Pozvánka na Polní den společnosti HORSCH. Ždírec 26. 6. 2024 od 9:30 hod.
Dnes je 2.5. – svátek slaví Zikmund

Pro Zetor byl rok 2017 lepší, než předpokládal. Letos se chystají novinky u nejsilnějších traktorů

Zveřejněno: 26. 6. 2018

Společnost ZETOR TRACTORS a.s. vykázala v hospodaření za rok 2017 zisk ve výši 117 mil. Kč před zdaněním. Oproti loňskému roku je to nárůst o 15 mil. Tržby společnosti ZETOR TRACTORS a.s. dosáhly v roce 2017 téměř tří miliard Kč. Vyrobeno a prodáno bylo 3 000 traktorů (oproti předpokladu 2 900 strojů), z čehož 80 % bylo vyvezeno do více než 50 zemí světa. Rok 2017 je osmým v řadě, kdy společnost dosáhla kladného hospodářského výsledku, a který se zároveň nesl ve znamení vstupu na nové trhy a představení mnoha novinek. Společnost investovala do podpory R&D a prodeje a marketingu přes 262 milionů Kč, tedy 9 % z celkových tržeb.

Zetor Hortus

Vývoj v ZETOR TRACTORS a.s. kopíroval trendy panující na trzích. Segment traktorů od 80 do 150 koní zaznamenal především v Evropě propad, a to v celkových prodejích o takřka 6 procent. I přesto si ZETOR oproti podzimním pesimističtějším výhledům udržel tržby a prodeje na hodnotách z loňska. „V roce 2017 nastává obrat. První tři kvartály roku objemy prodejů stále klesaly, ale závěrečná část roku byla natolik pozitivní, že v celkovém ročním průměru trhy zaznamenaly stabilizaci ve srovnání s rokem 2016. Pozitivní závěr se promítl i směrem k ZETORU, kdy jsme nakonec dosáhli lepšího výsledku, než jsme na AGRITECHNICE avizovali. Tehdy jsme odhadovali prodeje traktorů ZETOR na úrovni 2900 kusů, nakonec jsme dosáhli počtů přes 3000,“ shrnuje výsledky roku 2017 Marián Lipovský, výkonný ředitel ZETOR TRACTORS a.s., a dodává: „Oblastí zájmu ZETOR TRACTORS a.s. je udržet a posilovat pozice na evropských trzích, zejména v Evropě a v Severní Americe. Region však prochází odbytovou krizí, využíváme proto i potenciálu nových trhů.“

O ZETORY je v zahraničí zájem, v letošním roce export společnosti činil 80 % z celkové produkce. ZETOR TRACTORS a.s. také pokračoval ve vstupech na nové trhy, jako jsou Izrael, Jordánsko, Zambie, Keňa, Filipíny, Uzbekistán nebo Rusko. S ruským partnerem v roce 2017 ZETOR TRACTORS a.s. uzavřel memorandum o dodávce 6 tisíc sad traktorů modelové řady FORTERRA do roku 2022 a jen v loňském roce dodal první stovku těchto sad do Ruska. Ve spolupráci společnost pokračuje, odhad pro letošní rok hovoří o dodávce několika set sad traktorů. ZETOR v roce 2017 působil ve více než 50 zemích světa a i nadále plánuje pokračovat v expanzi do dalších oblastí světa. Pozornost je nyní upřena zejména na Austrálii a Nový Zéland, jihovýchodní Asii, východní Afriku nebo Blízký východ. Společnosti se dařilo udržovat pozice na stávajících trzích, v Čechách a na Slovensku ZETOR obhájil pozici lídra na trhu, v Polsku patří mezi top 3 hráče v oboru.

Uplynulý rok byl také o představení nových traktorů. Samotná prezentace novinek proběhla na nejprestižnějším veletrhu AGRITECHNICA 2017. Značce se podařilo navázat na úspěch z roku 2015, kdy v Hannoveru oslnila celý svět s novou jedinečnou designovou vizí. Loni na podzim tak společnost ZETOR TRACTORS a.s. představila veřejnosti první modelovou řadu MAJOR v novém jedinečném a atraktivním designu. Nové stroje budou uvedeny na trh v polovině roku 2018. Implementace ZETOR designu pokračuje dále a nového kabátu se postupně dočkají všechny traktory ZETOR. Další modelové řady v novém designu – PROXIMA a FORTERRA, budou uvedeny na trh již v roce 2019. Společně s designem byly představeny nové modelové řady traktorů UTILIX a HORTUS, se kterými ZETOR vstupuje do výkonnostního segmentu od 40 do 70 koní. Rozšířením produktové nabídky a vstupem do nového výkonnostního segmentu reaguje ZETOR na celkový vývoj na trzích. Třída strojů s výkony od 40 do 80 koní patří z pohledů prodejů dlouhodobě mezi stabilní a činí v Evropě až 20 % všech prodejů, v USA dokonce až 50 % všech prodejů. Modelové řady UTILIX a HORTUS jsou v prodeji již nyní.

Představenstvo společnosti ZETOR TRACTORS a.s. se v roce 2017 rozrostlo o dva nové členy. Do struktury nejvyššího orgánu byli jmenováni David Kollhammer, ředitel Úseku strategie, a Milan Kuneš, ředitel Úseku kontroly kvality. Představenstvo v tuto chvíli tvoří celkem sedm osob. Společnost zaměstnává okolo 640 osob v Brně a dalších 100 v zahraničí.

Chystané novinky

Rok 2018 bude pro ZETOR o uvádění produktových novinek na trh. Již nyní se k zákazníkům dostávají novinky UTILIX a HORTUS, v létě pak modelová řada MAJOR v novém designu. V průběhu jara byla na trh uvedena rozšířená nabídka traktorů PROXIMA, která zákazníkům přinese větší výběr výkonu od 80 do 120 koní. Během druhé poloviny roku 2018 bude pozornost věnována zejména nejsilnějším traktorům v portfoliu značky. Představena bude nová generace FORTERRY HD a na trh bude uvedena inovovaná modelová řada CRYSTAL. Ta bude povýšena na verzi HD, tedy vybavena sofistikovaným ovládáním v podobě multifunkčního panelu. Z pohledu výzkumu a vývoje se pokračuje na motorech ZETOR splňujících emisní normu STAGE V, která vejde v platnost v roce 2019, dále na implementaci nového designu na další modelové řady. Obchodní strategií zůstává posílení pozice na stávajících trzích, ale také hledání nových partnerů, a to v oblasti Austrálie a Nového Zélandu, Jihovýchodní Asie, Východní Afriky, Blízkého východu, či Jižní Ameriky.

Autor: ZETOR TRACTORS a.s.1)
Foto: Zetor

1) redakčně upraveno

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.