Pozvánka na Polní den společnosti HORSCH. Ždírec 26. 6. 2024 od 9:30 hod.
Dnes je 8.5.

Pilířem veletrhu TECHAGRO 2024 je smart farming a přicházející transformace zemědělství

Zveřejněno: 4. 11. 2023

Po šestileté pauze se od 7. do 11. dubna 2024 uskuteční na brněnském výstavišti zemědělské a lesnické veletrhy TECHAGRO, SILVA REGINA a BIOMASA. Pro výrobce i dodavatele se jedná o významnou příležitost předvést novou techniku, moderní technologie a inovativní nástroje, které umožňují zvýšit produktivitu a udržitelnost zemědělství.

Pilířem veletrhu TECHAGRO 2024 je smart farming a přicházející transformace zemědělství.

TECHAGRO je největší veletržní akcí, která se v první polovině roku odehraje na brněnském výstavišti. Na přípravách se podílí významné oborové instituce, se kterými spolupracujeme také na obsahové náplni veletrhu. Nadcházející ročník tak bude reflektovat aktuální trendy v zemědělství, a proto se zaměří na smart farming, digitalizaci, autonomní techniku i postupy, které zajistí vyšší výnosy při zachování udržitelnosti,“ uvedl Jan Kubata, generální ředitel společnosti Veletrhy Brno.

Novinkou bude projekt Chytrá farma, který nabídne kombinaci pódiového programu s přednáškami a prezentacemi, konkrétních praktických ukázek a expozic vystavovatelů. „Jsme si vědomi vývoje, který za posledních šest let zemědělství urazilo. Proto přicházíme s novou koncepcí veletrhu TECHAGRO, která vychází z jednání s klíčovými importéry a výrobci zemědělské techniky. Projekt Chytrá farma nabízí více možností a věříme, že se bude jednat o vhodný nový způsob prezentace globálních značek i dalších firem,“ okomentoval průběh příprav veletrhu ředitel projektu Petr Maliňák. Na veletrh TECHAGRO jsou přihlášeny už desítky firem včetně prodejců zemědělské techniky.

Veletrh TECHAGRO dlouhodobě podporuje také Agrární komora ČR. „Jsme rádi, že se TECHAGRO opět koná, Agrární komora ČR se samozřejmě zúčastní. České zemědělství potřebuje mít prostor, kde se prezentují novinky a trendy a kde jsou k dispozici informace, které farmáře posunou dál. Aplikace pokročilých technologií v rostlinné a živočišné výrobě s navazujícím zpracovatelským průmyslem jsou nejdůležitějším předpokladem k tomu, aby se na českých stolech objevilo co nejvíce českých potravin,“ sdělil prezident Agrární komory ČR Jan Doležal.

Souběžně s veletrhem TECHAGRO se konají i další specializované akce. „Pozitivní vývoj zaznamenává lesnický a myslivecký veletrh SILVA REGINA. Přihlášeni jsou tuzemští výrobci i dovozci globálních značek. SILVA REGINA je zásadní částí brněnských zemědělských a lesnických veletrhů a její vývoj nám dělá radost. Vzhledem k energetické situaci v České republice se začíná odkrývat plný potenciál veletrhu BIOMASA, především díky prezentaci alternativních způsobů vytápění,“ doplnil Maliňák.

Brněnské zemědělské a lesnické veletrhy oslaví v příštím roce třicetileté výročí. První ročník veletrhu TECHAGRO se konal v roce 1994, jeho náplní byla zemědělská a lesnická technika. Za dobu svého vývoje se stal tento komplex nejvýznamnější oborovou přehlídkou ve střední Evropě.