Víceúčelové rotační plečky GST BIOSTAR. Nástroj na celoplošnou mechanickou kultivaci
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

Nový čtyřřádkový samojízdný sklízeč mrkve Dewulf ZKIV

Zveřejněno: 30. 5. 2023

Společnost Dewulf, výrobce strojů pro sklizeň okopanin, představuje druhou generaci svého čtyřřádkového sklízeče mrkve Dewulf ZKIV (SE). Modernizovaný, výkonný Dewulf ZKIV vyniká mimo jiné rozšířenými čisticími funkcemi, zcela novým elevátorem s hydraulickým výsuvem a možností sklízet nyní i při malých vzdálenostech řádků (méně než 40 cm).

Nový čtyřřádkový samojízdný sklízeč mrkve Dewulf ZKIV.

Deset let po uvedení první generace na trh vyvinula společnost Dewulf na základě zpětné vazby od pěstitelů mrkve nový sklízeč Dewulf ZKIV. Uvedením samojízdného sklízeče výrobce reaguje na nové potřeby a požadavky trhu, přičemž se zaměřuje zejména na kapacitu čištění. Společnost Dewulf sladila nové vlastnosti s osvědčenými recepty, jako je stabilita na poli, robustnost, obratnost a kvalita sklizně. Stručně řečeno, konstruktéři navrhli ještě univerzálnější sklízeč mrkve.

Společně s modernizovaným Dewulf ZKIV představuje společnost Dewulf inovované sklízecí ústrojí. Nové ústrojí kombinuje bezkonkurenční rychlost s maximální možnou šetrností k (konečnému) produktu, a to v celém procesu sklizně. Kromě toho je ústrojí méně náchylné k opotřebení, protože společnost Dewulf vyrábí nože z nového typu vysoce odolného materiálu. Kromě toho jsou nože oboustranné, což ještě více prodlužuje jejich životnost.

Od nynějška může společnost Dewulf nabídnout tři varianty čištění, aby bylo možné produkt ukládat úhledně do krabic nebo přívěsu podle požadavků zákazníka a místních potřeb. Pro zajištění maximální kapacity čištění jsou k dispozici různé čisticí moduly a pásy. Pokud není potřeba žádné další čištění produktu, lze zvolit variantu, kdy se mrkev vypouští přímo přes elevátor. Nové rotační čističe pásů (v zadní části stroje) navíc udržují pásy neustále čisté.

Bez ohledu na předchozí čištění končí sklizený produkt v jeden a půl metru širokém elevátoru. Na přání je horní část elevátoru hydraulicky výsuvná pro ještě přesnější vykládku do návěsů. Kromě toho je elevátor společnosti Dewulf vybaven aktivními bočnicemi, které zabraňují tření mrkve o bočnice, čímž se předchází případnému poškození. Díky tomu je proces sklizně šetrnější k produktu než kdykoli předtím.

Sklízeč Dewulf ZKIV, poháněný šestiválcovým motorem Scania (450 koní), je v kabině Claas X11 vybaven několika moderními prvky. Řidič má z této kabiny vynikající výhled na sklizňové činnosti – u špičkové verze je na přání k dispozici mimo jiné kožené otočné sedadlo řidiče a aktivní ventilace. Ergonomický ovladač N-Joystick mu dává uživatelsky přívětivá tlačítka doslova i obrazně na dosah ruky.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Dewulf

Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.