Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 18.4. – svátek slaví Valérie

Nesený radličkový secí stroj Kverneland ts-drill vhodný do všech podmínek

Zveřejněno: 17. 11. 2022

Klimatické podmínky se mění. To je již neoddiskutovatelný fakt. A aby vás ani v oblasti setí polních plodin nezaskočil ani jeden z extrémů, tj. velké sucho či abnormální vlhko, má Kverneland v nabídce nesený radličkový secí stroj Kverneland ts-drill.

Nesený radličkový secí stroj Kverneland ts-drill.

Kverneland ts-drill, to není jen stroj do extrémních vlhkostních podmínek, ačkoli jej právě proto využívají farmáři ve vyprahlém Španělsku nebo ve stále vlhkých půdách Skandinávie. Jedná se o stroj použitelný vlastně ve všech podmínkách, ať už máme na mysli podmínky vlhkostní, nebo pokud se týče dalších půdních podmínek, jako je složení půd, kamenitost a podobně. Stejně tak si poradí s velikým množstvím posklizňových zbytků, či jsou schopné založit porost v perfektně připravené půdě. To vše s vysokým výkonem a minimální potřebou tahové síly.

Pro setí se sice většina hospodářů snaží využít správný agrotechnický termín spolu s optimálními půdními podmínkami a vhodnou předcházející přípravou půdy, avšak stále častěji dochází k situacím, že čas plyne a kombinace oněch správných podmínek ne a ne nastat. Zemina se na součásti strojů lepí nebo se naopak není možné do vyprahlé půdy dostat. Stejně tak veliké množství posklizňových zbytků nebo zeleného hnojení dělá některým modelům secích strojů problémy. Ne tak stroji Kverneland ts-drill. Ten totiž díky své konstrukci, která je vlastně velice jednoduchá, nemá s výše zmíněnými extrémy problém.

Základem secího stroje Kverneland ts-drill jsou totiž radličky umístěné na pružných slupicích osazených autoreset listovou pružinou známou principem z pluhů či dalších strojů Kverneland, zde s vypínací silou 50 kg. Radličky jsou rozmístěny v pěti řadách, což zaručuje bezproblémovou průchodnost jak zbytků na povrchu, tak také kamenů. Řádková rozteč činí dle přání 12,5 nebo 15 cm. V jedné řadě jsou tak radličky od sebe zpravidla více než 50 cm. Slupici lze osadit jednostranným přímým hrotem, otočným hrotem nebo nově extra úzkým hrotem ošetřeným tvrdokovem. Za každou ze slupic najdeme dostatečně rozměrově dimenzovaný výpad osiva.

Základem secího stroje Kverneland ts-drill jsou totiž radličky umístěné na pružných slupicích osazených autoreset listovou pružinou.
Základem secího stroje Kverneland ts-drill jsou totiž radličky umístěné na pružných slupicích osazených autoreset listovou pružinou.

Pětiřadý rám neseného secího stroje Kverneland ts-drill je konstruován jako trojdílný hydraulicky skládaný. Pod strojem najdeme dvě hlavní kopírovací kola a pak ještě na každém křídle po jednom opěrném kole. Křídla stroje jsou při práci plovoucí a dovolují dokonale kopírovat terén, což zásadně přispívá k dodržení správné pracovní hloubky. Právě díky dobrému kopírování může setí probíhat jiným směrem oproti předchozímu zpracování půdy. Vlastní hloubka setí se snadno nastavuje. Na hlavních kolech vymezovacími podložkami, na postranních vřetenem.

Dokonalé zahrnutí výsevních drážek obstará zavlačovač, následovat nakonec můžou ještě pružně uložené zatlačovací rolny o průměru 360 mm s nastavením přítlaku. Čelo stroje je možné osadit hydraulicky ovládaným tzv. Clod board smykem, stejně tak kypřičem stop traktoru. Běžnou součástí mohou být znamenáky následné jízdy či znamenáky kolejového řádku.

Běžně se secí stroj Kverneland ts-drill dodává v pracovním záběru 5 nebo 6 metrů, avšak k dispozici jsou také varianty 4,8 či 5,6 metru. Pokud si tyto rozměry znásobíte několika přejezdy, dojdete k požadovanému záběru vůči záběru postřikovače.

Osvědčená technologie Kverneland

Dávkování osiva obstarává osvědčené dávkovací ústrojí Eldos (používané i u dalších secích strojů Kverneland). To je vybaveno výměnnými válečky pro rozdílné druhy osiva a elektropohonem. Tato konfigurace skýtá maximální přesnost dávkování v rozmezí 1400 kg/ha, a to i při změně pojezdové rychlosti, na níž elektromotor dávkovače na základě údajů o rychlosti jízdy od radaru okamžitě reaguje. Stejně tak dávkovač obsluhu upozorní, pokud se chystá vysévat plodinu, pro níž daný váleček není vhodný. Pokud obsluha opomene váleček před naplněním zásobníku vyměnit, není nic ztraceno – váleček lze zaměnit i při plném zásobníku. Dávkovač a pochopitelně i stroj zvládá ukládat semena od velikosti máku po bob. Zásadní výhodou dávkovače je však jeho boční umístění, protože je velice snadno přístupný.

Nastavení a kontrola výsevku se i s dalšími pokyny pro secí stroj Kverneland ts-drill provádí na terminálu. Zákazníci preferují jeho ISO podobu, kdy je možné využít originál Kverneland terminál nebo lze stroj zobrazit a provozovat prostřednictvím traktorového ISOBUS terminálu. Dávkovač skýtá ještě jednu výhodu, kterou obsluha ocení až během vlastní práce. Je totiž vybaven tlačítkem, kterým lze dávkovač aktivovat či pozastavit a opět spustit při kontrole výsevku. Odpadá tak několik vstupů do kabiny k terminálu.

Zásobník osiva s objemem 1 350 litrů (s navýšením 1 700 litrů) a vyprazdňovací klapkou je umístěn těsně u tříbodového závěsu pro minimalizaci zdvihací síly traktoru. K dispozici je jeho vnitřní osvětlení. Rozdělovací hlava je integrována do zásobníku. Lze jí osadit uzavíratelnými klapkami pro založení kolejového řádku stejně jako elektrickým zavíráním poloviny záběru secího stroje. Standardem je nastavitelné čidlo minima osiva v zásobníku.

Doprava osiva od dávkovače do jednotlivých botek je zajištěna pneumaticky. Ventilátor je běžně poháněn hydraulicky, což skýtá jednoduchou úpravu tlaku vzduchu. Pro traktory s nedostatečnou kapacitou čerpadla je k dispozici i mechanická varianta pohonu.

Pro secí stroj Kverneland ts-drill dostačuje traktor o výkonu od 120 koní v závislosti na záběru a podmínkách.