TECHAGRO (7.–11. 4. 2024). Mezinárodní veletrh zemědělské techniky
Dnes je 19.3. – svátek slaví Josef

Přepracované sklízecí mlátičky Case IH řady Axial-Flow 250 a 150

Zveřejněno: 22. 10. 2019

Modelová řada sklízecích mlátiček Case IH Axial-Flow 150 a 250 přichází do nové sezóny s četnými vylepšeními v oblasti plnění emisní normy, kolového, pásového podvozku a sklizňových adaptérů.

Inovovaná sklízecí mlátička Case IH Axial-Flow

Case IH na mezinárodní tiskové konferenci v Rakousku spolu s představením nové generace modelové řady traktorů Magnum AFS Connect novináře také seznámil s inovovanými sklízecími mlátičkami Axial-Flow pro rok 2020.

Modelové řady sklízecích mlátiček Axial-Flow 140 spolu se 150 jsou určeny pro středně velké farmy a poskytovatele zemědělských služeb. Case IH nechce nabízet jen nejvýkonnější modely pro velké zemědělské podniky. Technologii Axial-Flow, jež spočívá v jednom axiálně uloženým mláticím rotoru do kterého poroudí sklízená hmota přes kužel se šnekovnicí, chce nabídnou i v kategorii středně velkých modelů sklízecích mlátiček. Manažeři firmy Case IH jsou nadále přesvědčeni, že jen díky této jednoduché koncepci lze dosáhnout spolehlivé, vysoce výkonné a levné sklizně. Obsluha navíc nemusí sklízecí mlátičku složitě nastavovat na určitý druh sklízené odrůdy rostliny.

Rotor technologie Axial-Flow
Rotor technologie Axial-Flow

Jednou z novinek u konkrétních modelů sklízecích mlátiček 5150, 6150 a 7150 je použití motoru FPT, který splňuje emisní normu Stage V. Motory nabídnout jmenovitý výkon (ECE 120) 278, 333 a 380 koní. Posledně jmenovaný model, 7150, nahrazuje dosavadní model 7140. Model 7150 nabídne více výkonu při jmenovitých otáčkách motoru, přesněji o 11 koní (oproti modelu 7140). Celkem při vyprazdňování zrna ze zásobníku a k zajištění konstantní rychlosti sklizně může čerpat z celkového výkonu motoru 460 koní. Motor FPT používá k plnění emisní normy patentovaný systém Hi-eSCR se selektivní katalytickou redukcí výfukových plynů. Filtr pevných částic vyžaduje pouze příležitostný servis nebo čištění – to se děje automaticky, ale může být odloženo v případě, když je potřeba sklízet – třeba do deštivých dnů. Je-li během sklizně nutné čištění, provozovatel stroje dostane upozornění a bude schopen čištění odložit na vhodný čas.

Přehled modelů pro rok 2020.
Přehled modelů pro rok 2020.

Modelová řada Axial-Flow 150 může být nově obuta do pneumatik s rozměrem IF800/65 R32, aby se minimalizoval tlak na půdu rozložením hmotnosti stroje. Sklízecí mlátičky s tímto obutím nepřesahují šířku 3,5 m.

Sklízecí mlátičky přicházejí i s novým LED osvětlením. V kabině pak nalezneme více USB zástrček pro napájení přístrojů a přenos dat. Evropské dodávky strojů řady Axial-Flow 150 začnou v březnu roku 2020.

Větší sklízecí mlátičky řady Axial-Flow 250, které byly představeny minulý rok, dostanou šikmý dopravník s vyšší hltností, aby bylo možné pracovat se sklizňovými adaptéry s větším pracovním záběrem. Pohon adaptérů byl též inovován tak, aby zvládl pracovat i s 18řádkovými kukuřičnými adaptéry. Hlavní funkcí mlátiček Axial-Flow 250 je nadále systém AFS Harvest Command, který pomáhá některé funkce mlátičky zautomatizovat. Nové modely pro rok 2020 s tímto systémem však využijí vylepšená počáteční nastavení, která pomáhají stroji rychleji měřit ideální nastavení automatizace. Mlátičky této řady lze vybavit i polopásovým podvozkem. Pásové jednotky se také dočkaly vylepšení – budou mít nové uspořádání systému napínání pásu tak, aby byl jednodušší a rychlejší. Kromě toho modely pro německý, dánský a italský trh budou homologovány i na rychlost jízdy 40 km/h.

Modely řady Axial-Flow 140 a 150 jsou mnohdy používány ve spojení se sklizňovým adaptérem s pracovním záběrem 7,5 m. Tato šířka je ale pro některé zemědělce málo, nehodí se též pro hospodaření v systému CTF. Proto Case IH nabídne nový adaptér s pracovním záběrem 8,53 m, který bude k dispozici i pro větší model Axial-Flow 7250. Nový adaptér vychází z dosavadní 7,5m verze Varicut – má prodloužený rám pro minimalizace hmotnosti. Šnek je zmenšenina toho, který se využívá u většího 9,15m adaptérů. Hmotnost nového sklizňového adaptéru činí 323 kg na metr, čímž se spíše blíží k hmotnosti menšího, než většího adaptéru.

Sklízecí mlátičky se veřejnosti představí na veletrhu Agritechnica 2019 v Hannoveru.

Představení nových sklízecích mlátiček proběhlo v Rakousku.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Milan Jedlička, Case IH

Tématické tagy