TECHAGRO (7.–11. 4. 2024). Mezinárodní veletrh zemědělské techniky
Dnes je 28.3. – svátek slaví Soňa

Mělkou, ale i hlubší podmítku zvládne jeden stroj, Kverneland Enduro

Zveřejněno: 27. 11. 2019

Kverneland Enduro či Enduro Pro je novým přírůstkem do rodiny podmítačů schopných mělké, ale i hluboké podmítky strniště. Speciální provedení slupic slibuje snížení tažné síly při současném narušení a promíšení půdy.

Kverneland Enduro

V dřívějším článku jsme představili kultivátor Kverneland Turbo T i-Tiller. Na představení novinek v Norsku se prezentoval také nový univerzální kultivátor Kverneland Enduro, který bude k dostání i ve verzi schopné hlubšího zpracování půdy.

Kultivátor Enduro je vhodný pro mělkou, ale i hluboké zpracování půdy, tam, kde se uplatňují minimalizační technologie zpracování půdy. K dispozici jsou modely Enduro 3000, 3500, 4000F, 4500F a 5000F s pracovním záběrem tři až pět metrů a počtem slupic deset až osmnáct. Slupice jsou umístěny ve třech řadách s roztečí 270/285 mm. Velká výška pod rámem 870 mm a speciální tvar slupic zajišťují plynulý tok hlíny, posklizňových zbytků a promíchání půdy. Kultivátor bude dodáván ve dvou verzích, první bude mít maximální možnou pracovní hloubku 30 cm a verze Pro 35 cm.

Kultivátor je vybaven auto-reset Triflex slupicemi s přítlakem 700 kg. Jejich charakteristikou je speciální tvar snižující tažnou sílu. Slupice má dvě pracovní zóny: zatímco první zóna se sníženým úhlem 33 stupňů pracuje na principu podrýváku – půdu zvedá a narušuje, druhá zóna slupice svírá úhel 73 stupňů a promíchává půdu. Svými vlastnostmi se hodí do kamenitých a hutných půd už také proto, že je vyrobena z pevného a odolného materiálu. Slupice je dutá a umožňuje ohnutí do stran až o sedm centimetrů. K dispozici je široký výběr šroubovaného ostří (tepelně zpracovaného nebo karbidového) a radliček Knock-on pro přizpůsobení se různým pracovním hloubkám a dalším úkolům.

Jako je tomu u ostatních kultivátorů firmy Kverneland, i zde je možnost Enduro vybavit celou řadou urovnávacích válců v různém provedení. Pro urovnání půdy je možné zvolit speciální urovnávací L nože nebo urovnávací disky. Obě verze pro urovnávání jsou upevněny pomocí gumových silenbloků. Pomocí pryžových podložek na hydraulických válcích se nastavuje pracovní hloubka anebo úhel urovnávací sekce. U verze Enduro Pro je součástí urovnávacího vybavení druhý paralelogram, který zajišťuje neměnný pracovní úhel i při změně pracovní hloubky. Toto nastavení probíhá přímo z kabiny traktoru.

Nový kultivátor Enduro se veřejnosti představil na mezinárodním zemědělském veletrhu Agritechnica 2019 v Hannoveru.

Představení novinek Kverneland proběhlo v Norsku.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Milan Jedlička

Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.