Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 23.4. – svátek slaví Vojtěch

Motory MTU pro zemědělství a lesní hospodářství

Zveřejněno: 15. 4. 2020

Se zřetelem na celkové systémy vyvíjí firma MTU Friedrichshafen, dnes člen skupiny Rolls-Royce Power System, už přes 100 let robustní pohony pro nesilniční aplikace. Tyto pohony používají do svých strojů výrobci, kteří požadují zvlášť spolehlivá a dlouhodobá řešení s vysokou přidanou hodnotou.

Holmer Terra Variant s motorem MTU Stage V

Motory MTU patří v aplikacích obzvláště náročných na výkon k nejlepším na trhu. Mohou zde plně ukázat své silné stránky, a to i při velmi nízké spotřebě paliva. Divize Rolls-Royce Power Systems představila v listopadu roku 2019 na mezinárodním zemědělském veletrhu Agritechnica v Hannoveru řadu motorů své hlavní značky MTU. Tyto motory, které jsou postavené na bázi užitkových motorů Mercedes-Benz, jsou dostupné v kompletní řadě 1000, 1100, 1300, a 1500 s výkony od 115 do 480 kW.

Motory vyhovující emisním normám a prodloužená záruka

Díky využití moderních prostředků a technologií plní motory emisní normu EURO 5. Kromě schválení EU jsou motory MTU certifikovány také podle požadavků americké agentury pro ochranu životního prostředí. Tato duální certifikace dává výrobcům vozidel plnou flexibilitu při prodeji na jejich trzích. Systémem SCR byly redukovány oxidy dusíku a došlo k dosazení filtru pevných částic (DPF). Vývojem se podařilo snížit spotřebu paliva a zvýšit točivý moment motorů. „Další vylepšení motorů umožnilo snížení emisí CO2 a zároveň zvýšení točivého momentu, výkonu a snížení spotřeby paliva. Prodloužením záruky na pět let nabízíme zákazníkům také dlouhodobou ochranu a zvyšujeme prodejní hodnotu jejich vozidel,“ řekl Michael Kempf, vedoucí prodeje zemědělských aplikací skupiny Rolls-Royce Power System. Rolls-Royce nabízí servisní služby po celou dobu životnosti motorů MTU. Portfolio služeb MTU ValueCare pro řady motorů 1000 až 1500 zahrnuje údržbu, školení, záruku či kompletní generální opravy. Zákazníci si nyní mohou za poplatek prodloužit záruku až o pět let (dříve byla její platnost pouze dva roky). Rolls-Royce v současné době rozšiřuje své globální služby zákazníkům. Rozsáhlá síť autorizovaných distributorů a prodejců služeb zajišťuje, že produkty a služby ValueCare jsou dostupné po celém světě a že servisní partneři jsou po ruce 24 hodin a 7 dní v týdnu.

Claas Jaguar s motorem MTU Stage V
Claas Jaguar s motorem MTU Stage V

Před uvedením těchto nových řad do provozu, MTU podrobilo motory zátěžovým zkouškám v pracovních podmínkách přímo u uživatelů. Skutečná spolupráce a zatěžování motoru v samotném vozidle a ve stroji ovlivňuje namáhání komponentů. Tímto způsobem bylo vyhodnoceno velké množství relevantních dat a provozních zkušeností a motory nakonec přešly do sériové výroby sedm měsíců před tím, než vstoupila v platnost nová emisní norma. Po téměř 110 000 hodinách provozních zkoušek jsou dnes již motory certifikované pro EURO 5 a instalovány ve velkých počtech do zemědělských a lesních strojů významných výrobců jako jsou firmy Claas, Agco Fendt, Same Deutz-Fahr, Grimme a Ponsse.

Výhody nových motorů MTU

Nové motory MTU nabízejí až 3% úsporu paliva ve srovnání s předchozí generací. Spotřeba AdBlue se průměrně pohybuje mezi cca 3–5 %. Výrobce uvádí i dlouhou životnost motoru na úrovni až 18 000 h. Motory poskytují vysoký točivý moment při nízkých otáčkách, což vede k úspoře paliva a snížení hlukových emisí. Stroj se s tímto motorem chová předvídatelně i při změně zatížení motoru. Dále motor poskytne uživateli vysoký účinek motorové brzdy, společné elektronické rozhraní vozidla J 1939, rychlou a snadnou údržbu. Konstrukce systému následného zpracování výfukových plynů s vestavěným filtrem pevných částic (DPF) je buď kompaktní anebo flexibilní.

Dlouhodobé partnerství

S firmou Claas spolupracuje MTU již více než dvě desetiletí. Příkladem kooperace je sklízecí řezačka Class Jaguar s pohonem od MTU. Jedná se o nejúspěšnější stroj své třídy s více než 40 000 vyrobenými kusy. „Zemědělský průmysl klade vysoké nároky na spolehlivost. Od motorů, které pohání zemědělské stroje, se vyžaduje nepřetržitý provoz současně s vysokým výkonem. Motory MTU mají vynikající kvalitu a s MTU máme dobrý pracovní vztah založený na důvěře,“ řekl Rüdiger Mohr, zástupce firmy Claas. Obě společnosti také jednají na mezinárodní úrovni při získávání nových trhů. Jejich další projekt se týká certifikace motorů MTU pro použití v Číně. Oficiálním distributorem společností MTU, MTU Onsite Energy a Detroit Diesel pro Českou republiku je společnost K&W Drive Systems, která tak na trhu nabízí dieselové generátory pro nouzovou výrobu elektrické energie, dieselová hnací ústrojí (určená např. pro oblasti železnice, zemědělství a lesnictví), plynové generátory pro kogenerační jednotky (CHP) a komplexní služby včetně náhradních dílů pro motory a agregáty. Jako oficiální distributor výrobků MTU nabízí společnost kompletní sortiment dieselových motorů MTU: od poradenství, přes prodej až po školení, ale i komplexní služby, jako jsou dodávky náhradních dílů, opravy, údržba a generální opravy. Má rozsáhlé zkušenosti ve všech souvisejících oblastech použití. Patří mezi ně námořní aplikace, výroba elektrické energie, produkce kolejových a obrněných vozidel.

Autor: Jaroslav Přibyl
Foto: K&W Drive Systems

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.