Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 29.4. – svátek slaví Robert

POLAGRA-PREMIERY 2018: Ve znamení oslav 100 let výroby traktorů

Zveřejněno: 21. 1. 2018

John Deere letos slaví 100 let výroby traktorů. Proto není divu, že výstavní plocha na veletrhu Polagra Premiery 2018 v Poznani se nesla ve slavnostním duchu.

Setkání generací

John Deere začal vyrábět traktory v roce 1918, kdy proběhla akvizice společnosti Waterloo Gasoline Engine Company.

Na výstavní ploše lákala pozornost dvojice traktorů, na kterých šel krásně vidět pokrok technologií za posledních 100 let - nejvýkonnější John Deere 9RX a hned vedle stojící krásně zrenovovaný historický model. Traktory modelového roku 2018 budou nést odznak, který bude připomínat 100. výročí – první traktory s tímto odznakem jsou již v ČR.

Kompaktní traktor

Na výstavní ploše samozřejmě nechyběla prezentace novinek, jako je například nový kompaktní model řady 5R. S optimalizovaným rozvorem 2,25 m řada 5R kombinuje jednodílnou zakřivenou konstrukci rámu s nízkým těžištěm, aby usnadnila montáž čelního nakladače a přitom si stále zachovala nejlepší možnou manévrovatelnost s poloměrem otáčení pouze 3,75 m (dokonce i s nasazeným čelním nakladačem). Modely 5090R (90 HP), 5100R (100 HP), 5115R (115 HP) a 5125R (125 HP) jsou osazeny motory John Deere PWX o objemu 4,5 litru. Na výběr je mezi několika typy převodovek - základní ruční převodovka 16/16 CommandQuad, která je vybavena čtyřmi rozsahy a čtyřmi zátěžovými převody v každém rozsahu, převodovka 16/16 CommandQuad a 32/16 Command8 s osmi zátěžovými převody a ECO režimem, který umožňuje maximální rychlost 40 km/h při pouhých 1759 ot/min.Za účelem zlepšení pohodlí obsluhy zejména v náročném terénu jsou traktory John Deere řady 5R k dispozici s odpružením přední nápravy, nezávislými rameny a nekonečným nastavením +/-45 mm, které v případě potřeby umožňuje úplné uzavření. Kabina traktoru řady 5R nabízí sklopný sloupek řízení, displej PDU+ na rohovém sloupku, panoramatické přední okno a ergonomický ovládací panel. Pro ovládání čelního nakladače společnost John Deere nabízí možnost mechanického nebo nového E pákového ovladače, které jsou oba připojené k sedadlu traktoru.

Špičkové specifikace s vysokou hustotou a vysokou kvalitou jsou klíčovými vlastnostmi modelů V451R/V461R, které byly vyvinuty tak, aby splňovaly požadavky kontraktorů a větších dobytčích farem na vysoký výkon. Revoluční systém FRS (Fast Release System) představený v roce 2012 v řadě 900 (lisů na kulaté balíky) je v kombinaci s velkokapacitním podávacím systémem schopen výroby až 120 balíků za hodinu. Všechny tyto charakteristiky jsou k dispozici také ve verzi kombi baličky těchto modelů s názvem C451R/C461R. 

Chytrá sklízecí mlátička

Na výstavní ploše nemohli chybět zástupci ze sklizňové techniky. Jedním z nich byla nová sklízecí mlátička S780. Mlátička je vybavena novou generací interaktivního automatického nastavování ICA2. Po optimalizaci nastavení stroje (kvality zrna a jeho čistoty a samozřejmě i úrovně ztrát, což je možné provést s pomocí základního systému ICA), mění systém ICA2 nastavení automaticky tak, aby udržel předem nastavenou kvalitu práce a výkonnost na konstantní úrovni. Podle studie provedené Univerzitou Göttingen v Německu může ICA zlepšit využití kapacity mlátičky v průměru o 20 procent.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Milan Jedlička, Věra Hejhálková, DiS.

Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.