AgroEcoPower na Techagro 2024. Pavilon P, stánek 056
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

Na tradičním předvádění se ukázala novinka mezi „chytrými“ rozmetadly hnojiv RAUCH

Zveřejněno: 5. 1. 2019

Den zemědělské techniky s doprovodným programem je tradiční událostí pořádanou společností HM, s.r.o., která minulý rok oslavila 25 let od založení. Devátý ročník se konal opět na pozemcích společnosti Žerotín a.s. V rytmu živé hudby se představila široká škála zemědělské techniky, počínaje traktory, závěsnou technikou, až po sklizňovou techniku, přičemž v každé oblasti se ukázal téměř ucelený sortiment od daného výrobce.

Rozmetadlo má vlastní hydrauliku, nezávislou k traktoru.

Po úvodní kaskadérské show a možnosti si stroje staticky prohlédnout přišly na řadu perfektně zorganizované dynamické ukázky doplněné o stručný a praktický komentář zástupců prezentovaných značek Case IH, Lemken, Krone a Rauch.

Zpracování půdy a sklizeň pícnin

Závěsná technika Lemken v agregaci s traktory Case IH přišla na řadu hned po ukázce nového rozmetadla Rauch. Jelikož se představovaly i secí stroje, pole se strništěm bylo potřeba nejprve zorat. Na řadu jako první přišly pluhy Juwel 7 a Diamant 11, kde bylo možné porovnat práci páskových a plných odhrnovaček. Gigant, Case IH Quadtrac 540 CVX předvedl dalšího giganta, nosiče G igant 10, se kterým zpracoval zorané pole. O mělké a rychlé zpracování strniště se postaraly krátké talířové brány ve verzích Rubin 9 a 12. Polopásový Case IH Rowtrac předvedl stroj Karat 12 pro mělké a hlubší (do 30 cm) zpracování těžší půdy v minimalizační technologii. Pomyslnou tečkou mezi stroji Lemken byla ukázka secích strojů včetně prvního stroje Azurit 9 pro přesný výsev.

Od zpracování půdy se návštěvníci přesunuli k poli s vojtěškou. O její seč se postarala žací trojkombinace Easy Cut B 870 CR, o obracení šestirotorový obraceč řady KW, o shrnování dvourotorový shrnovač Kwadro se středovým ukládáním řádku a o lisování oblíbený lis Comprima. Neslisované řádky sklidila řezačka Krone BiGX 630, jenž byla osazena zcela novým, programovatelným systémem EasyLoad s 3D analýzou pro automatické plnění odvozních prostředků.

Minerální hnojiva, vápno, prášek, jak je libo

Úplně prvním předvedeným strojem ale bylo velkokapacitní rozmetadlo Rauch Axent 100.1, ve spojení s adaptérem na aplikaci minerálních hnojiv Axis. S rozmetadlem lze aplikovat i vápno a prášek, přestavba je jednoduchá. Vymění se během pěti minut pouze rozmetací jednotka, demontují plnicí síta a v terminálu se zvolí aplikace vápna. Stroj se poté automaticky seřídí na požadovaný záběr. To je zejména výhodné pro ty, kteří neaplikují vápno často, a rozmetadlo je u nich primárně využíváno pro granulovaná minerální hnojiva.

Adaptér Axis vychází z hydraulického neseného rozmetadla stejného označení.
Adaptér Axis vychází z hydraulického neseného rozmetadla stejného označení.

Regulace dávky nezávisle na pravé i levé straně

Na akci se demonstrovalo hraniční hnojení na jednu stranu. U rozmetadla lze však nastavit hraniční hnojení zvlášť na pravou, ale i levou stranu. To umožňuje plynule ovládat sekce a přihnojovat i klíny na poli. Během jízdy lze měnit jakékoliv parametry. Nachází-li se ve výbavě GPS jednotka, je možné automatické ovládání rozmetadla v závislosti na jeho poloze. Na obsluze tedy závisí jen kontrola přes terminál, zda má rozmetadlo dostatek hnojiva. Přes nejnovější ISOBUS terminál se načtou i výnosové mapy, přičemž rozmetadlo jako jediné na trhu dokáže změnit dávku nezávisle na levé a pravé straně. Rozmetadlo Axent je možné vybavit zadními radarovými jednotkami, které sledují rychlost a směr odletu granulí. Pokud neodpovídá aplikace nastavené šířce záběru, systém automaticky nastaví rychlost otáčení disků nebo pohne se dnem zásobníku a nastaví správnou geometrii, aby byl dosažen požadovaný záběr, čímž se zajistí automatické nastavení pracovního záběru.

Demonstrace hraničního hnojení na jednu stranu
Demonstrace hraničního hnojení na jednu stranu

Nejmodernější technologie pro přesnost a automatizaci

Precizní dávkování, rozmetání a regulace pracovního záběru by se neobešla bez nejmodernějších technologií, na které je Rauch expertem. Rozmetadla Axis využívají nové servopohony SpeedServo, které nevyužívají pístnice, ale tzv. rotační pohyb. Servopohon přenáší sílu přes táhlo, píst se tak nepohybuje dopředu a dozadu. Pístnice má totiž určitou životnost, za to SpeedServo ji má až 2× delší a má 2,5× rychlejší reakční dobu, která je klíčová pro vysokou pracovní rychlost (až 25 km/h) a rychlou regulaci pracovního záběru a dávky v klínech na poli. Obsluha v podstatě mění pouze rozmetací kotouče v případě přecházení na určité pracovní záběry. Jinak stačí v základu jeden kotouč – aplikace na 36 metrů nebo 24 metrů.

Dávkování, aniž by obsluha musela provádět polní zkoušky, má na starosti technologie EMC, (elektronické měření průtoku hnojiv). Tato technologie je tvořena magnetostrikčními snímači točivého momentu na discích. Její funkcí je snímání magnetického pole a v případě, když se zatíží disk hnojivem, tak se hřídel začne neviditelně „kroutit“ a magnetické pole začne měnit siločáry, což snímač vyhodnotí. EMC systém se vždy znovu kalibruje sám, když se dávkovací šoupátko na konci pole uzavře.

Rozmetadlo je řízeno ISOBUS systémem.
Rozmetadlo je řízeno ISOBUS systémem.

Rozmetadlo je řízeno ISOBUS systémem, všechny funkce se ovládají pohodlně přes terminál v kabině. Alternativou jsou ovládací terminály CCI.

Promyšlené detaily pro maximální funkčnost

Rozmetadlo má objem zásobníku téměř 10 000 litrů a pojme maximálně 12 tun. V případě časté aplikace vápna nebo prášků lze zásobník vybavit vytřásacím zařízením. Vibrování stěn zajistí sesypání materiálu na pryžový pás, u kterého se automaticky reguluje rychlost. V případě aplikace vápna se v zadní části rozmetadla nachází rozdružovací válce. Vápno pak putuje na rozmetací kotouče, které zajistí jeho aplikaci s vysokou přesností až do záběru 12 metrů, u hnojiv až do 50 metrů.

Konstrukce komory je vyřešena tak, že se rozšiřuje.
Konstrukce komory je vyřešena tak, že se rozšiřuje.

Konstrukce komory je vyřešena tak, že se rozšiřuje. Je to z toho důvodu, aby se nepoškozoval pás při plném naložení zásobníku, tlak je lépe rozložen. Stroj má oddělenou hydraulickou soustavu, takže pohon je zajištěn přes kardan (750 ot/min), což má na starosti hydraulický měnič, který ovládá otáčení disků, automatické plnění, rozdružovací válce a řízenou nápravu. Hydraulika je oddělaná, aby bylo možné bez zapnutého kardanu odstavit stroj. Odstavná noha spolu s krycí plachtou má vlastní hadici s hydraulickou rychlospojkou. Řiditelná náprava je jednoduše provedena přes snímač sklonu a úhel natočení osy zavěšení. Náprava kopíruje stopu traktoru a zbytečně nepoškozuje porost.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Věra Hejhálková, DiS

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.