Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 23.4. – svátek slaví Vojtěch

Přehledně: Co všechno nabízí McHale?

Zveřejněno: 21. 4. 2023

Více než třicet let se irský výrobce McHale věnuje vývoji a výrobě techniky pro sklizeň pícnin a pro potřeby živočišné výroby. V tomto článku si stručně představíme jeho nejžádanější stroje na českém trhu, které do České republiky dováží společnost MANATECH CZ.

V roce 2002 McHale vstoupil na trh s integrovaným lisem s baličkou.

Své stroje McHale vyrábí ve dvou závodech umístěných v Irsku a Maďarsku. Během vývoje jsou všechny stroje podrobeny rozsáhlému testování v nejrůznějších státech včetně severských zemí, protože více než 90 % vyrobených strojů si najde zahraničního uživatele. Při výrobě jsou uplatňovány moderní technologie laserového řezání a robotiky. Každý stroj je před opuštěním závodu spuštěn, otestován a seřízen. Stroje jsou na českém trhu dostupné prostřednictvím společnosti MANATECH CZ.

Baličky McHale

Jako první se McHale začal zabývat výrobou baliček kulatých a hranatých balíků. V současnosti má v sortimentu výkonnou baličku McHale 991 High Speed, která rychlým otáčením balicího stolu ovíjí balík. Samotný balík se také otáčí, ale pomaleji, zatímco ovíjecí mechanismus stojí. Ten se skládá ze dvou hliníkových válců pro rozměr fólie 750 mm. Díky pozici napínačů se obě fólie překrývají o jednu polovinu v okamžiku, kdy se umístí na balík. Balička dokáže balík, ať už s dokonalým válcovým nebo asymetrickým tvarem, naložit na balicí stůl svépomocí. Stůl je sestaven ze dvou válců, na nichž se nachází čtyři pásy zajišťující plynulé a rovnoměrné otáčení balíku. Díky vzdálenosti válců mezi sebou je balík ukotven tak, aby ze stolu nevypadl třeba při balení v kopcovitém terénu.

Balička McHale 991 automaticky pozná, že například došlo k přetržení fólie nebo že byla fólie na jedné z cívek již spotřebována.
Balička McHale 991 automaticky pozná, že například došlo k přetržení fólie nebo že byla fólie na jedné z cívek již spotřebována.

K odstřihnutí fólie po dokončení ovíjecího cyklu dochází v bodě, kdy se celý stůl hydraulicky nakloní směrem dozadu, aby mohl být balík vyklopen. Originální hydraulický systém nejprve shrne fólii do jednoho bodu, přidrží a následně ustřihne. Systém vždy táhne fólii proti hraně balíku, aby se minimalizoval ocas fólie. Systém také disponuje automatickým nastavením pro zahájení ovinutí následujícího balíku. Obsluha tak nemusí po každém ovinutí vystupovat z kabiny traktoru a manipulovat s fólií.

Ovíjecí mechanismus baličky McHale 991 High Speed sledují senzory a v případě, když dojde k nechtěnému roztržení fólie (nebo dojde jedna z rolí), je obsluha informována prostřednictvím ovládacího panelu. Stroj pak automaticky přejde do nastavení balení s jednou rolí, přičemž zpomalí rychlost otáčení balíku a zvýší počet ovinutí s jednou rolí tak, aby zajistil správné zabalení. V nabídce jsou i modely s jedním napínačem BC a BE.

Integrovaný lis s baličkou McHale Fusion 4

V roce 2002 McHale vstoupil na trh s integrovaným lisem s baličkou. V současné době je na trhu model McHale Fusion 4, který disponuje nejvýkonnějším sběracím ústrojím, jaké kdy McHale vyrobil. Sběrač McHale Profi-Flo je navržen tak, aby zvýšil rychlost toku materiálu lisem (za různých pracovních podmínek). Zúžený vstupní kanál podporuje tok materiálu od sběrače směrem k rotoru až do lisovací komory. Výběr je možný mezi dvěma provedeními sběrače – s 5 nebo 6 řadami sběracích prstů. Sběrač s pozinkovaným povrchem je vybaven bočním šnekovým mechanismem zajišťujícím plynulý přívod materiálu do řezacího zařízení. McHale také nabízí adaptivní sběrač, který je speciálně navržen tak, aby se oblast vkládání automaticky přizpůsobovala změnám toku materiálu.

Lisy McHale Fusion 4 disponují nejvýkonnějším sběracím ústrojím, jaké kdy McHale vyrobil.
Lisy McHale Fusion 4 disponují nejvýkonnějším sběracím ústrojím, jaké kdy McHale vyrobil.

V praxi patří McHale Fusion 4 k lisům, jež se maximálně hodí pro práci na strmých pozemcích. Právě v těchto podmínkách se nejvíce projeví hlavní přednost stroje – jeho koncepce. K výhodám je navíc možné přičíst i fakt, že do fólie zabalený balík se nemusí ihned vyklápět, ale lze ho ponechat na stole a vyklopit až společně s druhým balíkem na rovnou plochu.

Při přesunu balíku z lisovací komory na stůl baličky nemusí obsluha provádět žádné úkony navíc. Přesun je prováděn během otevírání a zavírání lisovací komory a ani při tomto procesu není snížen výkon stroje. Balík je po celou dobu přemisťování stabilizován bočnicemi komory a přesouván přes nápravu lisu, čímž jsou redukovány rázy přenášené na lis a traktor. Tuto technologii přesunu má výrobce patentovánu. Díky ní je lis konstrukčně jednoduchý a jen s minimem pohyblivých částí a elektronických systémů. O ovíjení fólií se stará vertikální balicí mezikruží vybavené dvěma napínači, které během přibližně 20 sekund aplikují 4 vrstvy fólie a za přibližně 30 sekund 6 vrstev fólie. K dispozici jsou i modely lisu McHale Fusion 4 Plus s technologií vázání balíků do fólie.

Lisy McHale V s variabilní komorou

V dalších letech se modelové řady strojů McHale rozrůstaly a na trh tak přišly lisy standardní koncepce. Současnou řadu lisů zastupují například modely McHale V6740 a V6750 na kulaté balíky. Oba lisy disponují variabilní komorou (průměr 0,6 do 1,68 metrů) pro nastavení libovolného průměru lisovaného balíku. McHale V6740 nemá systém řezání, naopak lis McHale V6750 je vybaven řezacím systémem s 15 nebo 25 noži. Se všemi 25 noži lze dosáhnout teoretické délky řezanky 46 mm a tím dokonalého pořezání píce. Na přání je možné lis vybavit systémem řezání umožňujícím volbu různého počtu nožů. Lisovaný materiál je ze sběrače širokého 2,1 metrů odebírán vkládacím ústrojím zajišťujícím rovnoměrné plnění lisovací komory. Sběrač je k dostání ve dvojím provedení: první typ s vodicími drahami disponuje jak vačkovou dráhou, v níž se sběrač pohybuje, tak i dvouřadými ložisky. Druhý typ naproti tomu vačkovým sběračem nedisponuje, je tedy zcela bezúdržbový a díky menšímu počtu pohyblivých částí i spolehlivější. I tyto lisy jsou vybaveny systémem adaptivního sběru materiálu přizpůsobujícímu se změnám v toku materiálu do lisovací komory. Všechny lisy McHale V6 jsou vybaveny jedním nebo třemi robustními nekonečnými pásy, jež redukují ztráty během lisování. Hydraulické válce a pružiny ve variabilní komoře stlačují lisovaný balík již od jádra. Po celou dobu stroj lisuje stejným tlakem, čímž je docíleno maximálního vytěsnění vzduchu z balíku. McHale V6740 je vybaven jednoválcovým pohonným systémem pro otáčení pásů, zatímco model McHale V6750 je vybaven dvojitým pohonným systémem pro pohon pásů a formování balíků. Lisy McHale V6 pojmou role sítě až do šířky 1 300 mm, přičemž lze nastavit libovolné předpětí u sítě. Ovinutí probíhá v úhlu 180° přes gumový válec.

McHale uvádí, že řada lisů V6 s variabilní komorou je celosvětově uznávaná díky produkci dobře tvarovaných balíků s vysokou hustotou.
McHale uvádí, že řada lisů V6 s variabilní komorou je celosvětově uznávaná díky produkci dobře tvarovaných balíků s vysokou hustotou.

Lis McHale V nabízí i větší modely McHale V8940 a V8950, které dokážou zpracovat materiál do balíků o průměru 0,6 až 1,98 metru.

Rozdružovač balíků McHale C

Před více než deseti lety McHale uvedl na trh svůj první mobilní rozdružovač s označením McHale C460. Zásluhou prodejních úspěchů firma brzy sortiment rozšířila o závěsný stroj McHale C430 (s objemem přibližně 2,2 m³) a tažený stroj McHale C470 (s objemem přibližně 4,65 m³). Tyto rozdružovače můžeme v nabídce firmy McHale nalézt dodnes, zvládnou zpracovat jak slámu, tak balíky siláže či sena. Stroje slaví taktéž prodejní úspěch, a tak minulý rok nabídku opět obohatil další model – McHale C490. Pojme tři 150 cm kulaté balíky, objem činí přibližně 6,85 m³.

Rozdružovače McHale jsou k dostání v různém provedení.
Rozdružovače McHale jsou k dostání v různém provedení.

Rozdružovače McHale pro kulaté i hranaté balíky mají dvojí využití. Jednak s nimi lze provádět zakrmování a jednak zastýlání. Slouží k tomu dvoustupňová převodovka pro zvyšování nebo snižování otáček ventilátoru (280 ot/min nebo 540 ot/min). Velkou měrou na kvalitním zakrmování a zastýlání se podílí široký komín složený ze tří částí. Každou část komínu lze nastavovat, takže lze volit libovolnou vzdálenost i směr otáčení o 300°. Stroj je zkonstruován tak, aby se vešel do úzkých vnitřních prostor stájí a kravínů. Od spodní části výše se postupně rozšiřuje, což má za následek nejen lepší manévrování, ale i výhled na pracovní části a v neposlední řadě pozitivní vliv na proudění materiálu uvnitř stroje.

Shrnovače McHale R

McHale obsahuje ve svém sortimentu i shrnovače McHale R se středovým odkládáním řádku. Skládají se z nosného rámu a transportního podvozku. Tato modelová řada zahrnuje typy McHale R 62-72 a R 68-78. Pracovní záběr shrnovačů lze hydraulicky pomocí teleskopických ramen nastavovat pohodlně ze sedadla traktoru. Model McHale R 62-72 má pracovní záběr od 6,2 do 7,2 metru, zatímco McHale R 68-78 od 6,8 do 7,8 metru. Oba modely jsou schopné shrnovat píci uloženou na široko nebo sloučit více řádků do jednoho středového.

Shrnovač pohání vývodová hřídel traktoru – požadavkem jsou otáčky PTO 540 ot/min a pouze jeden jednočinný a jeden dvojčinný hydraulický okruh traktoru.
Shrnovač pohání vývodová hřídel traktoru – požadavkem jsou otáčky PTO 540 ot/min a pouze jeden jednočinný a jeden dvojčinný hydraulický okruh traktoru.

McHale uvádí průměr rotoru u McHale R 62-722,8 metru, zatímco u McHale R 68-78 – 3,2 metru. Kopírování terénu jednoho rotoru a správné nastavení polohy ramene s prsty je zajištěno pomocí pojezdových, respektive kopírovacích kol. Každý rotor obsahuje 11 ramen a je opatřen třemi nebo 6 koly pro dokonalé kopírování povrchu pole či louky. Oba rotory mají centrální zavěšení, takže působí stejným tlakem na pozemek v celé své pracovní šířce. Odpružení navíc umožňuje lepší kopírování terénu. Shrnovače McHale disponují čtyřmi páry prstů o průměru 10 mm, které shrnují materiál do řádku. Prsty zachytí hmotu pouze jednou a uloží do středového řádku. Nestává se tak, že by docházelo ke zbytečnému smýkání píce po pozemku. Díky tomuto procesu je píce čistá a bez cizích předmětů a popelovin.

Žací stroje McHale Pro Glide

V současnosti jsou už nedílnou součástí výrobního programu i žací stroje McHale Pro Glide s kondicionérem nebo bez něj. Vyrábí se v provedení podle připojení k traktoru: čelně nesený, vzadu nesený a žací trojkombinace tzv. letadlo.

Čelně nesený žací stroj McHale Pro Glide F3100 má pracovní záběr 3 metry. Seč obstarává lišta se čtrnácti noži umístěnými po dvou na sedmi discích. Disky jsou poháněny ozubenými koly, a protože je žací lišta svařována a naplněna olejem, pracuje v nepřetržitě mazaném prostředí zajišťujícím tichý chod a maximální životnost komponentů. Úhlová převodovka je umístěna za prvním diskem. Disky jsou speciálně navrženy tak, aby maximalizovaly tok plodin. Každý disk má svůj vlastní individuální ochranný bezpečnostní mechanismus.

Kombinováním čelně nesených žacích strojů se vzadu nesenými žacími stroji se dosahuje výrazného nárůstu výkonnosti. Proto v nabídce nechybí model Pro Glide R3100.
Kombinováním čelně nesených žacích strojů se vzadu nesenými žacími stroji se dosahuje výrazného nárůstu výkonnosti. Proto v nabídce nechybí model Pro Glide R3100.

Posečená hmota je ukládána, v závislosti na volbě, do řádku o šířce 1,3 až 2,3 metru. Žací stroj McHale Pro Glide disponuje jednoduchou konstrukcí zavěšení, která umožňuje kopírovat terén a minimalizovat provozní odpor i při vysokých rychlostech. Žací stroj okamžitě reaguje na nerovnosti povrchu vychýlením nahoru, dolů, napravo nebo nalevo. Samotná žací lišta může velmi rychle reagovat na drobné nerovnosti povrchu. Bezproblémovému kopírování napomáhá i těžiště stroje. To je díky originálnímu designu rámu umístěno co nejblíže k traktoru. Boční výkyv je zde až 17°. Stroj je také vybaven patentovanou technologií aktivního vyrovnávání pružin, jež zajišťuje, že žací lišta vždy působí na zem stejným tlakem, bez ohledu na pracovní výšku sečení.

Na vzadu nesených žacích strojích McHale Pro Glide lze nastavit přítlak žací lišty z kabiny traktoru. Žací trojkombinace, kterou McHale označuje jako McHale Pro Glide B9000, už dokáže posekat až 10 hektarů za hodinu, a to díky pracovnímu záběru 8,56 metru. V praxi je „letadlo“ složeno z čelního žacího stroje McHale Pro Glide F3100 a dvou zadních žacích strojů McHale Pro Glide R3100.