Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 23.4. – svátek slaví Vojtěch

Nové žací stroje Pöttinger Novadisc zvládnou sklízet i na větším sklonu pozemku

Zveřejněno: 3. 8. 2020

Hladká sklizeň, stabilita, perfektní kopírování terénu a dlouhá životnost, to jsou jen některé vlastnosti nových diskových žacích strojů Pöttinger Novadisc 732, 812 a 902, které jsou k dispozici v pracovních záběrech 8,09 a 8,92 m. Díky nízké hmotnosti lze žací stroje provozovat ve spojení s menšími traktory o výkonu od 85 koní.

Nový žací stroj Pöttinger Novadisc

„Nízkoenergetické diskové žací kombinace Novadisc bez zařízení pro úpravu pokosu jsou charakteristické vysokou výkonností při zachování kvality řezu. Novadisc jsou cenově dostupné kombinace se stranovým uchycením žací lišty a s menším požadavkem příkonu. Při nízké hmotnosti je stroj snadno ovladatelný a dosahuje maximální plošné výkonnosti,“ uvádí výrobce k novým strojům.

Srdcem generace diskových žacích strojů je osvědčená žací lišta. Zvýšeného dopravního účinku a s tím spojeného lehkého chodu bylo dosaženo zploštělými kuželovými plochami na žacím disku. Díky tomu je píce dopravována lehce a plynule. Zploštělá přední strana lišty umožňuje půdě odcházet spodní stranou a odděluje ji od posečené hmoty. Kromě toho se nože pohybují v malé vzdálenosti od horní hrany lišty a protiostří. Díky tomu je kvalita pokosu prvotřídní i u ležícího porostu nebo suchých a nehnojených pastvin. Oválné ploché žací disky jsou z kalené jemnozrnné oceli.

Nový žací stroj Novadisc v kombinaci s čelním žacím strojem se záběrem 3,04 m má překrytí 52 cm – to znamená, že při sečení na svahu či v zatáčkách nevznikají neposečené pruhy. Přítomné jsou dvě odlehčovací pružiny zaručující nízký přítlak žací lišty. Pružiny lze nastavit bez nutnosti použití nářadí ve třech stupních. Jedinečná kinematika zajišťuje, že žací lišta působí na zem stejnou hmotností po celé šířce, čímž je dosaženo vyšší ochrany stroje.

Rozsah sklonu žacího stroje + 22/-30 ° umožňuje snadné sečení nerovných povrchů a svahů. Dočasně lze sekat až do + 45 stupňů. V přepravní poloze mají všechny modely šířku 2,85 m. Přepravní výška je u jednotlivých modelů už odlišná: Novadisc 732 - 3,10 m, Novadisc 812 - 3,50 m a Novadisc 902 - 3,90 m.

Žací stroje jsou standardně vybaveny LED osvětlením. Na přání je možné žací stroj v parkovací poloze umístit na speciální stojan.

Mezi další novinky představené firmou Pöttinger patří nové jednorotorové a dvourotorové shrnovače s pohyblivým rámem a nový čtyřrotorový shrnovač TOP 1403 C s hybridní technologií.

Přečtěte si také

Autor: Milan Jedlička1)
Foto: Pöttinger

1) z podkladů Pöttinger


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.