Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 28.4. – svátek slaví Vlastislav

Podmítače Kuhn Optimer dostaly nové příslušenství. Vlajkovou lodí je model se záběrem 12,5 metrů

Zveřejněno: 7. 8. 2023

Řada podmítačů Kuhn Optimer L a XL s disky o průměru 510 a 620 mm se rozšiřuje o model Kuhn Optimer L 12500 určený pro CTF (Controlled traffic farming) a o nové příslušenství.

Podmítač Kuhn Optimer.

Klíčovou fází v managementu pěstování meziplodin je zpracování strniště, které musí být dobře promyšlené, aby bylo zajištěno co nejlepší založení porostu následující plodiny. Za tímto účelem společnost Kuhn uvádí na trh nové příslušenství k diskovým podmítačům Kuhn Optimer.

Pro práci v krycích plodinách nebo v rostlinných zbytcích je k dispozici podmítačům Kuhn Optimer drticí válec. Jeho průměr 400 mm zajišťuje vysokou rychlost otáčení pro vysoce účinný řezný efekt. Po posečení se rostliny mnohem rychleji rozpadají a přirozeně vracejí dusík do půdy. Urovnávací segment zase pomáhá rozbíjet hroudy před průjezdem disků. Mezi disky a válcem jsou umístěné brány, které rozprostírají slámu po celé šířce stroje před průjezdem válce. Zadní brány, umístěné za válcem, splňují různé potřeby: například se postarají o mechanické odplevelení, kdy jsou kořeny po průjezdu válce vystaveny vzduchu.

S diskovým podmítačem Kuhn Optimer lze nyní provádět i současně výsev krycí plodiny. K dispozici je výsevní zařízení a čelní zásobník.

Utužení obdělávané půdy je skutečností, která má negativní dopad na výnosy plodin. Pro nápravu tohoto stavu uvádí společnost Kuhn na trh model Kuhn Optimer s pracovním záběrem 12,5 metru, který je určen pro použití v CTF. Tento nový model je k dispozici pouze ve verzi L (510 mm disk) s dvojitým U válcem.