Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 24.4. – svátek slaví Jiří

Univerzální kypřič Kuhn Prolander přichází s pracovním záběrem 9, 12 a 14 metrů

Zveřejněno: 8. 6. 2023

Kuhn Prolander je univerzální kypřič s pružinovými slupicemi. Tento stroj je vhodný pro různé typy pracovních operací, jako je například podmítka strniště nebo příprava seťového lůžka. Obzvlášť je tento stroj vhodný pro minimalizační technologie zpracování půdy.

Univerzální kypřič Kuhn Prolander přichází s pracovním záběrem 9, 12 a 14 metrů.

K dispozici jsou dvě verze, a to nesená Kuhn Prolander 100R s pracovním záběrem 4, 5 a 6 metrů a tažená verze Kuhn Prolander 1000 s pracovním záběrem 6 a 7,5 metru. Kuhn Prolander je stroj s nízkými nároky na příkon, a tak stačí pro zajištění kvalitní práce příkon 25 koní na metr pracovního záběru. Nově je k dispozici Kuhn Prolander 1000 s pracovním záběrem 9, 12 a 14 metrů.

Pružinová slupice tvaru S o rozměrech 70 x 12 mm je klíčem k optimální kvalitě práce Kuhn Prolander. Díky vibračnímu účinku pružinové slupice dochází zamíchání půdy až do hloubky 12 cm. Slupice mohou být osazeny úzkými dláty 60 mm, které zaručují velmi dobré promíchání půdy pro přípravu před setím nebo šípovými radličkami o šířce 200 mm vhodnými pro mělkou podmítku, kdy zajišťují míchání půdy v celé jejich šířce. Slupice jsou jištěny bezúdržbovým 3D systémem, který umožňuje boční vychýlení a zároveň omezuje svislý pohyb pro udržení konstantní pracovní hloubky. Rozteč slupic je 15,5 cm což zajišťuje rovnoměrné obdělávání a efektivní urovnání celé plochy.

Dláta a šípové radličky jsou ke stroji Kuhn Prolander 1000 připevněny pouze jedním šroubem. To vede jak úspoře nákladů při výměně šroubů, tak k především k úspoře času během vyměňování dlát a šípových radliček. Výměna šípových radliček z podmítky na dláta na přípravu seťového lůžka je tak velmi rychlá a snadná.

Šípové radličky umožňují mělkou podmítku v hloubce od 3 do 7 cm s rovnoměrným zpracováním půdy v celém záběru univerzálního kypřiče Kuhn Prolander 1000. Šípové radličky ničí efektivně plevel, ale také vytvářejí optimální podmínky pro jejich vyklíčení. Oboustranné dláta jsou ideální pro přípravu půdy v hloubce od 5 do 12 cm při nízkých nárokách na příkon. Dláta jsou tepelně zpracována, díky čemuž se jejich životnost prodlužuje o 20 %. Tato dláta jsou také kovaná, což jim dává jejich speciální tvar s větší tloušťkou v pracovní části při zachování jejich pronikavého tvaru „V“.

Pružinová slupice tvaru písmene S.
Pružinová slupice tvaru písmene S.

Univerzální kypřič Kuhn Prolander 1000 má podle modelů k dispozici několik typů zadních válců. Prolander lze vybavit předním páskovým smykem Crushbar ovládaným pomocí hydrauliky, který zajišťuje rovnání pozemku. Dále jsou k dispozici zadní zavlačovače, které vynášejí kořeny a oddenky na povrch a zabraňují tak opětovnému růstu. Zavlačovače také lépe rozrovnávají posklizňové zbytky při podmítce a urovnávají pozemek.