50 let Kubota v Evropě. Akční nabídka modelů řad M5 a M5N.
Dnes je 19.3. – svátek slaví Josef

Pöttinger představuje nové jednorotorové a dvourotorové shrnovače s pohyblivým rámem

Zveřejněno: 15. 7. 2020

Pro rok 2021 rakouský Pöttinger představuje dva nové modely jednorotorových a dvourotorových shrnovačů. Modely TOP 422 A a 462 A s jedním rotorem jsou k dispozici v pracovních záběrech 4,20 a 4,60 m. Dvourotorový model TOP 632 A má pracovní záběr 3,40 - 6,30 m pro jeden řádek a 6,80 m pro dva řádky. Druhý dvourotorový model TOP 692 A má pracovní záběr 3,70 - 6,90 m pro jeden řádek a 7,40 m pro dva řádky.

Nový jednorotorový shrnovač Pöttinger

Tažené jednorotorové shrnovače jsou konstruovány pro agregaci s menšími traktory. Od traktoru není vyžadována žádná zvedací síla. Díky pístnici na podvozku a na tažné oji lze shrnovač sklopit do transportní polohy z kabiny traktoru pomocí hydrauliky. Kopírování terénu zabezpečují tandemové nápravy. Ve standardní výbavě se nachází pneumatiky 18,5 x 8,5 8, které umožňují i hladkou jízdu po silnici.

U větších modelů TOP 632 A a TOP 692 je novinkou extrémně flexibilní a robustní rám. Dvourotorové shrnovače jsou standardně vybaveny tandemovými nápravami. Na přání je k dispozici kopírovací systém MULTITAST a zdvojené kopírovací kolečko uvnitř rotoru. Rám shrnovačů je navržen tak, aby se oba rotory přizpůsobovaly nerovnostem terénu nezávisle na sobě. Zadní rotor disponuje větší pohyblivostí, kterou zajišťuje kardanové zavěšení a volný prostor v kloubech. Kloub se nachází za úhlovou převodovkou. Mezi zadním nosníkem rámu a rotorem je umístěn kardanový kloub. Kopírování terénu u zadního rotoru je také zabezpečeno přes pohyblivé uložení v rámu.

Aby byly shrnovače TOP 632 A a TOP 692 A stabilní i při práci v kopcovitých oblastech, mají velký rozchod kol. Na přání lze zvolit pneumatiky AS.

Dalším pozitivním aspektem z hlediska kvality práce je hydraulické nastavení pracovního záběru. V závislosti na hmotnosti píce lze pracovní záběr podle potřeby změnit a optimálně přizpůsobit následnému sklízecímu stroji. Dalším plusovým bodem je, že si lze vybrat, zda materiál ukládat do jednoho či dvou řádků.

Přečtěte si také

Autor: redakce Agroportal24h.cz1)
Foto: Pöttinger

1) z podkladů Pöttinger