Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 26.4. – svátek slaví Oto

Na konci 80. let v Martině vznikl dálkově ovládaný traktor ZTS. Jeho další vývoj pohřbil rozpad skupiny ZTS

Zveřejněno: 24. 10. 2021

Nedílnou součástí moderní zemědělské techniky jsou pokročilé navigační a automatizační systémy. Robotizace a automatizace má za cíl zvýšit efektivitu v zemědělství a reagovat na stále ubývající pracovní sílu v tomto odvětví. Jak dokládá dobové přiložené video, automatizací traktorů se konstruktéři v Československu věnovali už na konci 80. let minulého století.

V dobové reportáži můžeme vidět jeden z vývojových prototypů traktoru z produkce ZTS Martin.

Automatizace je v současnosti v zemědělství velkým tématem. Každý větší koncern zabývající se výrobou zemědělské techniky v posledních letech představil vlastní řešení autonomního traktoru či jiného stroje. Dnes už je technicky možné vyrobit plně funkční autonomní stroj nebo stroj na dálkové ovládání. Většímu rozmachu však brání zákony jednotlivých států. Existují však státy, ve kterých se už v následujících letech budou legálně pohybovat velké autonomní zemědělské stroje. Již nyní se můžeme převážně v sadařství a u pěstitelů zeleniny a ovoce setkat s menšími autonomními roboty. Nedílnou součástí moderní zemědělské techniky už jsou pokročilé navigační a automatizační systémy. Robotizace a automatizace má za cíl zvýšit efektivitu v zemědělství a reagovat na stále ubývající pracovní sílu v tomto odvětví.

Jak dokládá přiložené video, automatizací traktorů se konstruktéři v Československu věnovali už na konci 80. let minulého století. V dobové reportáži můžeme vidět jeden z vývojových prototypů traktoru z produkce ZŤS Martin (závod, kde se mimo jiné vyráběly kolové traktory a motory). Autor reportáže uvádí, že jde o první dálkově ovládaný traktor v Československu. Podle našich informací už ale mnohem dříve existovaly prototypy dálkově ovládaných československých traktorů. Prototyp zachycený na videu údajně nebyl sám, ještě existovaly další dva kusy. Šlo prý o společný projekt ZŤS Martin a Ursus (Polsko).

Dálkové ovládání traktoru ZTS.
Dálkové ovládání traktoru ZTS.

Reportáž byla natočena v Nitře při příležitosti představení dálkově ovládaného traktoru ZTS odborníkům a zájemcům z řad zemědělců. Traktor ZTS prezentovali pracovníci z výzkumného oddělení ZŤS Martin. Traktor měl být předzvěstí nástupu robotů v zemědělství. Šlo však jen o model, který měl být dále vyvíjen. Na záběrech si lze všimnout, že byl opatřen nejen dálkovým ovládáním, ale i patrně pokročilým diagnostickým systémem. „Už dnes ho lze bez zaváhání označit názvem mobilní robot,“ uvedl autor reportáže. Představení traktoru proběhlo konkrétně v roce 1986 a v budoucích pěti letech se měly na trhu objevit první technologie vyvinuté za pomocí tohoto prototypu. Politické změny a s nimi spojený rozpad východních trhů měly však zásadní dopad na civilní výrobu a celou skupinu ZŤS, která k 1. červenci 1990 zanikla. Bývalé podniky a odštěpné závody ZŤS tak vstoupily do nového období jako samostatné subjekty. To bohužel vedlo k příliš rychlému zpřetrhání vzájemných vazeb, koordinace při vývoji a výrobě nových produktů a při vzájemné spolupráci. Do konce tisíciletí se proto mnoho bývalých subjektů ZŤS nedokázalo přizpůsobit novému ekonomickému prostředí a zaniklo.

Na záběrech si lze všimnout, že byl autonomní traktor ZTS opatřen nejen dálkovým ovládáním, ale i patrně pokročilým diagnostickým systémem.
Na záběrech si lze všimnout, že byl autonomní traktor ZTS opatřen nejen dálkovým ovládáním, ale i patrně pokročilým diagnostickým systémem.

„Robotizace a automatizace byla v ZŤS v osmdesátých letech na velké úrovni. V podniku v té době už existovaly autonomní sklady a obráběcí a svařovací centra,“ uvádí Michal Majtán, který komentuje video na sociální síti Facebook a z dětství si pamatuje zmíněné prototypy na dálkové ovládání. Zajímavostí je, že obecně historie rádiem řízených traktorů sahá ještě hlouběji, a to až do roku 1930. V té době se ale jednalo o značně upravené traktory na pole bojiště. V roce 1955 se společnost Fordson Company rozhodla vyrobit na dálku ovládaný dieselový traktor Fordson Major. Traktor ZTS byl řízen rádiem, byl určen jako technologický demonstrátor a sloužil pro terénní zkoušky. Důvodem vývoje takového traktoru bylo jeho potencionální využití v přepravě materiálu v jaderných elektrárnách.