Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 27.4. – svátek slaví Jaroslav

Na rodinné farmě Jelínkových pořídili cisternu Pichon pro její originální a robustní konstrukci

Zveřejněno: 1. 12. 2023

Rodinná farma Jelínkových se nachází na hranicích okresů Chrudim a Havlíčkův Brod. Hospodaří na zhruba 500 ha zemědělské půdy. Zabývá se pěstováním především pšenice, řepky, kukuřice, ječmene a směsky pro krávy. V roce 2016 na farmě pořídili cisternu Pichon o objemu 23 000 litrů na aplikaci vepřové kejdy a přívoz DAMU k postřikovači. Tato cisterna byla pořízena hlavně kvůli originální konstrukci a kvalitnímu zpracování. Dodavatelem cisteren Pichon pro ČR a SK je Agrotec Group.

U Jelínků by už jinou cisternu než značky Pichon nechtěli.

Na cisternu značky Pichon padla volba také kvůli blízkému servisnímu středisku v Havlíčkově Brodě (firma Cerea, a.s.). „Tato cisterna je naší první cisternou značky Pichon na farmě. Jinou už bychom nechtěli. Na cisterně oceňuji kvalitní zpracování hydraulicky odpruženého podvozku, který nádherně kopíruje terén. Celková robustnost cisterny je velmi dobrá. Díky velkým kolům cisterna neutužuje půdu. Kejdu aplikujeme hodně na louky a nikdy jsem neviděl vyježděné koleje,“ uvedl spolumajitel farmy Tomáš Jelínek. Třínápravový podvozek má přední nápravu zvedací, první a třetí náprava je nuceně řiditelná.

Hydraulický podvozek nabízí ještě jednu výhodu, kterou u Jelínků oceňují. Při aplikaci kejdy v kopcovitém terénu se díky hydraulickému podvozku cisterna naklání proti kopci a obsluha se tak nemusí obávat, že by se cisterna převrátila. Vývěva cisterny je vybavena dvojitým jištění sání navrchu cisterny Pichon. Do vývěvy se tak nedostanou žádné cizí předměty, jako jsou kameny a šrouby.

Cisterna Pichon u Jelínků je také vybavena sacím ramenem o průměru 200 mm, jímž lze cisternu plnit i vyprazdňovat. Kejda se tak dá převážet i z jedné jímky do druhé. Cisterna má rovněž ve výbavě lapač kamenů. Ten je možné kdykoliv vypustit ven. Turbourychlovač urychluje plnění cisterny, zamezuje pěnění kejdy a nasaje i hustý materiál. V přední části cisterny je umístěn velký mixér určen pro rozmixování hustého materiálu, a to za pár vteřin.

Cisterna Pichon je agregována s traktorem Steyr Terrus 6300 CVT o výkonu 300 koní.
Cisterna Pichon je agregována s traktorem Steyr Terrus 6300 CVT o výkonu 300 koní.

Průtokoměr cisterny Pichon je ovládán přes dotykový displej v kabině traktoru. Nastavuje se na něm také dávka. Podle pracovní rychlosti cisterny se otevírá a zavírá šoupě a dávkuje přesně stanové množství kejdy na pozemek.

V zadní části cisterny Pichon se nachází robustní ramena pro připojení nejrůznějších typů aplikátorů. U Jelínků provozují hadicový a diskový aplikátor. „Při jízdě s diskovým aplikátorem není problém si přední nápravu zvednout a tím dotížit traktor. Cisterna je natolik předimenzovaná, že může jezdit jen po dvou nápravách,“ uvedl Tomáš Jelínek.

Třínápravový podvozek má přední nápravu zvedací, první a třetí náprava cisterny Pichon je nuceně řiditelná.
Třínápravový podvozek má přední nápravu zvedací, první a třetí náprava cisterny Pichon je nuceně řiditelná.

Nádrž včetně podvozku je u všech cisteren Pichon 100 % pozinkovaná a odolná vůči poškození agresivními hnojivy. V závislosti na objemu nádrže je cisterna vyrobena z plechu o tloušťce 5 až 8 mm, čímž je zajištěna její dlouhá životnost. Na všechny modely je poskytována pětiletá záruka na konstrukci cisterny.

Cisterna Pichon je agregována s traktorem Steyr Terrus 6300 CVT o výkonu 300 koní. „Tento traktor jsme koupili díky dlouhodobé zkušenosti s traktory značky Steyr a kvalitnímu servisu. Na traktoru se nám líbí přední dvourychlostní vývodový hřídel, který nabízí ekonomických 1 000 ot/min. Proto má nízkou spotřebu nafty a pohodlný provoz. Dále provozujeme traktory Steyr 6230 CVT a nově Steyr Expert 4130 CVT,“ uvedl Tomáš Jelínek.

Vývěva cisterny Pichon je vybavena lapačem kamenů.
Vývěva cisterny Pichon je vybavena lapačem kamenů.