Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 25.4. – svátek slaví Marek

Topcon nabízí nové displeje s vylepšeným uživatelským rozhraním pro ovládání samojízdných zemědělských strojů

Zveřejněno: 8. 6. 2021

Společnost Topcon Agriculture uvedla na trh nové dotykové displeje XD a XD+ s aktualizovaným uživatelským rozhraním Horizon 5. Díky integraci platformy Topcon Agriculture Platform (TAP) jsou sníženy investiční náklady. Farmáři si totiž mohou displeje pořídit jen se základními funkcemi a pokročilé funkce kdykoliv přikoupit.

Farmář s displejem se standardními funkcemi může ihned čerpat z výhod kompatibility s ISOBUS či vzdáleně přenášet informace o provedené práci prostřednictvím aplikace TAP Fields. Zdroj foto - tisková zpráva Topcon

Díky novému dotykovému displeji, uživatelskému rozhraní Horizon 5 a možnosti vzdáleného sdílení dat prostřednictvím platformy Topcon Agriculture Platform (TAP) nabízejí nové produkty Topcon XD a XD+ individuální nastavení, více způsobů připojení a s tím související pohodlí.

Jak potřeby farmářů rostou, jsou často nuceni používat více jednoúčelových displejů a ovládacích terminálů. V posledních letech Topcon uvedl na trh víceúčelové displeje řady X se všemi potřebnými funkcemi s cílem snížit počet displejů v kabinách strojů, zjednodušit jejich nastavení a vylepšit servisní podporu.

Nové displeje XD a XD+ jsou navrženy tak, aby širšímu okruhu farmářů zajistily snadný přístup k přesným zemědělským technologiím a poskytly jim nejaktuálnější data a konkurenceschopná řešení, která lze také snadno aktualizovat. Zdroj foto - tisková zpráva Topcon
Nové displeje XD a XD+ jsou navrženy tak, aby širšímu okruhu farmářů zajistily snadný přístup k přesným zemědělským technologiím a poskytly jim nejaktuálnější data a konkurenceschopná řešení, která lze také snadno aktualizovat. Zdroj foto - tisková zpráva Topcon

Jednoduché sdílení dat

Nové displeje XD a XD+ jsou navrženy tak, aby širšímu okruhu farmářů zajistily snadný přístup k přesným zemědělským technologiím a poskytly jim nejaktuálnější data a konkurenceschopná řešení, která lze také snadno aktualizovat. Kompatibilita displejů XD a XD+ s uživatelským rozhraním Horizon 5 a platformou TAP také znamená, že se výrobci a prodejci strojů mohou k displejům vzdáleně připojovat, což jim umožňuje odemknout nebo aktualizovat konkrétní funkce, přizpůsobit nastavení nářadí nebo nabídnout vzdálenou podporu. Z jednoho stroje do druhého tak lze rychle a jednoduše sdílet různá data, naváděcí linie a informace o poloze specifické pro dané pole. Již vyráběné displeje řady X25/X35 jsou řešením pro farmáře, kteří využijí pokročilé funkce prakticky ihned. Jsou však i tací, kteří pokročilé funkce ihned nevyužijí. A přesně pro ty jsou určeny nové displeje společnosti Topcon. Farmář zakoupí jejich základní verzi, přičemž za poplatek je možné nabídku funkcí kdykoli rozšířit a čerpat tak z dalších výhod.

Displeje lze použít během všech polních prací a využívat vzdálený přenos dat do TAP. Zdroj foto - tisková zpráva Topcon
Displeje lze použít během všech polních prací a využívat vzdálený přenos dat do TAP. Zdroj foto - tisková zpráva Topcon

Farmář s displejem se standardními funkcemi může ihned čerpat z výhod kompatibility s ISOBUS či vzdáleně přenášet informace o provedené práci prostřednictvím aplikace TAP Fields. Z pokročilých funkcí lze pak přikoupit vážení, automatické řízení ramen postřikovače či regulaci dávky postřiku a další senzory či aplikace společnosti Topcon. Displeje lze použít během všech polních prací a využívat vzdálený přenos dat do TAP, což je systém pro digitální správu farmy, který umožňuje zemědělcům organizovat svá data a vizualizovat je. Usnadňuje tak jejich analýzu pro lepší rozhodování.

Všechny displeje řady X jsou vybaveny uživatelsky přívětivým softwarem Horizon. Zdroj foto - tisková zpráva Topcon
Všechny displeje řady X jsou vybaveny uživatelsky přívětivým softwarem Horizon. Zdroj foto - tisková zpráva Topcon

Modely XD a XD+ rozšiřují řadu displejů X společnosti Topcon, která v současné době sestává z následujících modelů: X35 (úhlopříčka 12,1 palců), X25 (úhlopříčka 8,4 palců), XD+ (úhlopříčka 12,1 palců) a XD (úhlopříčka 7 palců).

Nové funkce uživatelského rozhraní Horizon 5

Všechny displeje řady X jsou vybaveny uživatelsky přívětivým softwarem Horizon. Ikony usnadňují orientaci v něm a nabízejí výběr funkcí a pohledů při vykonávání jakékoli polní práce. Přes Horizon lze sledovat a monitorovat nejrůznější parametry.

Horizon nyní prošel aktualizací na Horizon 5 (kompatibilní i s displeji X25 a X35). Nabízí vylepšené uživatelské rozhraní, které zlepšuje modularitu i konektivitu. Zároveň zachovává vzhled prostředí, na které byli uživatelé již zvyklí z předchozích verzí. Nově nabízí možnost automatického nebo manuálního přepnutí do denního/nočního režimu pro lepší čitelnost. Zkvalitněna byla také konektivita se systémem TAP, díky čemuž lze snadno spravovat data, odemykat nové funkce a zefektivňovat dříve zdlouhavé pracovní postupy. Vývojáři nezapomněli ani na ty, kteří na farmě používají displeje a stroje od jiných výrobců. Nová aktualizace a univerzální formát TASKDATA umožňují snadný přenos dat ze systémů jiných výrobců. Snadnější je také přenášet data z jednoho stroje do druhého a importovat je do různých displejů. Aktualizace také zjednodušila používání vodících linií, vytváření skupiny linií pro secí stroje, aplikátory apod. a označování překážek na poli, na které systém během práce na poli upozorní.

Nový hydraulický blok

Společnost FONS, která produkty Topcon na český trh dodává, rovněž nabízí modernizaci stávajícího hydraulického řízení u stroje za pomocí hydraulického bloku Danfoss PVED-CLS. Ten představuje kvalitní a levné řešení pro automatické řízení strojů. Hydraulický blok je certifikován v souladu s novými globálními bezpečnostními standardy, není proto zapotřebí externí bezpečnostní systém navíc, celý systém je tak podstatně méně komplikovaný. Toto řešení se uplatní v situaci, kdy je vyžadována maximální přesnost v kombinaci s nižšími pojezdovými rychlostmi stroje. Jde o první systém integrující všechny bezpečnostní a řídicí funkce do jednoho hydraulického bloku. Spolupracuje s globálním družicovým polohovým systémem GPS, což umožňuje automatické řízení zemědělské techniky, lepší ovladatelnost stroje a přesné manévrování. Je také vhodnou a cenově srovnatelnou alternativou elektrických volantů AES-35.

Již více než 50 let je společnost Danfoss světovým lídrem v oblasti systémového řízení. Poskytuje vyspělá řešení dílčích systémů řízení pro pracovní stroje a čerpá z desetiletých zkušeností v široké škále aplikací.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Topcon

Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.