Víceúčelové rotační plečky GST BIOSTAR. Nástroj na celoplošnou mechanickou kultivaci
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

Moderní zemědělské pneumatiky pohledem tuzemského výrobce

Zveřejněno: 22. 5. 2021

Ve vývoji zemědělských pneumatik se rýsují jasné trendy, které značka Mitas pozorně sleduje a též sama udává. Velký význam mají požadavky výrobců zemědělské techniky, kteří v zájmu zvýšení efektivity polních prací přicházejí se stále většími a současně těžšími stroji. Proti tomu stojí snaha o co nejohleduplnější zacházení s půdou. Konstruktéři pneumatik se tak musí vyrovnávat s protichůdnými požadavky na vyšší zatížení plášťů za současného omezení tlaku na půdu.

Pneumatika Mitas 800/70R38 SFT CHO na řezačce Claas umožňuje extrémně nízký husticí tlak za současné vysoké nosnosti. Zdroj foto - tisková zpráva Mitas

Jednoznačným trendem posledních let je růst rozměrů zemědělských pneumatik a vývoj extrémně širokých provedení s vysokou nosností. Ty často využívají speciální konstrukce pro zlepšení svých užitných vlastností. Dalším trendem je zvyšování nejvyšší dovolené rychlosti zemědělských plášťů odrážející vlastnosti moderních zemědělských strojů.

Nárůst rozměrů

Pokud se ohlédneme do historie, zjistíme, že průběhem let došlo k opravdu velkému „růstu” zemědělských pneumatik. Data dohledaná specialisty značky Mitas ukazují, že zatímco v roce 1957 se průměrná šířka profilu reprezentativního vzorku trakčních zemědělských pneumatik pohybovala kolem 300 mm a výjimečně se objevovaly rozměry o šířce 450 mm, v roce 2017 se běžně vyrábí pneumatiky s průměrnou šířkou téměř 900 mm. V nabídce značky Mitas najdeme dokonce i plášť se šířkou profilu 1220 mm – jde o rozměr 1250/50R32 určený pro výkonné traktory a kombajny nabízený v několika provedeních lišících se svou nosností.

Spolu se šířkou se zvyšuje též vnější průměr trakčních zemědělských pneumatik. Zatímco v roce 1957 průměrná hodnota nedosahovala ani 1200 mm a výjimečné byly rozměry s průměrem necelých 1600 mm, v roce 2017 se vyrábí největší pláště s vnějším průměrem atakujícím 2200 mm.

Pneumatika Mitas 1250/50R32 SFT na velkoobjemovém valníku na obilí Unverferth 1015 Xtreme. Se svou šířkou 1220 mm a vnějším průměrem 2020 mm patří tento plášť k největším v portfoliu značky Mitas. Zdroj foto - tisková zpráva Mitas
Pneumatika Mitas 1250/50R32 SFT na velkoobjemovém valníku na obilí Unverferth 1015 Xtreme. Se svou šířkou 1220 mm a vnějším průměrem 2020 mm patří tento plášť k největším v portfoliu značky Mitas. Zdroj foto - tisková zpráva Mitas

Zde je rekordmanem značky Mitas rozměr 710/75R42 z řady SFT pneumatik (Super Flexion Tires) s vnějším průměrem 2171 mm. Srovnatelných průměrů dosahují také VF (Very High Flexion) nebo CHO (Cyclic Harvesting Operation) pneumatiky určené pro kombajny. „Pokud jde o růst vnějších rozměrů zemědělských pneumatik, nečekáme do budoucna jejich další výrazné zvyšování, protože zemědělské stroje musí být stále schopné provozu na běžných pozemních komunikacích,” říká produktový manažer zemědělských pneumatik Mitas Pavel Kott.

Nosnost a rychlostní index

Nosnost trakčních zemědělských pneumatik se zvýšila z průměrných 1 000 kg v roce 1957 na současných téměř 9 000 kg. Nejvyšší nosnost z pneumatik Mitas nabízí provedení 1250/50R32 CHO SFT 194 A8 (191 B), jehož nominální nosnost je 10 900 kg (při rychlosti 50 km/h a huštění 3,2 bar), ale v cyklickém režimu do rychlosti 10 km/h může nést až 21 240 kg (opět při 3,2 bar). Vysokou nosností vynikají nejen všechny radiální pneumatiky Mitas pro kombajny a sklízecí stroje, ale například také řada Agriterra pro těžké zemědělské přívěsy.

Posledním parametrem, který dokumentuje měnící se vlastnosti trakčních zemědělských pneumatik, je jejich nejvyšší povolená rychlost. Ta se z průměrných 20–30 km/h v roce 1957 zvýšila až na současných 65 km/h. Radiální traktorové pneumatiky Mitas řad AC 65, HC 70 a „tiché” pneumatiky konstrukce SST (Silent Speed Tires) dovolují rychlost 65 km/h, ovšem v nabídce je též řada víceúčelových pneumatik AC 70 G MPT s ocelovou konstrukcí navržená pro rychlost až 90 km/h.

Extrémně široké pneumatiky rozkládají hmotnost stroje na půdu a snižují utužení půdního profilu. Zdroj foto - tisková zpráva Mitas
Extrémně široké pneumatiky rozkládají hmotnost stroje na půdu a snižují utužení půdního profilu. Zdroj foto - tisková zpráva Mitas

Velkým posunem v konstrukci zemědělských pneumatik jsou dnes hojně používané technologie pružné bočnice umožňující maximální nosnost za současného nižšího husticího tlaku, což zlepšuje trakční vlastnosti a ochranu půdy při použití těžkých strojů. U plášťů Mitas používá konstrukci pružné bočnice řada SFT (Super Flexion Tires) a také nové generace plášťů IF (Improved Flexion) a VF (Very High Flexion). Oproti standardním radiálním plášťům mají VF pneumatiky při stejném huštění zhruba o čtyřicet procent vyšší nosnost.

Široký sortiment pneumatik Mitas

Nabídka radiálních pneumatik Mitas nabízí vhodná řešení pro každý druh strojů a aplikací – od vysoce výkonných traktorů po těžké sklizňové stroje, tedy od zpracování a přípravy půdy až po sklizeň. HC (High Capacity Tires) a SFT (Super Flexion Tires) pneumatiky Mitas byly vyvinuty primárně pro nejvýkonnější stroje s výkonem nad 180 HP. Extrémní objem vzduchu v těchto pneumatikách zajišťuje jejich šetrné působení na podloží.

Pneumatiky pro těžké sklízecí stroje HC 3000 a SFT CHO jsou uzpůsobené pro vysoké nosnosti při zachování nízkého tlaku na půdu na poli a komfortu při dopravě po silnici. Vedle těchto speciálních pneumatik vyrábí Mitas tři řady radiálních traktorových pneumatik s různým profilem a mnoho dalších provedení pro přívěsy a další zemědělskou mechanizaci. „V oblasti radiálních pneumatik nabízíme výrobky pro naprostou většinu moderních strojů, které dnes farmáři používají,” uzavírá Pavel Kott.

Autor: redakce Agroportal24h.cz
Foto: Mitas

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.