50 let Kubota v Evropě. Akční nabídka modelů řad M5 a M5N.
Dnes je 28.3. – svátek slaví Soňa

Ploeger testuje čtyřkolový aplikátor a šestikolový sklízeč hrachu

Zveřejněno: 16. 9. 2021

Ploeger v minulých dnech poprvé vyzkoušel prototyp samojízdného čtyřkolového aplikátoru a novou variantu samojízdného sklízeče hrášku. Tentokrát stroj používá tři nápravy.

Čtyřkolový aplikátor AT 5104.

Čtyřkolový aplikátor hnojiv je osazen polyesterovou nádrží o objemu 22 m3. Stroj sdílí mnoho dílů s již vyráběnými tříkolovými a pětikolovými modely. Jde zejména o šestiválcový motor Scania o výkonu 550 koní a řízené nápravy Kessler. Stroj by měl být osazen inovovanou plynulou převodovkou. Dostupné také budou největší pneumatiky Mitas 1000/65R32. Celková šířka stroje činí tři metry.

Sklízeč hrášku je v současné době dostupný s pásovým podvozkem nebo se dvěma nápravami. Prototyp (s označením EPD540e), který byl nedávno testován, je vybaven třemi nápravami; jedna vzadu a dvojitá náprava vpředu. Tato technika není sama o sobě novinkou, pochází ze strojů PMC, které před lety převzala společnost Ploeger Oxbo. Tuto koncepci výrobce teprve testuje a ověřuje si, jak šetrná k půdě je. Výrobce také usiluje o zvýšení přepravní rychlosti na 40 km/h. Za předpokladu, že nedojde k žádným zásadním problémům ve vývoji, je uvedení na trh plánováno v roce 2023.

Autor: redakce Agroportal24h.cz
Foto: Ploeger, Peter Roek

Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.