Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 20.4. – svátek slaví Marcela

Představení novinek a inovací Bednar pro rok 2016

Aktualizováno: 3. 12. 2016

Pro nadcházející rok přichází firma BEDNAR na trh se třemi novinkami a dvěma významnými inovacemi pro stroje současného výrobního programu. Mezi novinky patří přední zásobník FERTI-BOX FB_F, cambridge válce GALAXY GE a meziřádkový kypřič ROW-MASTER RN umožňující plečkování vyšších porostů, např. kukuřice. Inovacemi prošel kombinovaný kypřič TERRALAND DO a secí stroj OMEGA OO nově nabídne coulterovou sekci za přední řadu disků.

Bednar

FERTI-BOX FB_F – aplikace hnojiva do půdního profilu i pro menší farmy

Jedním ze způsobů, jak udržovat vyrovnanou zásobu živin a to i v hlubších vrstvách půdního profilu je aplikace hnojiva tzv. do depa. Hnojení do depa je vhodné jak k doplnění deficitu živin a jejich vyrovnanosti, ale také k zlepšení přístupnosti živin rostlinám. Hnojiva aplikovaná do hloubky jsou pro řadu rostlin lépe osvojitelné, tudíž i lépe využitelné.

Tento způsob aplikace hnojiva je možné díky přednímu přetlakovému zásobníku FERTI-BOX FB_F realizovat nově i stroji s menším pracovním záběrem. Jednokomorový zásobník o objemu 1900 l je agregován s traktorem přes přední tříbodový závěs.

FERTI-BOX FB_F lze nyní kombinovat s nesenými dlátovými pluhy TERRALAND TN a TN_Profi, dále s nesenými univerzálními kypřiči FENIX FN/FN_L, ale také s meziřádkovými kypřiči ROW-MASTER RN.

GALAXY GE - válce pro udržení potřebné vláhy

„Doplněním válců typu cambridge do sortimentu válců a pěchů jsme chtěli dosáhnout možnosti zemědělcům nabídnout efektivní pěch k urovnání půdy a drobení hrud i v obtížných půdních podmínkách. Konstrukce válců s hladkými a zubatými kotouči zajišťuje kvalitní práci a díky své vysoké hmotnosti stroj při práci uzavírá půdu, a tím zabraňuje jejímu vysychání,“ říká David Ryčl, vedoucí obchodu. Pro nadcházející rok 2016 bude stroj dostupný ve variantě o záběru 9 metrů.

ROW-MASTER RN – univerzální využití v oblasti meziřádkové kultivace

„Po uvedení na trh meziřádkového kypřiče Row-Master RN_S, který byl koncipován na využití v porostu cukrové řepy, jsme vytvořili novou verzi  Row-Master RN určenou do vyšších porostů zejména kukuřice a případně slunečnice. Stroj opět využívá osvědčenou snímací optiku Culti-Cam pro automatické navádění stroje do meziřádku, čímž se stroj samočinně přizpůsobuje porostu a zabraňuje poškození plodin. Culti-Cam je schopný navigace stroje již od 2 lístků plodiny což umožňuje velmi rané kypření. Vysoká světlost rámu navíc nabízí kultivaci porostu až do výšky 50 cm. Kypřič může být nastaven na rozteč řádků ve vzdálenosti 40, 45, 50, 60, 70, 75 a 80 cm,“ popisuje novinku Jan Bednář, exportní manažer.

TERRALAND DO – intenzivní zpracování velkého množství rostlinných zbytků

Kombinovaný disko-dlátový pluh TERRALAND DO bude od roku 2016 nabízen v provedení s přední diskovou sekcí, kde bude na jedné slupici osazen jeden disk a novým rozmístěním pracovních radlic do čtyř řad. Cílem této změny bylo zejména dosažení kvalitnějšího řezacího účinku rostlinných zbytků a jejich následnou lepší průchodnost strojem.

TERRALAND DO lze vybavit nově dvěma typy radlic. Radlicemi Zero-Mix určenými pouze pro pasivní podrývání nebo radlicemi Active-Mix k podrývání s aktivním míchání půdy a posklizňových zbytků.

Inovovaný TERRALAND DO nově také nabízí možnost aplikace hnojiva do půdního profilu v rozteči 37,5/75 cm nebo možnost aplikace na široko.

OMEGA OO – coulterová sekce na jaro a léto

Významnou inovací pro secí stroje OMEGA je rozšiřující výbava v podobě coulterové sekce. Jedná se o offsetově uspořádanou řadu coulterových disků  zařazených za přední diskovou sekci. Využití této sekce je na zejména na těžkých půdách během jarního a letního setí.

Při jarním setí pracuje secí stroj pouze se zahloubenou coulterovou sekcí, tak aby nedocházelo k vynášení a zbytečnému míchání půdy přední diskovou sekcí. Naopak při setí řepky pracují obě sekce (coulterová i disková), tak aby došlo k ideálnímu rozdrcení hrud a připravení ideálních podmínek pro setí. 

Autor: Bednar
Foto: Bednar

Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.