Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 20.4. – svátek slaví Marcela

Nová řada displejů Topcon: I starší traktor může pracovat s moderními ISOBUS kompatibilními stroji

Zveřejněno: 23. 11. 2021

Displeje Topcon XD/XD+ s uživatelským rozhraním Horizon 5 a možností vzdáleného sdílení dat skrze platformu TAP jsou řešením pro traktory s navigačním systémem bez ISOBUS systému. Za rozumnou cenu lze traktor rozšířit o ISOBUS funkce tak, aby obsluha mohla pohodlně ovládat a kontrolovat agregovaný stroj přímo z kabiny traktoru.

Společnost FONS má ve své nabídce nové displeje Topcon XD/XD+ s vylepšeným uživatelským rozhraním a možností vzdáleného sdílení dat.

Moderní stroje připojované za traktory jsou často vybaveny řídicími jednotkami, které pomocí regulačních obvodů nastavují stroj tak, aby vyhovoval aktuálním požadavkům obsluhy. Řídicí jednotka k tomu potřebuje znát některé parametry traktoru, například jeho pojezdovou rychlost, otáčky PTO, otáčky motoru atd. Obsluha pak může ovládat stroj pohodlně přímo z kabiny prostřednictvím terminálu, kterým nastavuje např. výsevní množství, dávkování hnojiva, pracovní záběr nebo hloubku zpracování. Postupným zdokonalováním se však stroje dostaly na vyšší úroveň než traktory, což vedlo k nutnosti použití vlastního terminálu. Ku spokojenosti pracovníků obsluhy však postupem času došlo ke sjednocení specifikace terminálu, díky čemuž k ovládání různých strojů opět dostačuje jediný terminál v kabině.

Za současný primární prvek moderního zemědělství je však stále považován systém ISOBUS. Jde o systém sloužící k výměně dat podle jednotné směrnice ISO 117983. Za použití kabelu a normované zásuvky propojuje nářadí s tažným prostředkem. Díky tomu má obsluha možnost ovládat a kontrolovat stroj z kabiny, přičemž je-li traktor vybaven vlastním počítačem s obrazovkou, obsluha nepotřebuje žádný přídavný panel k ovládání agregovaného zařízení. V případě, že traktor počítačem s obrazovkou nedisponuje, existuje řada přídavných ISOBUS terminálů, kterými je možné traktor dodatečně opatřit a které mohou následně sloužit k ovládání rozmanitých typů zařízení. ISOBUS také dokáže komunikovat s GPS navigací. Umožňuje tak exportovat data za účelem jejich zpracování, díky čemuž lze efektivněji spravovat flotily strojů. Přínosy systému se projevují zejména při aplikacích vyžadujících intenzivní „komunikaci“ tažného prostředku s příslušným strojem a jednotlivými pracovními a řídicími orgány. Díky tomu stroj pracuje stále na plný výkon a při správném nastavení šetří aplikované látky, osivo, eliminuje únavu posádky traktoru, dvojité přejezdy nebo nadměrné odstupy mezi přejezdy.

Nový displej Topcon umí pracovat s ISOBUS funkcemi

Společnost FONS má ve své nabídce nové displeje Topcon XD/XD+ s vylepšeným uživatelským rozhraním Horizon 5 a možností vzdáleného sdílení dat prostřednictvím platformy Topcon Agriculture Platform (TAP). Uvedené uživatelské rozhraní zlepšuje modularitu i konektivitu, zdokonalena byla také jeho konektivita se systémem TAP, díky čemuž lze snadno spravovat data, odemykat nové funkce a zefektivňovat dříve zdlouhavé pracovní postupy. Snazší je nyní rovněž přenos dat z jednoho stroje do druhého a jejich import do různých displejů. Aktualizace zjednodušila používání vodicích linií či vytváření skupin linií pro secí stroje, aplikátory a další a označování překážek na poli, na které systém během práce na poli upozorní.

Pokud traktor není technicky připraven pro provoz s ISOBUS kompatibilními stroji, společnost FONS nabízí nejen montáž plnohodnotné kabeláže, ale i montáž přijímače AGM-1.
Pokud traktor není technicky připraven pro provoz s ISOBUS kompatibilními stroji, společnost FONS nabízí nejen montáž plnohodnotné kabeláže, ale i montáž přijímače AGM-1.

Nové modely rozšiřují řadu displejů Topcon X, která v současné době sestává z následujících zařízení: Topcon X35 (úhlopříčka 12,1 palců), Topcon X25 (úhlopříčka 8,4 palců), Topcon XD+ (úhlopříčka 12,1 palců) a Topcon XD (úhlopříčka 7 palců). Nové displeje přijdou vhod i v případě, že stroj nemá ISO kompatibilní displej ani ISOBUS přípravu nebo když používaný displej nepodporuje dostatečný počet sekcí. Pokud traktor již využívá tovární navigační systém bez ISOBUS technologie, je možné kabinu dovybavit zmíněnými novými displeji, které využijí zdroj polohy ze stávající navigace a budou schopné pracovat s ISOBUS funkcemi.

Farmář může nejdříve investovat jen do displeje Topcon se základními funkcemi a pokročilé funkce kdykoliv přikoupit. Se standardními funkcemi může ihned čerpat z výhod kompatibility s ISOBUS či vzdáleně přenášet informace o provedené práci. Rozhodne-li se za poplatek nabídku funkcí později rozšířit, může pak čerpat i z dalších výhod. Patří mezi ně například automatické řízení a otáčení na souvrati, zobrazení obrazu z kamer či podpora externích aplikací. Oba displeje Topcon jsou kompatibilní s více než stovkou sekcí podporovaných ISOBUS systémem. Odemknout lze funkce jako automatické ovládání sekcí, řízení proměnné dávky, podpora pro secí stroje se třemi nebo více zásobníky, rozmetací stroje s dvojitými pásy a až čtyřmi zásobníky, postřikovače s až čtyřmi nádržemi, zobrazení pro řešení ovládání výšky ramen či individuální ovládání trysek postřikovače a mnoho dalších.

Plnohodnotná kabeláž pro propojení nářadí s traktorem

Pokud traktor není technicky připraven pro provoz s ISOBUS kompatibilními stroji, společnost FONS nabízí montáž plnohodnotné kabeláže s IBBC zásuvkou, do které lze ISOBUS konektor zapojit. Traktor lze dovybavit nejen kabeláží k displeji, ale i přijímačem Topcon AGM-1 či napájecí větví kabeláže s Rocker spínačem do panelu. Přijímač je navržen tak, aby vyhovoval prakticky jakémukoli typu, značce a modelu zemědělského stroje a poskytoval flexibilní navádění při jakékoliv práci. Pro snadné použití všech postřikových a hydraulických funkcí jednou rukou lze přidat i joystick AUX-N. Komponenty Topcon jsou jako jedny z mála schváleny organizací The Agricultural Industry Electronics Foundation (AEF), což lze snadno ověřit v mobilní aplikaci. AEF je nezávislá organizace usilující o zlepšení kompatibility elektronických zařízení napříč značkami zemědělské techniky a pracující na zajištění transparentnosti v otázkách kompatibility.

V takto vybaveném traktoru s ISOBUS systémem obsluha zasílá své požadavky skrz vedení z ovládacího terminálu do řídicí jednotky, která provede zadanou práci. Je umístěna přímo na stroji a terminál slouží jako její ovládací část a ukazatel parametrů. Pro připojení terminálu slouží zásuvka pro ovládací terminál v kabině traktoru a zásuvka pro přípojné nářadí na zadní části traktoru. ISO-zásuvka v kabině je určena k připojení terminálu k datové síti.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Topcon

Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.