Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 17.6. – svátek slaví Adolf

Pícninářská linka SIP ALP na rodinném Statku u Velšů

Zveřejněno: 27. 5. 2024

V Beskydských kopečkách na Frýdecko-Místecku se nachází rodinná farma Velšových. Na celkem 36 ha se o krmivo pro stádo skotského náhorního skotu a vřesových ovcí stará Steyr Multi s kompletní pícninářskou linkou SIP ALP, která je stvořená pro práci na kopcovitých terénech. Velšovi si plní svůj sen a na své zvířectvo koukají i z terasy. Podívejte se na videoreportáž.

Rodina Velšových u traktoru Steyr.

V podhůří Slezských a Moravskoslezských Beskyd najdete malou rodinnou farmu, na které vás s úsměvem přivítá celá rodinka Velšových. Pan Marek Velš se svou manželkou se rozhodli splnit si sen. Mimo svou práci si pořídili vlastní farmu.

Pan Marek Velš se nám svěřil, že jako malý musel u babičky přes prázdniny sušit seno pro krávu. To mu však nebylo příliš k libosti, protože jeho kamarádi si užívali volna, a proto ho nikdy nenapadlo, že by se chovu dobytka někdy dobrovolně věnoval. S postupem času se však společně s manželkou začali zajímat o plemenný chov skotského náhorního skotu a netrvalo dlouho a od roku 2018 se na stádo highlandů koukají přímo z terasy.

Pohled na traktor Steyr z pohodlí domova.
Pohled na traktor Steyr z pohodlí domova.

Začali přibývat pozemky a Velšovi rozšířili své hospodářství. V současné době hospodaří na vlastních 18 ha a na dalších 18 ha provozují služby nebo smluvní výpas. Pastviny, na kterých chovají 10 ks základního stáda skotského náhorního skotu a vřesové ovce, se rozkládají od Nýdku až po Dobratice, kdy se jedná především o horské louky. U Highlandů i vřesovek se zaměřují na plemenný chov.

S přibýváním pastvin a dobytka bylo zapotřebí řešit i nákup vhodné zemědělské techniky, která by Velšovým značně usnadnila práci. Před třemi lety začali uvažovat o nákupu vlastního traktoru, a jak tomu u malých farem bývá, důležitými kritérii byl komfort, jednoduchost ovládání a cena. Cílem bylo pořídit všestranný traktor, který zastane veškerou práci kolem farmy.

Plemenný chov Highlandů i vřesovek.
Plemenný chov Highlandů i vřesovek.

„Když jsme se rozmýšleli, jaký traktor si pořídíme, oslovili jsme pro srovnání hned několik prodejců různých značek. Porovnali jsme si cenové nabídky, vzdálenost servisu a prodejního střediska, a hlavně rozhodující pro nás byl celkový přístup. Protože když jste malý soukromník, tak se o vás moc nezajímají, nebo zajímají pouze při prodeji a následný servis a poprodejní služby pokulhávají. Nejvíce nás zaujala nabídka firmy Navos Farm Technic, a především přístup prodejce Lukáše Rozsypala, který se nám opravdu věnoval. Vzhledem k tomu, že pro nás byla i cena velice podstatná, tak jsme traktor nezakoupili hned a nabídku jsme dokonce několikrát předělávali a pan Rozsypal tu byl několikrát v průběhu let a snažil se nám pomoci a vymyslet nejlepší řešení. Pomohl nám vyřešit i financování techniky a nedám na něj dopustit. Přiznávám, že nejsem úplně technický typ a panu Rozsypalovi jsem ze začátku volal a ptal se i na blbosti a nikdy mě neodmítl, za což mu děkuji,“ uvedl majitel Marek Velš.

Značka Steyr měla u Velšů své místo, rakouské traktory se jim vždy líbily. Byl to také jeden z faktorů, proč se nakonec k značce přiklonili. Na farmu tedy putoval všestranný traktor Steyr 4120 Multi s výkonem 120 koní. Jedná se o traktor, který se hodí pro menší a střední zemědělce, kteří potřebují spolehlivý traktor využitelný na všechny práce. Díky výkonným 4válcovým motorům s objemem 3,6 litru, komfortní kabině, silnému hydraulickému systému s výkonem 100 l/min a jednoduchému ovládání pomocí multifunkční opěrky s Multicontrollerem přesvědčí o své multifunkčnosti. Celý pohon perfektně doplňuje robotické převodové ústrojí, které umožňuje automatické řazení až 16 rychlostí automaticky na polohy duálního ručního plynu od 1 500 až 2 100 ot/min, dále pak nechybí ECO převod při 1 730 ot/min. pro úspornou jízdu po silnici.

Všestranný traktor Steyr 4120 Multi s výkonem 120 koní.
Všestranný traktor Steyr 4120 Multi s výkonem 120 koní.

„S naším traktorem Steyr Multi jsme velice spokojení. Jedná se o stroj s jednoduchou obsluhou a velice nám pomáhá při naší každodenní péčí o naše zvířata. Asi nejvíce na traktoru oceňujeme ovládání pomocí Multicontrolleru, díky kterému mohu traktor velice pohodlně ovládat. I když jsem před pořízením v traktoru nikdy předtím neseděl, hned jsem ovládání měl v ruce,“ pochvaloval si majitel.

Velšovi, jak sami říkají, se o člena rodiny starají jako o vlastního. „Mulťákovi“ dopřávají i péči ve formě keramické ochrany laku. Málokdy se tedy stane, že byste ho zastihli špinavého. Kromě hospodaření také Velšovi pořádají návštěvy a exkurze pro děti či organizují přednášky a semináře.

Keramická ochrana laku.
Keramická ochrana laku.
Velšovi pořádají návštěvy a exkurze pro děti či organizují přednášky a semináře.
Velšovi pořádají návštěvy a exkurze pro děti či organizují přednášky a semináře.

Kromě traktoru Steyr na farmu Statek u Velšů putovala i kompletní pícninářská linka SIP ALP. Konkrétně se jednalo o přední žací lištu SIP DISC 300 F ALP, obraceč SIP SPIDER 455|4 a shrnovač SIP STAR 470|13. Modelová řada ALP byla ideální volbou. Jedná se odlehčené modely, které jsou uzpůsobené pro práci na svažitých terénech a hodí se do agregací s menšími traktory. Část obhospodařovaných pozemků rodiny Velšovy se nachází na horských loukách s velkou svažitostí, proto padla volba právě na modelovou řadu SIP ALP.

Přední žací lišta SIP DISC 300 F ALP.
Přední žací lišta SIP DISC 300 F ALP.

„S naším SIP příslušenstvím obhospodařujeme každý rok 18 ha, kdy se jedná o dvě až tři seče za sezónu. Z píce děláme seno nebo senáž, a tím dále krmíme naše zvířata. S kvalitou píce jsme velice spokojeni a stroje se osvědčily i v podhorských oblastech, kde se teď dostaneme i do míst, kam bychom se bez této značky nedostali. Údržba strojů je velice jednoduchá, kdy všechno zvládnu sám, ačkoliv nejsem úplně technický typ. Na každý stroj je tovární tříletá záruka, takže se můžu kdykoliv obrátit na náš autorizovaný servis Navos Farm Technic,“ uvedl majitel.

Marek Velš.
Marek Velš.

Čelní žací stroj SIP DISC 300 F ALP s těžištěm umístěným blízko u traktoru disponuje zavěšením s horizontálním úrovňovým vyrovnáváním pro perfektní přizpůsobení terénu. Modely SIP ALP jsou koncipovány pro nejnáročnější podmínky a svažité terény. Žací lišta SIP DISC 300 F ALP je vybavena bočním posuvem a umožňuje posouvání až o 200 mm směrem vpravo i vlevo. Díky tomu je zajištěno ukládání posečené píce mezi kola traktoru i při práci na svazích. Čeští farmáři totiž požadují, aby píce nepůsobila za žací lištou jako překážka. Speciálně tvarované disky z otěruodolné oceli Hardox dokonce odvádí i cizí tělesa a brání znečištění samotné píce. Disky rotující směrem do středu optimalizují průchod píce a ukládají ji do úzkých řádků.

Čelní žací stroj SIP DISC 300 F ALP s těžištěm umístěným blízko u traktoru disponuje zavěšením s horizontálním úrovňovým vyrovnáváním pro perfektní přizpůsobení terénu.
Čelní žací stroj SIP DISC 300 F ALP s těžištěm umístěným blízko u traktoru disponuje zavěšením s horizontálním úrovňovým vyrovnáváním pro perfektní přizpůsobení terénu.

Druhým krokem zpracování píce je obracení. Menší obraceče řady SIP ALP jsou určeny mimo jiné pro použití na menších plochách a v horském terénu v kombinaci s traktory nižší výkonové kategorie. Vynikají svou lehkou, ale stabilní a kvalitní konstrukcí. Při obracení nedochází k zabředání do drnů a výsledkem je vždy sklizeň čisté píce. Velkým benefitem řady SIP ALP je postupné kopírování terénu pomocí vodicích kol, kde lze nastavovat pracovní výšku. Pokud pracujete na extrémně svažitých terénech, je doporučováno dodatečné vodicí kolo. Kromě nastavení pracovní výšky lze nastavovat i úhel rozhozu v rozsahu od 12° do 18°.

Menší obraceče řady SIP ALP jsou určeny mimo jiné pro použití na menších plochách a v horském terénu v kombinaci s traktory nižší výkonové kategorie.
Menší obraceče řady SIP ALP jsou určeny mimo jiné pro použití na menších plochách a v horském terénu v kombinaci s traktory nižší výkonové kategorie.

SIP nabízí širokou paletu shrnování do řádků při sklizni zelené píce. Velšovi zvolili lehkou verzi shrnovače s pracovním záběrem 4,7 metru. Patentovaná tandemová náprava slibuje vynikající přizpůsobení jednorotorového shrnovače SIP STAR jakémukoliv terénu. Díky polohování otočné nápravy patentovaný tandemový podvozek SIP kopíruje terén o 50 % plynuleji oproti standardní nápravě. Pokud byste chtěli dodatečně vylepšit kopírování terénu na extrémně nerovných plochách, je v nabídce vodicí kolo. Díky kyvnému čepu projíždí shrnovač neustále přesně za traktorem. Tím se dosáhne lepší řiditelnosti a mimořádně malého poloměru otáčení.

Velšovi zvolili lehkou verzi shrnovače s pracovním záběrem 4,7 metru.
Velšovi zvolili lehkou verzi shrnovače s pracovním záběrem 4,7 metru.