50 let Kubota v Evropě. Akční nabídka modelů řad M5 a M5N.
Dnes je 28.3. – svátek slaví Soňa

Míchací krmné vozy Jeantil – významní pomocníci při krmení skotu

Zveřejněno: 9. 9. 2022

Míchací krmné vozy Jeantil jsou již mnoho let významnými pomocníky při krmení skotu. Ulehčují, zrychlují a zpřesňují dávkování krmiva i usnadňují práci obsluze. Jsou vybaveny sofistikovanou elektronikou zjednodušující ovládání krmného vozu.

Krmný vůz s přímým výpadem materiálu z korby s označením Jeantil MVV D.

Míchací krmné vozy v taženém provedení nabízí firma Jeantil, kterou v České republice zastupuje společnost AgroKonzulta Žamberk. Jsou určeny k přepravě krmiv a jejich zakládání do krmných prostor. Jeantil vyrábí modely s přímým výpadem materiálu z korby s označením Jeantil MVV D o objemu od 8 do 24 m3. Korba je k dispozici v provedení vysoká úzká nebo nízká široká.

Výrobní sortiment zahrnuje také typy Jeantil MVV C s dopravníkovým pásem, který umožňuje distribuci krmení vpravo i vlevo. Vyrábí se v objemech od 9 do 38 m3.

Nejvýkonnější krmné vozy reprezentují modely Jeantil MVV P s přímým výpadem a nastýlací turbínou. Vyrábí se v objemech od 12 do 24 m3.

Krmné vozy Jeantil musí být spolehlivé, neboť jsou nasazovány po celý rok a využívány dennodenně. Důležitá je i jejich manévrovatelnost, snadnost ovládání a možnost regulace pracovních ústrojí. Neméně podstatná je i pohoda obsluhy, již přináší komfortní pracovní prostředí. Všechny tyto parametry přitom ovlivňuje konstrukce podvozku. Krmné vozy jsou dostupné v jednonápravovém nebo dvounápravovém provedení a jsou schválené pro provoz po pozemní komunikaci. K tažnému prostředku se připojují pomocí výškově nastavitelné oje, opěry mohou být ovládány hydraulicky.

Míchací účinek je u krmných vozů Jeantil realizován pohybem horizontálního šneku. Šnekovice s roztečí 500 mm je přizpůsobená pro práci se suchými a standardními krmivy.  Zdroj foto - tisková zpráva Jeantil
Míchací účinek je u krmných vozů Jeantil realizován pohybem horizontálního šneku. Šnekovice s roztečí 500 mm je přizpůsobená pro práci se suchými a standardními krmivy. Zdroj foto - tisková zpráva Jeantil

Odolná korba s míchacím šnekem a řezacím ústrojím

Korba krmných vozů Jeantil je vyrobena z vysoce elastické oceli a je vyztužena bočními výztuhami. Disponuje také svrchním prstencem proti přepadu. Korba u modelů krmných vozů Jeantil MVV D, Jeantil MVV C a Jeantil MVV P má rovnou podlahu, což umožňuje dvakrát rychlejší míchání. V korbě se nachází jeden, dva nebo tři šneky (v závislosti na modelu).

Proces vzájemného převrstvování a přemisťování částic krmiv (míchání) probíhá ve svislém směru. Vzhůru účinkem šnekového míchadla, dolů jejich tíhovými silami. Šnekovice je přizpůsobena práci se suchými a standardními krmivy včetně materiálů, jako je siláž, sláma a seno, a to jak v nařezané, tak neřezané formě a v zabalených kulatých i hranatých balících.

Pro rychlejší průběh a kvalitnější míchání neřezaných nebo pouze dlouze pořezaných stébelnatých krmiv je míchací ústrojí doplněno o řezací ústrojí.  Zdroj foto - tisková zpráva Jeantil
Pro rychlejší průběh a kvalitnější míchání neřezaných nebo pouze dlouze pořezaných stébelnatých krmiv je míchací ústrojí doplněno o řezací ústrojí. Zdroj foto - tisková zpráva Jeantil

Pro rychlejší průběh a kvalitnější míchání neřezaných nebo pouze dlouze pořezaných stébelnatých krmiv je míchací ústrojí doplněno o řezací ústrojí. Řez zajišťuje sedm (wolframkarbidem ošetřených) řezacích nožů v kombinaci s hradítky. Ta se mohou ovládat manuálně nebo hydraulicky, možností je i automatická regulace pomocí systému TOP CUT. O kompletní vyprázdnění korby a rovnoměrné dávkování krmiva se stará dvojzávitová šnekovice na spodní straně. Pohon šneku zajišťují robustní planetové převodovky.

Různé možnosti dávkování krmiva a využití jako nastýlače slámy

Dávkování krmiva se u modelů Jeantil MVV D provádí přímým výpadem z korby na pravé přední straně vozu. Regulace dávky probíhá pomocí hydraulických dveří nebo za podpory elektrohydraulického terminálu. Výpadové dveře mohou být umístěny i na zadní levé straně vozu. Dávkování širokým dopravníkovým pásem vpravo nebo vlevo na přední straně korby zase umožňují modely Jeantil MVV C. Modely Jeantil MVV P jsou vedle pravého předního výpadu osazeny také nastýlací turbínou s bočním pravostranným komínem. Výfuková turbína umožňuje využití stroje jako nastýlače slámy. Turbína obsahuje osm šroubovaných lopatek. Tento model nabízí též přídavný boční dopravník umístěný na pravé přední straně stroje.

Některé modely lze vybavit nastýlací turbínou. Výfuková turbína pak umožňuje využití stroje jako nastýlače. Například slámu lze nastýlat až do vzdálenosti 20 metrů.  Zdroj foto - tisková zpráva Jeantil
Některé modely lze vybavit nastýlací turbínou. Výfuková turbína pak umožňuje využití stroje jako nastýlače. Například slámu lze nastýlat až do vzdálenosti 20 metrů. Zdroj foto - tisková zpráva Jeantil

Základní úlohou míchacích krmných vozů je příprava směsné krmné dávky, tzv. TMR neboli Total Mix Ratio, složené z několika druhů komponentů objemných krmiv spolu s krmivy jadrnými či energetickými. K tomu je zapotřebí vážicí zařízení. Váha je proto k dispozici – v jednoduchém nebo programovatelném provedení. První z nich ukazuje aktuální hmotnost materiálu v korbě. Druhé, pokročilejší provedení navíc umožňuje přednastavení krmných dávek, receptů a přesné dávkování do určeného místa.