lisovací komory a ani při tomto procesu není snížen výkon stroje McHale Fusion 4. Balík je po celou dobu přemisťování stabilizován bočnicemi komory a přesouván přes nápravu lisu, čímž jsou redukovány rázy přenášené na lis a traktor. Tuto technologii přesunu, díky níž je lis konstrukčně jednoduchý a jen s minimem pohyblivých částí a elektronických systémů, má výrobce patentovánu. O ovíjení fólií se stará vertikální balicí mezikruží vybavené dvěma napínači, které během přibližně 20 sekund aplikují 4 vrstvy fólie a za přibližně 30 sekund 6 vrstev fólie.

Jedna náprava lisu McHale Fusion 4, na rozdíl od dvou, nepoškozuje travní drn při otáčení, a je proto šetrná k povrchu půdy. Přispívají k tomu i kola s nízkotlakými pneumatikami.

K dispozici jsou i modely lisů McHale Fusion 4 s technologií vázání balíků do fólie, jež přináší řadu výhod. V první řadě lze obal, na rozdíl od sítě, natáhnout pod větším tlakem při balení balíku v lisovací komoře, díky čemuž nedochází k zpětnému nasátí vzduchu. Tím je zajištěna větší vzduchotěsnost, a tudíž fermentace v balíku. Senzory lisu automaticky přizpůsobují napnutí folie aktuálním podmínkám. Povrch balíku je už v lisovací komoře téměř celý obalen do fólie. Fólie navíc v zimním období, na rozdíl od sítě, nepřimrzne k materiálu, a tak při jejím strhávání nedochází k velkým ztrátám cenného krmiva. V neposlední řadě je díky využití jediného typu obalového materiálu snazší i třídění a recyklace obalů.