Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 27.4. – svátek slaví Jaroslav

Ponsse se stane prvním výrobcem lesních strojů, který bude používat bezfosilní ocel SSAB

Zveřejněno: 13. 6. 2023

Společnosti SSAB a Ponsse Plc, jeden z největších světových výrobců lesnických strojů, spojily své síly v partnerství, v jehož rámci bude SSAB postupně od roku 2026 dodávat společnosti Ponsse ocel bez fosilních paliv.

Ponsse se stane prvním výrobcem lesních strojů, který bude používat bezfosilní ocel SSAB.

Toto partnerství mezi dále upevní pozici společnosti Ponsse jako dodavatele udržitelných lesnických strojů a přiblíží společnost SSAB k jejímu cíli vytvořit hodnotový řetězec bez fosilních paliv.

„Je skvělé, že se k naší cestě bez fosilních paliv nyní připojil spolehlivý partner, jako je společnost Ponsse. Ke splnění náročných cílů v oblasti snižování emisí CO2 u lesnických strojů je zapotřebí společného úsilí. Obě společnosti upřednostňují udržitelná řešení a budou se snažit pozitivně ovlivnit lesní stroje využívající ocel SSAB Fossil-free, podporovat inovace a zároveň respektovat přírodu,“ říká Lotta Ruottinen, obchodní ředitelka společnosti SSAB Europe.

Společnost SSAB plánuje revoluci v celém procesu výroby oceli. Cílem společnosti SSAB je dodávat na trh ocel bez fosilních paliv v komerčním měřítku v průběhu roku 2026 a přibližně v roce 2030 z velké části eliminovat emise oxidu uhličitého ze svých provozů. Společnost SSAB spolupracuje s výrobcem železné rudy LKAB a energetickou společností Vattenfall v rámci iniciativy HYBRIT na vývoji hodnotového řetězce pro výrobu železa a oceli bez fosilních paliv, který nahradí koksovatelné uhlí tradičně používané při výrobě oceli na bázi železné rudy elektřinou a vodíkem bez fosilních paliv. Tento proces prakticky eliminuje emise oxidu uhličitého při výrobě oceli.