Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 19.4. – svátek slaví Rostislav

Novinky od Grimme pro sklizeň brambor

Zveřejněno: 9. 9. 2017

Veletrh Agritechnica se blíží, a tak ani výrobce Grimme nezahálí a již nyní odhalil novinky napříč svým portfoliem. Novinky se představily na polní akci PotatoEurope v Nizozemsku.

Grimme

Mezi novinky patří inovovaný samojízdný čtyřřádkový sklízeč brambor Varitron 470 Platinum s pásovým podvozkem a zásobníkem o kapacitě 7 tun. U sklízeče byl vylepšen jízdní komfort a koncept obsluhy. Nově použitý koncept obsluhy se nazývá ErgoDrive, který nabízí intuitivní ovládání a rychlý přístup ke všem funkcím. Ovladač lze jednoduše přizpůsobovat. Rozložení hmotnosti stroje bylo vylepšeno přemístěním nádrže na naftu, optimalizovalo se odpružení stroje a použil se lehký materiál a odolné sklolaminátové tyče. Výsledkem je zvýšená ochrana půdy a větší stabilita sklízeče při plném zásobníku. Přední teleskopickou nápravu lze osadit pneumatikami o rozměru 380/90 R46. Dále byl vylepšen separátor, který je optimalizován pro zvýšení stability a pro lepší separaci.

Dále se představil tažený sklízeč GT 300, který namísto dvou řádků může sklízet tři. Výkon sklizně se tedy zvýší o 50 %, než tomu byl u předchůdce.

Novinkou je i nová čisticí stanice Clean Loader. Ta je již osazena vlastním čtyřválcovým naftovým motorem, takže není zapotřebí k pohonu traktor ani generátor.

Nejvíce zájmu veřejnosti se však dočkal zbrusu nový čtyřřádkový samojízdný sklízeč Ventor 4150, který dostal stříbrnou medaili Agritechnica. Klíčovým prvkem stroje je kombinované dělicí zařízení tvořené dopravními a prosévacími pásy včetně děliče plevelů. Tento systém je už delší dobu k dispozici u dvouřádkových tažených modelů, dosud nikdy nebyl použit u čtyřřádkových samojízdných modelů. Bránily v tom technické bariéry, které se nyní překonaly. Při pohledu na přední část stroje má Ventor 4150 své výhody. Integrace principu SE umožňuje úsporu paliva. Před sklízecím zařízením nejsou žádná kola, která by mohla vést k zhutnění půdy nebo poškození brambor. Dokonce i podvozek má několik výhod. Ten totiž disponuje funkcí „krabí chod“, což znamená, že každá náprava jede ve vlastní stopě.TIP: Všechny novinky Fendt pohromadě. Traktory a příslušenství v nové podobě

Kabina sklízeče je prošpikována systémy. Nový ovládací terminál CCI 1200 s obrazovkou 12,1 palce a nové interaktivní rozhraní GDI poskytují obsluze dokonalý přehled o provozu a výkonu stroje. Standardem je autopilot či systém kamer. Sklízeč je dále standardně vybaven novým digitálním systémem video sledování ProCam, který je tvořen dvěma vysoce kvalitními širokoúhlými objektivy a také monitorem s vysokým rozlišením s funkcí rozděleného displeje. Tradiční systémy poskytují řidiči pohled pouze na zadní část stroje, nikoliv na boční plochy. V důsledku toho by to mohlo představovat nebezpečí pro lidi stojící v těchto oblastech, je i větší šance na poškození stroje objekty, jako jsou stromy. ProCam nabízí řidiči kompletní pohled v rozsahu 360 ° bez jakýchkoliv mrtvých míst.

Další novinkou je dopravník PowerCombi, který nalezne uplatnění ve skladovacích prostorech. Je vybaven násypkou o objemu 26 - 28 m³ se třemi vysoce účinnými separačními mechanismy, které nejen zvyšují přesnost oddělení materiálu od nečistot, ale také zvyšují výkon až o 100 tun za hodinu, což je o 25 % více než u předchůdce.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Grimme

Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.