Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 24.4. – svátek slaví Jiří

První evropská sklízecí mlátička bez volantu a ještě výkonnější Fendt IDEAL

Zveřejněno: 6. 7. 2019

Sklízecí mlátička Fendt IDEAL zažila světovou premiéru na veletrhu Agritechnica v roce 2017. První kusy si již našly své majitele. Pro evropský trh bude modelová řada IDEAL rozšířena o nový top model o výkonu 790 koní, který bude mít navíc systém IDEALDrive umožňující řízení bez volantu!

Řízení bez volantu.

Nejvýkonnější sklízecí mlátička Fendt IDEAL 10 nabídne maximální výkon 790 koní. Osazena je novým motorem MAN o zdvihovém objemu 16,2 litrů plnící evropskou emisní normu Stage V.

Fendt IDEAL 10 je vybaven novým čistícím systémem a separátorem Dual Helix, který zákazníci znají z menších modelů mlátiček Fendt IDEAL 8 a Fendt IDEAL 9. Výrobce uvádí, že toto ústrojí zvyšuje průchodnost a zajišťuje nejvyšší kvalitou zrna s minimálními ztrátami.

Řízení bez volantu

Fendt IDEAL 10 je zároveň první standardní sklízecí mlátičkou v Evropě, kterou je možné řídit bez volantu. Řízení se místo volantu provádí přes joystick (pohybem doprava/doleva)., který je umístěn na levé opěrce. Standardní joystick na pravé ovládací loketní opěrce zůstává, stejně jako další standardní ovládání stroje. Pro snadný přístup k sedadlu řidiče lze levou loketní opěrku sklopit nahoru. Zajímavostí je, že systém řízení Fendt IDEALDrive bude k dispozici výhradně na modelech Fendt IDEAL. Tím výrobce dává najevo, že u koncernového sourozence Massey Ferguson IDEAL toto řízení k dispozici nebude.

A proč se Fendt rozhodl pro toto netypické řízení? Jednak kvůli zlepšení výhledu na přední sklizňový adaptér, ale také pro zlepšení celkového výhledu ven. Tento unikátní systém splňuje všechna evropská pravidla pro vozidla a provoz po pozemních komunikacích.

Fendt IDEAL 10 je možné objednat od července 2020.

Fendt v rámci představení novinek také ukázal novou generaci traktorů Fendt řady 900 Vario, nový koncept řízení FendtONE a pochlubil se též hospodářskými výsledky za rok 2018.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Fendt

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.