50 let Kubota v Evropě. Akční nabídka modelů řad M5 a M5N.
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

Precizní aplikace hnojiv s rozmetadly Kverneland Exacta. Snadné nastavení a unikátní rozmetací systém

Zveřejněno: 8. 2. 2022

Pomalu se blíží sezóna aplikace průmyslového hnojiva. Hnojiva v loňském roce rekordně zdražila. Řada podniků tak stojí před složitými otázkami. Hnojit? Kolik hnojit? A čím? Rozmetadlo průmyslových hnojiv je stroj, kterým ze všech strojů na farmě „proteče“ nejvíce peněz ve vztahu k jeho pořizovací hodnotě. Správně a přesně fungující rozmetadlo tak může přinést velké finanční úspory nejen díky úspoře hnojiva, ale na druhé straně například i díky omezení polehání porostu v přehnojených místech. Vzhledem k aktuální ceně hnojiva je investice do kvalitního rozmetadla velice rychle návratná.

Zákazník si může vybrat z několika modelů rozmetadel Kverneland Exacta a různých úrovní výbavy a ovládání.

Rozmetadla Kverneland mají dvě hlavní výhody, kterými se odlišují od konkurence a díky kterým zaujímají první příčku v nabídce rozmetadel průmyslových hnojiv na našem trhu:

  1. Nastavení rozmetadla Kverneland Exacta na základě skutečných fyzikálních vlastností hnojiva

  2. CentreFlow systém rozmetání s osmi lopatkami na rozmetacím kotouči

Na trhu je dnes řada výrobců hnojiv a řada z nich má i více výrobních závodů. Hnojiva od jednoho výrobce se stejným obchodním označením tak mohou mít odlišné vlastnosti, což negativně ovlivňuje výslednou distribuci hnojiva na poli. Bez nastavení rozmetadla na základě objektivně zjištěných fyzikálních vlastností aplikovaného hnojiva nelze dosáhnout rovnoměrné distribuce živin na poli a dá se říct, že čím větší je záběr rozmetadla, tím lepší musí být nastavení. U větších pracovních záběrů, kdy už musíme využít trapézový rozmetací obrazec, to platí dvojnásobně. Vzhledem k ceně hnojiv se dá očekávat, že se zemědělci budou snažit ušetřit nákupem hnojiva z různých zdrojů a mnohdy horší kvality. A právě v tomto případě se význam nastavení rozmetadla na základě skutečných fyzikálních parametrů hnojiva naplno projeví.

Jak se provádí nastavení rozmetadel Kverneland Exacta?

U rozmetadel Kverneland Exacta se nastavení provádí na základě pečlivě zjištěné distribuce jednotlivých velikostních frakcí granulí hnojiva pomocí kalibračního boxu (součást výbavy) a na základě skutečné objemové hmotnosti hnojiva. Tyto dva údaje jsou nezbytné pro správné nastavení dávkování i pracovního záběru. K usnadnění nastavení je k dispozici i aplikace pro mobilní telefony, takže odpadá zdlouhavé hledání v tabulkách. V případě, že jsou rozmetadla Kverneland Exacta ovládána terminálem Tellus GO nebo Tellus PRO lze využít Autosetup funkce, kdy se parametry hnojiva zadají do terminálu a následně se „pošle“ nastavení do rozmetadla. Současně se i zobrazí požadované otáčky rozmetacích kotoučů a nastavení hraničního deflektoru. Nastavení je tak jednoduché, rychlé a minimalizuje se možná chyba obsluhy.

Pro správné nastavení rozmetadla Kverneland Exacta je nutné znát jeho fyzikální vlastnosti. Nastavení rozmetadla podle názvu hnojiva je nepřesné.
Pro správné nastavení rozmetadla Kverneland Exacta je nutné znát jeho fyzikální vlastnosti. Nastavení rozmetadla podle názvu hnojiva je nepřesné.

Ani při sebelepším nastavení dávkování a pracovního záběru rozmetadla nedosáhneme rovnoměrné distribuce hnojiva bez dobře fungujícího rozmetacího ústrojí. Systém CenterFlow, který je použitý na všech rozmetadlech Kverneland Exacta, je zcela unikátní. Tento rozmetací systém udává hnojivu prvotní obvodovou rychlost ještě před tím, než je vypuštěno na rozmetací lopatky. To znamená, že je hnojivo šetrně akcelerováno bez jakéhokoliv úderu lopatky do hnojiva, a tedy bez drcení granulí na prášek. Takže rozmetadla Kverneland Exacta „nepráškují“, ale skutečně rozmetají.

Rozmetací ústrojí CenterFlow vyniká šetrností k hnojivu a možností vypínat sekce pootočením bodu výpadu.
Rozmetací ústrojí CenterFlow vyniká šetrností k hnojivu a možností vypínat sekce pootočením bodu výpadu.

S rostoucími prodeji traktorů s odpruženou nápravou / kabinou / sedačkou rostou i pojezdové rychlosti. U rozmetadel to platí dvojnásob. Rozmetadla Kverneland Exacta jsou vybavena osmi lopatkami na každém rozmetacím kotouči. Výsledkem je daleko rovnoměrnější distribuce hnojiva ve směru jízdy i při vysoké pojezdové rychlosti. Systémem CenterFlow jsou vybavena všechna rozmetadla Kverneland Exacta včetně nejmenšího modelu Kverneland Exacta EL700. Výhodou systému CenterFlow je i to, že rozmetací obrazec není ovlivněn bočním náklonem rozmetadla, jako je tomu v případě, kdy hnojivo padá přímo na rozmetací kotouč.

Rozmetadla Kverneland Exacta jsou díky osmi lopatkám na rozmetacím kotouči schopné rovnoměrně aplikovat hnojivo i při vysokých pojezdových rychlostech.
Rozmetadla Kverneland Exacta jsou díky osmi lopatkám na rozmetacím kotouči schopné rovnoměrně aplikovat hnojivo i při vysokých pojezdových rychlostech.

Zákazník si může vybrat z několika modelů a různých úrovní výbavy a ovládání. Od plně mechanicky/hydraulicky ovládaných rozmetadel Kverneland Exacta EL, CL, HL přes rozmetadla vybavená váhovými senzory Kverneland Exacta CL-EW, TL až po GEOSPREAD rozmetadla Kverneland Exacta CL GEO, TL GEO, TLX GEO. Z hlediska objemu zásobníku začíná nabídka na 700 l u rozmetadla Kverneland Exacta EL a končí na objemu 3900 l u modelů Kverneland Exacta TL, TL GEO a TLX GEO. Modely, které jsou vybaveny váhami, umějí automaticky regulovat aplikovanou dávku na základě pojezdové rychlosti nebo aplikační mapy a jsou vždy 100 % ISOBUS kompatibilní.

Velkou výhodou váhových rozmetadel Kverneland je to, že jsou vedle samotných váhových senzorů vždy vybaveny i senzorem referenčním, díky kterému je možné odfiltrovat náklony rozmetadla a jeho otřesy. Otřesy a náklony by bez tohoto referenčního senzoru negativně ovlivňovaly přesnost vážení a výrazně prodlužovali reakční dobu rozmetadla.

Vypínání sekcí u rozmetadel Kverneland Exacta GEOSPREAD se provádí tak, že se otáčí bod výpadu hnojiva a zároveň se snižuje aplikovaná dávka. Rozmetadla Kverneland Exacta GEOSPREAD jsou tak schopná skutečně vypínat sekce bez zbytečného přehazovaní. Sekce mohou být vypínány i z obou stran současně a to po 1 metr. Při vypínání sekcí se nijak nemění rychlost otáčení rozmetacích kotoučů, záběr se mění pouze změnou bodu výpadu hnojiva. Požadavek na vypínání sekcí rozmetadla dnes mají i menší zemědělci, kteří jsou ale mnohdy limitováni financemi. U nižších modelů vybavených váhami CL-EW a TL je možnost použít systém pro základní ovládání sekcí „BasicSectionControl“. Počet sekcí je závislý na pracovním záběru, jelikož sekce jsou široké 4 metry a jejich maximální počet je 8 pro model Kverneland Exacta CL-EW a 14 pro větší model Kverneland Exacta TL. Tyto modely jsou vybaveny servopohonem regulujícím dávku. V klínech tak umožňují omezit přehnojení porostu automatickým snižováním dávky.

Možnost variabilního dávkování hnojiva je čím dál častější požadavek zákazníka. Problém není ani různá dávka na každý kotouč.
Možnost variabilního dávkování hnojiva je čím dál častější požadavek zákazníka. Problém není ani různá dávka na každý kotouč.

U stávajícího sortimentu rozmetadel průmyslových hnojiv Kverneland Exacta společnost nabízí několik moderních funkcí a softwarových řešení. Čím dál častější je požadavek zákazníků na možnost variabilního dávkování hnojiva na základě aplikační mapy. Možnost variabilního dávkování dnes umožňují všechny secí stroje, postřikovače i rozmetadla Kverneland Exacta, která jsou ISOBUS kompatibilní. Samotná práce s aplikační mapou je velice jednoduchá. Postačuje ji stáhnout z USB flashdisku do ISOBUS terminálu a spustit požadovanou úlohu. Stroj pak už automaticky upravuje dávku na základě aplikační mapy a své polohy. U velkých pracovních záběrů je u rozmetadel výhodné využít funkci MULTIRATE, která umožňuje variabilní dávkování nejen v rámci celého pracovního záběru, ale i variabilní dávkování na každý rozmetací kotouč odděleně. To vede k ještě dalšímu zpřesnění aplikace a omezení plýtvání hnojivem.

Ať už si zákazník vybere jakýkoliv model z řady rozmetadel Kverneland, vždy si pořídí stroj, který je v dané kategorii na špičce nabídky a je vybaven tím nejpřesnějším rozmetacím ústrojím na trhu. Výsledkem je snížení nákladů a zkvalitnění produkce díky rovnoměrné aplikaci hnojiva a výsledné dostupnosti živin. Vždyť mottem výrobce těchto rozmetadel je „Every crop deserves the best care“, což v překladu znamená, že každá plodina si zaslouží tu nejlepší možnou péči.