Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 24.4. – svátek slaví Jiří

Nizozemci vylepší svůj revoluční traktor. Bude menší, ekologičtější a chytřejší

Zveřejněno: 21. 1. 2020

Multi Tool Trac (MTT) z Nizozemska byl mezi prvními výkonnějšími traktory, který začal využívat hybridní technologii. Zároveň poskytl nebývalou modularitu. Dodnes prototyp jezdí na nizozemských farmách. S odstupem času se ale projevily jeho nedostatky. Tým konstruktérů letos přichází s novou verzí.

Multi Tool Trac z roku 2014 bude mít nástupce

O traktoru MTT jsme na tomto webu napsali několik článků. Článek z roku 2014 poprvé informoval o konceptu hybridního traktoru MTT. Další článek v roce 2016 již pojednával o prvním jeho testování. Na konci roku 2018 pak hlavní konstruktér Paul van Ham prozradil, že pracuje na menším a autonomním modelu odvozeného od většího konceptu MTT. Nyní přinášíme další informace.

Konstruktér oznámil, že značně upraví původní koncept traktoru MTT, který je spíše od první chvíle konstruován jako multifunkční nosič nářadí. Úvodem je třeba zmínit, že na konceptu nepracuje pouze Paul van Ham, ale i dalších sedm nizozemských farmářů.

MTT kombinuje elektropohon s dieselovým motorem. Celý systém pohonu má stejný smysl jako u známých hybridních automobilů – v prvé řadě snížit spotřebu paliva, ale také minimalizovat znečištění ovzduší. Traktor má výkon kolem 100 koní.

Rozchod traktoru lze nastavit v rozmezí od 2,25 do 3 m. Traktor je tak vhodný pro provoz v tzv. Controlled Traffic Farming (CTF) systému (kontrolované jízdy po poli), jehož hlavní výhodou je jednoznačně snížení utužení půdy. MTT si klade za cíl oslovit jak pěstitele klasických obilnin, tak pěstitele řádkových kultur, kterých je v Nizozemsku mnoho. Přídavné nářadí lze zavěsit nejen do přední a zadní části traktoru, ale i mezi čtyři stejně velká a řízená kola. Rozvor náprav 5,5 metrů to bez problémů dovoluje. Vznikl ale problém v podobě horší manévrovatelnosti.

Proto v polovině minulého roku vznikla společnost MTT Tractors BV, která samostatně pracuje na novém projektu. Projekt si klade za cíl vyvinout elektrický traktor. MTT letos v dubnu představí první koncepty nových modelů MTT E120 a E175 (bude to zatím miniatura). Tyto modely mají být oproti svému předchůdce kratší, lehčí, obratnější a funkčnější. Technické specifikace budou mít podobné – čtyři elektromotory umístěné v kolech a dieselový motor o výkonu 120 koní. Naftu chce MTT Tractors BV brzy opustit, a tak přemýšlí také o vodíku. Nizozemci se chtějí vývojem zabývat dva roky. Výsledkem má být lepší traktor s ještě výkonnější hybridní technologií.

Jelikož jsou aktuálně trendem autonomní zemědělské stroje, společnost chce nové modely vybavit takovou technologií, aby jedna obsluha mohla ovládat dva traktory zároveň.

Snad malé modely MTT budou úspěšnější. Nemáme informace o tom, že by se původní MTT z roku 2014 sériově vyráběl. Nejspíše vzniklo jen pár prototypů.

Autor: Milan Jedlička1)
Foto: MTT

1) čerpáno z materiálů MTT

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.