TECHAGRO (7.–11. 4. 2024). Mezinárodní veletrh zemědělské techniky
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

Navštívili jsme výrobní závod SIP, kde vznikají největší žací kombinace na světě

Zveřejněno: 30. 12. 2021

Během návštěvy Slovinska jsme zavítali do firmy SIP, která tu pod jednou střechou vyrábí techniku pro sklizeň pícnin a rozmetadla. Organizace výroby je přitom špičková, jsou při ní uplatňovány nejmodernější technologie a postupy.

SIP je výrobcem největší žací kombinace na světě. Spatřit jsme ji mohli v prostoru určeném pro prezentaci aktuálního výrobního programu.

Redakce Agroportal24h.cz měla možnost navštívit výrobní prostory slovinské firmy SIP, která se přes 65 let zabývá výrobou zemědělské techniky. Její výrobní program v současnosti zahrnuje žací stroje, obraceče, shrnovače, sběrací vozy a rozmetadla pro malé farmáře i všechny typy zemědělských podniků. Společným jmenovatelem všech produkovaných strojů je jednoduchost a robustní konstrukce. V České republice zastupuje značku SIP společnost Agri CS.

Výrobní program slovinské firmy SIP je rozdělen do třech řad. První řada Alp zahrnuje jednoduchou a lehkou techniku určenou pro bezpečnou a efektivní práci na svažitých i rovinatých pozemcích. V řadě Robust jsou obsaženy robustní a inovativní stroje s dobrým poměrem cena/výkon a poslední řada, nazývaná Heavy Duty, je složena ze strojů pro náročný provoz, maximální efektivitu a vysokou produktivitu. Svým inovativním přístupem ke konstruování strojů si SIP vydobyl světové renomé, vlastní řadu patentů a rozvíjí spolupráci i s jinými výrobci v oboru.

Historické milníky firmy SIP

Historie firmy SIP, kterou později proslavily především stroje určené pro provoz ve chmelnicích, se začala psát v roce 1954. Tehdy ještě pod názvem Agroservis probíhaly v dílně pouze opravy zemědělských strojů. Až s příchodem Albina Rehara v roce 1961 společnost začala stroje také vyrábět. S příchodem prvního paprskového shrnovače/obraceče sena v roce 1967 se firma přejmenovala na SIP. Za hranice Slovinska společnost vyváží své stroje od roku 1995, v roce 2007 se navíc stala stoprocentně soukromým podnikem. V roce 2017 SIP uvedl na trh největší žací stroj na světě a technologii AIR pro pásové shrnovače. Rok 2019 byl pak významným především pro zákazníky – byla zavedena tříletá záruka na všechny stroje.

Historie firmy SIP, kterou později proslavily především stroje určené pro provoz ve chmelnicích, se začala psát v roce 1954.
Historie firmy SIP, kterou později proslavily především stroje určené pro provoz ve chmelnicích, se začala psát v roce 1954.

I přes probíhající pandemii koronaviru COVID-19 obrat společnosti SIP ve srovnání s předchozími lety stoupal. Aktuálně činí 60 milionů eur, díky výstavbě nových hal a uvádění robotů do výroby bude do budoucna možné jej navýšit o dalších až 50 %. V období 2020/2021 byl navíc vyroben rekordní počet strojů – přes 4 000 kusů – z nichž 80 % bylo exportováno. Mezi nejvýznamnější trhy, na nichž SIP působí, patří Rakousko, Německo, Francie, Itálie a Švýcarsko.

Moderní výrobní závod SIP

Sídlo firmy SIP leží v Šempeteru v údolí Savinja. Celý areál (logistické centrum, administrativní budova, tréninkové centrum, centrum s náhradními díly a výstavní hala) má rozlohu osm hektarů, z toho polovina je zastřešená. Na místě dosavadní výstavní haly SIP v budoucnu postaví další své zázemí, budovu SIP Experience Center o zastavěné ploše 2500 m2, jež poslouží k prodejním účelům, ale také pro podporu a prezentaci výrobního programu.

Výroba techniky SIP probíhá v jedné velké hale, která je současně největším a nejstarším objektem v areálu.
Výroba techniky SIP probíhá v jedné velké hale, která je současně největším a nejstarším objektem v areálu.

Výroba techniky SIP probíhá v jedné velké hale, která je současně největším a nejstarším objektem v areálu. Je rozdělena na několik provozů– příprava materiálů, zpracování materiálů, oddělení obrábění, svařování, lakovna a montáž. Při výrobě je dodržována metodika 5S – úklid, standardizace, disciplína apod. Ve výrobní hale jsou umístěny obrazovky, na nichž je možné on-line sledovat efektivitu výroby strojů, aby nedocházelo k prodlevám. Všechny montážní linky disponují integrovanými zkušebními komorami. Probíhá také pravidelné testování strojů každé výrobní série i náhodně vybraných strojů.

Veškerou laserovou úpravu materiálu, montování dílů, řezání či obrábění SIP na rozdíl od konkurence provádí svépomocí.
Veškerou laserovou úpravu materiálu, montování dílů, řezání či obrábění SIP na rozdíl od konkurence provádí svépomocí.

Suroviny pro výrobu strojů jako je ocel si SIP nechává dovážet. Veškerou laserovou úpravu materiálu, montování dílů, řezání či obrábění SIP na rozdíl od konkurence provádí svépomocí. Snaží se také co nejvíce automatizovat výrobu, a například svařování proto přenechává robotům. Zpracování a ohýbání materiálu realizují nejlepší výrobní stroje, které jsou aktuálně na trhu dostupné. Při prohlídce jsme měli možnost vidět i nejstarší laser a porovnat ho s jeho nejnovějším a 10x rychlejším nástupcem. SIP využívá také plně robotizovaný speciální laser na trubkové materiály, jenž umí vyřezat i nepravidelné tvary či sdružit tři pracovní operace do jedné. Po svařování putuje výrobek na pískování, které se uskutečňuje v největší komoře svého druhu na Slovinsku – to proto, aby se do ní vešlo celé rozmetadlo. Po procesu pískování jde výrobek do jedné ze dvou lakoven (rozděleny dle velikosti). Následně je uplatňováno práškové lakování.

Výroba strojů a komponentů SIP převážně ve vlastní režii

Hlavní montážní linka je rozdělena na sedm částí (podle typu vyráběného stroje) – velké obraceče, malé obraceče atd. Během naší návštěvy jsme si prošli montážní linku na žací stroje, kde jsme si všimli rámu pro testování součástek žacích strojů SIP. Byli jsme informováni, že test trvá hodinu, přičemž pokud je při něm zjištěno, že součástky nevyhovují technickým standardům, vrací se zpět do výroby na opravu.

Hlavní montážní linka je rozdělena na sedm částí (podle typu vyráběného stroje).
Hlavní montážní linka je rozdělena na sedm částí (podle typu vyráběného stroje).

Produkce žacích strojů SIP začíná u žací lišty, tu si SIP jako jeden z mála výrobců sám vyrábí i testuje (ve vodní lázni). Firemní know-how – co se výroby kvalitních žacích lišt týče – údajně spočívá ve vybírání kvalitních materiálů, jež lze během výroby snadno ohýbat. Platí to obzvláště při výrobě spodní části žací lišty. Ta, je-li vyhotovena z odolných a flexibilních materiálů, napomáhá významně prodloužit životnost strojů. Výrobce techniky SIP proto používá svařitelnou a ohybatelnou hardox ocel. Ačkoli se jejím použitím prodlužuje doba výroby, stroj ve finále disponuje podstatně vyšší kvalitou. Svépomocí SIP vyrábí také speciální převodovky k obracečům a vlastní hydrauliku. Minimalizuje tak svou závislost na externích dodavatelích dílů.

Produkce žacích strojů SIP začíná u žací lišty, tu si SIP jako jeden z mála výrobců sám vyrábí i testuje (ve vodní lázni).
Produkce žacích strojů SIP začíná u žací lišty, tu si SIP jako jeden z mála výrobců sám vyrábí i testuje (ve vodní lázni).

Během exkurze jsme mohli zhlédnout také montážní linku na malé i velké obraceče, kterou lze kdykoliv přizpůsobit aktuální poptávce.

Zavítali jsme také do části haly, která slouží jako sklad dílů a součástek.
Zavítali jsme také do části haly, která slouží jako sklad dílů a součástek.

Zavítali jsme také do části haly, která slouží jako sklad dílů a součástek. K evidenci všech součástek slouží čárové kódy, ke kterým má přístup oddělení obchodu a výzkumu. Všichni zainteresovaní tak vždy přesně ví, kde a v jakém výrobním procesu se součástka nachází.

Areál firmy SIP se rozrůstá

Nahlédli jsme také do testovacího centra SIP, kde se simulují provozní teploty. Aktuálně se v areálu staví nová hala pro montáž velkých strojů, jako jsou žací kombinace a velké obraceče, u logistického skladu vznikají také další místa pro kamiony. SIP drží skladem stovky nejrůznějších strojů.

V administrativní části jsme měli možnost si krátce prohlédnout oddělení výzkumu se 30 zaměstnanci, kteří plánují novinky na čtyři roky dopředu. Testování prototypů probíhá mimo jiné na Novém Zélandu, aby bylo možné stroje testovat po celý rok.

SIP – Největší žací kombinace na světě

Jak už bylo v úvodu článku uvedeno, SIP je výrobcem největší žací kombinace na světě SIP 1500 T. Spatřit jsme ji mohli v prostoru určeném pro prezentaci aktuálního výrobního programu. Pracovní záběr celé kombinace (dva páry zadních žacích strojů a jeden čelní žací stroj) činí 15 metrů a ke zprovoznění tohoto kolosu je potřeba traktor o výkonu minimálně 300 koní (pro žací stroje bez kondicionéru) nebo 350 koní (pro žací stroje s kondicionérem). Stroj má na výšku čtyři metry a na šířku tři metry. Výkonnost takové soupravy dosahuje neuvěřitelných 200 hektarů za den.

Impozantní žací stroj SIP s pracovním záběrem 15 metrů.
Impozantní žací stroj SIP s pracovním záběrem 15 metrů.

Výrobce na tomto stroji uplatnil několik patentů. Prvním z nich je samotné umístění žacích strojů SIP – dva páry jsou posazeny na podvozku a mezi nimi je umístěna hydraulická náprava. Ta je přímo propojena s traktorem, takže se její kola mohou natáčet. Druhým patentem je způsob skládání žacích strojů z pracovní polohy do přepravní a naopak. Třetím patentem je úprava úhlu sečení. Jelikož je stroj určen primárně pro velké zemědělské podniky a podniky služeb, lze předpokládat že bude pracovat v rozmanitých podmínkách. Proto lze z kabiny traktoru ovládat sklon každého žacího stroje zvlášť. Každý žací stroj je navíc vybaven stabilizačním systémem, aby během skládání do přepravní/pracovní polohy nebo při zvedání na souvrati nedocházelo k jeho rozkývání. Žací stroje jsou také opatřeny hydraulickou ochranou žací lišty. Pokud žací stroj přijde do kontaktu s překážkou, dokáže se autonomně nadzvednout, překážku překonat a opět se vrátit do původní polohy.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Milan Jedlička

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.