Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 26.4. – svátek slaví Oto

Podívejte se na průběh renovace žacího travního stroje ŽTR 183 Agrostroj Jičín, který nakonec skončil v Národním zemědělském muzeu

Zveřejněno: 30. 10. 2020

Lištové žací stroje se stále těší velké oblibě u drobných zemědělců, i když jsou už dávno překonané bubnovou sekačkou. Jeden historický kousek – žací travní stroj ŽTR 183 Agrostroj Jičín, svépomocí renovoval a posléze věnoval čáslavské pobočce Národního zemědělského muzea pan Tomáš Husa.

Žací travní stroj ŽTR 183 Agrostroj Jičín

V dnešním článku se podíváme na průběh renovace žacího travního stroje ŽTR 183 Agrostroj Jičín, kterou provedl pan Tomáš Husa v domácích podmínkách. Tyto lištové sekačky jsou již v současnosti dávno překonané bubnovou sekačkou. Poměrně dost drobných zemědělců ale stále lištové sekačky poptává, a tak je můžeme u výrobců drobné mechanizace stále nalézt ve výrobním programu.

Sečení lištovou sekačkou je na principu kmitající kosy osazené žabkami, v pevných prstech s vroubkovanými břity. Kmitající kosa uřízne trávu procházející prsty. Lištová sekačka má dobrou kvalitu střihu a větší šířku záběru. Hůře ale snáší větší množství trávy a je citlivá na nerovnosti terénu. Proto se už nejčastěji využívají bubnové sekačky.

Na přiložených fotografiích můžeme vidět původní stav po zakoupení žacího stroje. Jako první nastalo důkladné umytí od nečistot a rozebrání částí lišty, protože rozebrané části se lépe renovuje. Opravená poskládaná lišta byla pak upevněna zpět k hlavnímu rámu žacího stroje. Majitel poté zakoupil nové řemeny a nasadil je na hnací jednotku. Kardan byl taktéž renovován. Dalším krokem bylo rozhýbání a promazání součástek. Součástky pak byly natřeny barvou. Současně byla provedena instalace nových zajišťovacích kolíčků. Další na řadu přišel nástřik hlavního těla žacího stroje. Ještě před nástřikem bylo tělo zbaveno rzi a mastnoty. Nástřik barvy byl proveden i na samotnou lištu. Po nástřiku barvy byly doladěny poslední detaily, jako je nasazení krytu apod. Ochranný kryt na lištu si pan Husa vyrobil svépomocí. Jedním z posledních kroků bylo opět promazání pohyblivých částí. Veškeré samolepky na žacím stroji byly vyrobeny na zakázku podle původního vzoru od výrobce. Po kompletní renovaci byl žací stroj kompletně odzkoušen.

„Nakonec jsem se rozhodl žací stroj ŽTR 183 Agrostroj Jičín věnovat čáslavské pobočce Národního zemědělského muzea,“ uvedl pro redakci pan Tomáš Husa, který už čtenáře Agroportal24h.cz seznámil s přípravou traktoru Zetor 25K na sezónu a výrobou kombinátoru za tento traktor.

Agrostroj Jičín v roce 1950 navázal na výrobu bývalého podniku Knotek Jičín, který byl dne 27. července 1945 převeden pod národní správu a dne 27. prosince 1945 znárodněn a začleněn do národního podniku Agrostroj, závod Knotex. Po roce 1948 byla rodina zakladatelů vystěhována z objektu závodu.